TUĞÇE ÖZKUŞ

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi girişimlerinden Hamilinden.com, bir çek finansmanı ihtiyacından doğdu ve bir yılda 19 milyon lirayı aşkın finansman talebini finans kurumlarına ileterek, Türkiye’nin içerik olarak en geniş kapsamlı fintechlerinden biri haline geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanan ilk portal Hamilinden.com’u, kurucu ortaklarından Onur Güzey ile konuştuk.

AVANTAJLI TEKLİFLER

Hamilinden.com nedir? Hangi ihtiyaçtan doğdu?

Hamilinden.com, Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin finansman ihtiyaçlarında aynı anda birden çok finans kurumuna ulaşmalarına aracılık ederek, faturalı çek ve/veya fatura temlik gibi alacak finansmanı, KOBİ kredisi ve ihracat finansmanı ile ilgili avantajlı teklifler almalarını sağlıyor. Böylelikle işletmeler finansmanda tasarruf yaparken, işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlıyor.

Proje, 2017 yılının sonlarında inşaat firmamda yaşadığım bir çek finansmanı ihtiyacı sonucunda fikir olarak ortaya çıktı. Bu fikrin hukuksal altyapısını araştırdıktan sonra 2018 yılında KR Bilişim Teknolojileri A.Ş.’yi kurarak hayata geçirdik.

19 MİLYON LİRALIK TALEP

Projeniz hangi süreçlerden geçti?

Proje fikir aşamasında iken, uzun yıllar kurumsal bankacılık tecrübesi olan ortağım ile yaptığımız faktoring ve banka ziyaretleri neticesinde eksik olan know-how kısmında kendimizi geliştirecek değerli bilgiler elde ettik ve bu yönde ilerledik. Türkiye’de regülasyonların sıkılığını tahmin ettiğimiz için portalımızı açmadan önce Finans Kurumları Birliği ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurarak sistemimiz, kurgumuz ve gelir modellerimizi içeren bir mütalaa talebinde bulunduk.

Bir yıla yakın süren bu süreç sonunda BDDK, sunduğumuz talebimize kurul kararı ile onay verdi. Hamilinden.com, Eylül 2019’da işletmelerin taleplerini anlaşmalı finans kuruluşlarına ileten ve bu konuda yasal izinlerini almış ilk finansman portalı olarak kullanıcıları ile buluştu. Şu ana kadar yatırım almadan kendi sermayesi ile yoluna devam eden Hamilinden.com, üçüncü yılını doldururken bir yılda 19 milyon TL’yi aşkın finansman talebini finans kurumlarına ileten, Türkiye’nin içerik olarak en geniş kapsamlı fintechi haline geldi.

TASARRUFUN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ

Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor?

Hamilinden.com’da bireysel ve kurumsal olmak üzere iki tür kullanım bulunuyor. Bireysel üyeliğe 18 yaşın üzerindeki her T.C. vatandaşı ücretsiz bir şekilde dahil olabilir. Kurumsal kısımda ise sadece vergi levhası olan, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişiler bulunuyor.

Kurumsal ve bireysel olarak ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Bireysel kullanıcılarımıza sunduğumuz hizmetler; konut, taşıt ve ihtiyaç kredisine başvurmadan önce bankalardan güncel oranları, ödeme tablolarını karşılaştırma gibi hizmetler. Anlaşmalı olduğumuz bankalara tek bir buton ile başvurabilmeleri ise sağladığımız önemli bir avantaj. Kurumsal kullanıcılarımıza, işletmelerinin finansmanları için faturalı çek, fatura temlik (fatura iskonto) ve ihracat finansmanı taleplerinde aynı anda birden çok finans kurumuna ulaşmalarını ve en avantajlı teklifleri almalarını sağlıyoruz. Üyelerimiz, anlaşmalı olduğumuz bankaların sunduğu KOBİ kredi oranları ve ödeme tablolarını karşılaştırarak bir buton aracılığı ile hızlıca başvurabilir. Böylelikle finansmanda tasarrufun ve hızın önünü açıyoruz.

