tatil-sepeti

Türk ve Belçikalı iş insanları; eğitim, danışmanlık, sağlık, gıda, bilişim gibi alanlarda işbirliği için B2B etkinliğinde buluştu. Türk iş dünyası Belçikalı yatırımcılara, “Türkiye, Belçika iş dünyasının yüksek teknoloji yatırımları için doğru bir adrestir” davetinde bulundu.

SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük ticari ortaklarından biri olan Belçika ile ticari ilişkilerini geliştirmesi için yeni adımlar atılıyor. Bu adımlardan biri de İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantı oldu. Türk ve Belçikalı iş insanları arasında gerçekleşen B2B etkinliğinde, iki ülkenin eğitim, danışmanlık, sağlık, gıda, bilişim gibi alanlarında faaliyet gösteren firmalar bir araya geldi. İkili görüşmeler öncesi yapılan sunumlarda Türkiye’nin çok verimli bir yatırım ortamına sahip olduğu ve ticaret yollarının kesişme noktasında olduğu dile getirildi.  

 

TEŞVİK MEKANİZMALARI

Toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca yaptı. Eyyüpkoca, Türkiye ile Belçika arasındaki 8 milyar dolarlık ticaret hacminin daha ilerilere taşınabileceğini ifade ederek, “Gümrük Birliği’nin avantajlarını, uzun yıllardır devam eden dostane ilişkilerle birlikte düşündüğümüzde bunu başarmanın hiç de zor olmadığını görüyoruz. Diğer yandan, yüksek teknolojiye dayalı üretim noktasında, Türkiye doğrudan yatırımlara açık, gerekli destek ve 

teşvik mekanizmalarına sahip bir ülke. Dolayısıyla ülkemiz, Belçika iş dünyasının yüksek teknoloji yatırımları için doğru bir adrestir. Türkiye’nin jeopolitik ve lojistik açıdan sahip olduğu avantajların da bunda rol oynayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

VİZEDE KOLAYLIK 

Belçika İstanbul Başkonsolosu Tim Van Anderlecht de İstanbul’un, iki ülke ticaretini geliştirmek için çok stratejik bir bölge olduğunu belirtti. Anderlecht, Türkiye ile ticarette dengeli bir ilişki olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Türkiye ile en çok çalışan Avrupa ülkesiyiz. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 2-3’ünü Türk vatandaşları oluşturuyor. Belçika, ayrıca vize kolaylığı da olan bir ülke. Türk iş insanlarının bazı ülkelerde vize sorunu yaşadığını biliyorum. Ancak Belçika, başvuru yaptığınız gün veya ertesi gün vize randevusu alabileceğiniz bir ülke. İki ülke arasındaki mesafeyi artıya çevirmek için vize kolaylığına ağırlık veriyoruz.” 

 

ÖNEMLİ ORTAK 

Toplantıda konuşan Brüksel Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Stefano Mıssır Dı Lusignano da Türkiye’nin Belçika için çok önemli bir ticari ortak olduğunu vurguladı. Lusignano, “Ben, uluslararası ticaretten bahsetmek için İstanbul’dan daha uygun bir yer bilmiyorum. Burası İpek Yolu’nun kesişme noktası. Ticaret yapmak için enflasyon konusunu gündeme alanlar var. Ben onlara diyorum ki, ‘Bu konuda düşünmek, Bodrum’da ayaklarını suya daldırıp acaba denize girsem mi girmesem mi demeye benziyor. Siz düşünene kadar birileri çoktan suya girip keyfini çıkarıyor.’ Enflasyonist ortam kimi zaman fırsatlar da sunuyor. Türkiye her türlü fırsatı barındıran bir ülke” dedi. 

 

YATIRIMDA 8. ÜLKE 

Ticaret Bakanlığı 2023 verilerine göre, Türkiye ile Belçika arasında 8 milyar dolarlık ticaret hacmi mevcut. Merkez Bankası verilerine göre ise 2002-2023 yılları arasında Türkiye’ye 9 milyar dolarlık Belçika kaynaklı yatırım yapıldı. Belçika, bu yatırımlarla Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımlar sıralamasında 8. sırada yer alıyor. Türkiye’den de 2001-2022 yılları arasında Belçika’ya 5.7 milyar dolarlık doğrudan yatırım gerçekleştirildi. 

 

11 ŞİRKET ORTAĞINI ARADI 

Türkiye ve Belçika’dan 11 firma, ticari işbirliği geliştirmek için ikili görüşmeler yaptı. Görüşmelere katılan firmalar; turizm, danışmanlık, dijital çözüm, gıda ve bilişim gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. 

31 Ekim 2024 Perşembe