tatil-sepeti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalar için yeni düzenleme yaptı. Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklik kapsamında, yönetmelikten ‘ipotek teminatlı menkul kıymet’ teriminin tanımı çıkarılarak, bunun yerine ‘teminatlı menkul kıymet’in karşılığı eklendi.

GAYRİMENKUL VE TEMİNATLAR

Ayrıca ikamet ile ticari amaçlı gayrimenkul ipoteğiyle teminatlandırılan alacaklar ve teminatlı menkul kıymet ihracının yüzde 15’ini geçmemek şartıyla yüzde 50 ya da daha düşük risk ağırlığına tekabül eden, bankalardan veya aracı kurumlardan olan ya da bunlarca garanti edilen alacaklar da bu sınıfa dahil edilebilecek.

KREDİ RİSKİ

BDDK, Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliği ile bankaların, risk ağırlıklı tutar ve beklenen kayıp hesaplanmasında kullanacakları kredi riski azaltım tekniklerine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenledi.

Buna göre, borçlu veya borçlunun dahil olduğu risk grubunca ihraç edilen menkul kıymetler teminat olarak dikkate alınamayacak. Buna karşın, borçlu tarafından ihraç edilen ve yönetmelikteki koşulları sağlayan teminatlı menkul kıymetler, repo işlemleri için teminat olarak gösterilebilecek.

MÜŞTERİ VE BANKA SIRLARI

Bankaların müşteri ve banka sırrı niteliğindeki bilgilerin paylaşımını koordine etmek amacıyla Bilgi Paylaşım Komitesi kurmaları zorunlu olacak. İlgili uygulama 2022’de hayata geçecek.

BDDK, banka ve müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin paylaşım ve aktarımlarına ilişkin kapsam, şekil, usul ve esasları belirleyen Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılması Hakkında Yönetmelik’ini yayımladı. Yönetmelik, 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na atıfta bulunan yönetmelik, Bankacılık Kanunu kapsamında da sır saklama yükümlülüğü, bu yükümlülüğün istisnaları ve müşteri sırrı kavramına yönelik standartlar getiriyor.

VARLIK BARIŞI İÇİN SON TARİH 30 HAZİRAN

Varlık barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin, yurt dışındaki varlıklarını ekonomiye kazandırmak için 30 Haziran’a kadar bildirmesi gerekiyor.

Bu kapsamda yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları giriyor. Uygulamadan, yurtdışında para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı bulunan gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilecek. Bu varlıkların Türkiye’ye getirilebilmesi için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma şartı yok.

14 Haziran 2021 Pazartesi

Etiketler : Mevzuat