tatil-sepeti

BDDK, eksik belge ya da bağımsız denetim beyanı ile ilgili usulsüzlükleri gideren şirketlerin kredi kısıtlamasını kaldırdı. Döviz pozisyonundan dolayı kredi alamayan şirketler, yabancı para pozisyonunu limitin altına düşürmeyi taahhüt ederse kredi kullanabilecek.


 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarın güçlendirilmesi, kaynakların daha verimli ve üretken alanlarda kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla makroihtiyati tedbirler almıştı.  

 

YÜZDE 5’İ AŞARSA 

 

Bu kapsamda, bağımsız denetime tabi şirketler, yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 10 milyon TL’nin üzerinde olması ve yabancı para nakdi varlıklarının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5’ini aşması durumunda TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullanamıyordu.  

 

AYKIRILIKLAR GİDERİLİRSE  

 

BDDK’dan yapılan açıklamada, uygulamaya ilişkin belgelerin süresinde veya usulüne uygun olarak tevdi edilmemesi sebebiyle kredi kullanımları kısıtlanan şirketlerin, kredi kullandırılan tarihler itibarıyla durumlarının Kurul kararları kapsamında belirlenmiş olan sınırlamalara aykırılık teşkil etmediğini veya bağımsız denetime tabi olmadığını belgelendirmeleri halinde kredi kısıtlamasına tabi olmayacakları belirtildi. Açıklamada, şu bilgi verildi: “Belirlenen sınırlamalara uymamaları veya bağımsız denetime tabi olmadıklarına ilişkin gerçeğe aykırı beyanda bulunmaları sebebiyle kredi kullanımları kısıtlanan şirketlerin, mevcut durumda bahse konu aykırılıkları gidermiş olmaları, belirlenmiş olan sınırlamaları sağlayacaklarını beyan ve taahhüt etmeleri ve bu durumları belgelen-dirmeleri kaydıyla Kurul kararları uyarın-ca belirlenmiş olan kredi kullandırım sınırlandırmalarının söz konusu şirketler için kaldırılmasına karar verilmiştir.”

 

KREDİ KEFALET LİMİTLERİ ARTTI 

 

Resmi Gazete’nin 3 Eylül tarihli sayısında yayımlanan kredi garanti kurumlarına sağlanan hazine desteğine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca azami kefalet limitleri; KOBİ vasfını haiz yararlanıcılar için 100 milyon TL’den 150 milyon TL’ye, KOBİ dışı yararlanıcılar için 350 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltildi.

 

Kararla ayrıca, mayıs ayında yayımlanan, işletmelerin KOBİ vasfını taşıyabilmesi için gereken yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço tutarı mikro işletmeler için 10 milyon TL’ye, küçük işletmeler için 100 milyon TL’ye, orta büyüklükteki işletmeler için 500 milyon TL’ye çıkaran karara uyum amaçlı düzenleme yapıldı.

 

Karara eklenen geçici maddeyle söz konusu yönetmelik öncesi KOBİ tanımı dışında kalan, ancak düzenleme ile KOBİ tanımına dahil olan işletmelere, 31 Aralık’a kadar bu karar doğrultusunda KOBİ dışı işletmeler için belirlenen kefalet limitlerinden yararlanabilme imkanı getirildi.

11 Eylül 2023 Pazartesi