EN DOĞRU EŞLEŞME

Hangi yönünüzle benzer projelerden ayrışıyorsunuz?

Öncelikle bu alanda BDDK’dan kurul kararı çıkmasına öncülük eden ilk fintech olarak öne çıkıyoruz. Sunduğu finansman çeşitliliği ile içerik konusunda da en geniş kapsamlı fintech yine Hamilinden.com. GİB ve MERNİS aracılığı ile üyelik bilgileri otomatik olarak kontrol edilip doğruluğu sağlanıyor. Ayrıca kullanımı yaygın bazı muhasebe yazılımları entegrasyonu ile kullanıcıların faturalı alacaklarını, hesaplarını eşleştirerek, Hamilinden.com üzerinden teklif taleplerini aynı anda tüm finans kurumlarına aktarabilmelerini bir buton yardımı ile sağlıyoruz.

Geliştirdiğimiz algoritma ile talepler, finans kurumlarının oluşturduğu onay kriterlerine göre dağılarak, işletmeler ve finans kurumları arasındaki en doğru eşleşmeyi sağlıyoruz. Üyelerimize sunduğumuz bir diğer özellik ise taleplerine ait istatistikleri grafiklerle profil ekranlarında anlık olarak incelemelerine olanak tanıyarak vadeli finansmanlarını ölçebilmeleri. Çok yakın zamanda Findeks ile yapacağımız işbirliği neticesinde kullanıcılar, Findeks sorgularını Hamilinden.com üzerinden yapmaları durumunda aylık performans grafiklerini ve bu grafiklerdeki değişimlerini de görebilecekler.

3 yılda 300 milyar dolarlık yatırım

Fintech sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Küresel fintech pazarının son üç yılda 300 milyar dolarlık yatırımla tarihi rekora koştuğu belirtiliyor. Fintech yatırımları 2019 yılında ABD, Kanada ve Avrupa’da daha etkili oldu. Küresel pazarda siber güvenlik alanındaki fintechlerin arttığı izleniyor. Türkiye’de ise 2019’da yatırımların en fazla gerçekleştiği alanın fintech olduğu belirtiliyor. Popülerliğini arttıran fintech sektörü, 2020’de pandemi etkisiyle kendinden daha çok söz ettirecek.

BTM ile doğru yerdeyiz

BTM ile yollarınız nasıl kesişti?

Hamilinden.com’u kurduğumuz günden beri işimiz ile ilgili ihtiyacımız olan networkün çoğunu sosyal medya platformlarından kurduk ve referans ile ilerlemeye başladık. BTM’yi de ilk olarak sosyal medya ve startup ekosisteminin içeriği bulunan web sitelerinden gördük ve yer almak için başvuruda bulunduk. BTM ile yaptığımız mülakat sonunda bizleri networklerine dahil ettiler. Sundukları imkanlar ile ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görmüş olduk.

Bu modeli Singapur’a taşımak istiyoruz

Global pazarda kendinizi nerede konumlandırmayı düşünüyorsunuz?

Finansman ihtiyacı, hem bireyler hem de işletmeler için asla bitmeyecek bir ihtiyaç. Finans Kurumları Birliği ve BDDK raporlarına göre Türkiye’de bankacılık ve faktoring, dünyadaki büyüme oranından daha hızlı bir şekilde büyüyor. Türkiye’de yerleşik ve vergi mükellefi olan tüm işletmeler, Hamilinden.com’un hedef pazar büyüklüğünü belirliyor. Türkiye’de kullandığımız finansman modelini küçük değişiklikler ile önce Singapur’a, ardından İngiltere ve ABD’ye taşımak istiyoruz. Singapur ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Singapur’da da aynı iş modeliyle ülkemize katkı sağlayacak bir fintech kurma çalışmalarımız hızla devam ediyor.

27 Ekim 2020 Salı

Etiketler : Gündem