Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1920’de açılışından 7 yıl sonra, ilk defa 1927’de ‘Çocuk Bayramı’ olarak kutlanmaya başlayan 23 Nisan tarihinde bu yıl bir ilk yaşanacak. Çocuklara armağan edildiğinden bu yana kesintisiz olarak sokaklarda coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl evlerde ve balkonlarda karşılanacak.Milli bayram tarihinde bu yaşanan bir ilk olarak kayıtlara geçecek olsa da II. Dünya Savaşı yılları ve 1953’teki Gönen depremi nedeniyle de 23 Nisan’ın buruk kutlandığı yıllar olmuş.
MİLLİ MESELE ÇOCUK
TBMM’nin açılışının resmi olarak Çocuk Bayramı olarak kutlanması ilk olarak 1927 yılına rastlar. Onun öncesinde de 23 Nisan, başkanlığında Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın olduğu Himaye-i Etfal Derneği tarafından ‘Çocuk Günü’ olarak kutlanıyordu.
Savaş yıllarında annesiz ve babasız kalan çocukları himaye etmek, zor koşullar altındaki çocukların yaşam şartlarını iyileştirmek amacıyla hizmet veren bu dernek için çocuk milli bir mesele olarak ele alınıyordu. Kutlamaların resmi hüviyet kazanmadığı dönemde de bu günde çocuklar adına rozet satılıyor ve gelirleri Himaye-i Etfal Derneği’ne aktarılıyordu.
10 BİN LİRA YARDIM
Kutlamaların resmi nitelik kazanması 1927 yılında gerçekleşti. Ancak yine de 1981 yılına kadar resmi bir adı olmaksızın çocuklar adına kutlandı. Milli bayramın çocuklar adına kutlandığı ilk yıl karşılama son derece coşkulu oldu. İlk defa o yıl çocuk alayı düzenlendi ve Mustafa Kemal Atatürk, çocukların gezdirilmesi için özel aracını tahsis etti. Atatürk, ilk kutlama gününde bayram dolayısıyla resmi kabul düzenlenmeyeceğini, arzu edenlerin tebriklerini TBMM’deki makamında özel olarak kabul edeceğini bildirdi. O yıl Ankara Evkaf Oteli’nde verilen senelik Himaye-i Etfal balosuna Mustafa Kemal Atatürk de katıldı ve söz konusu gecenin ardından yardıma muhtaç çocuklar için 10 bin lira yardım toplandı.
NÜFUS AZLIĞI
Savaş sonrası Türkiye’sinde çocuklar geleceğin kurtarıcısı olarak görülüyor ve onların iyi yetişmesi için her türlü çaba gösteriliyordu. Savaşın enkazını içinde barındıran Türkiye’nin nüfusu o yıllarda çocuk ölümleri dolayısıyla da oldukça azdı. 14 milyon gibi bir nüfus yeni kurulmuş bir ülkenin güvenliği için tehdit olarak algılanıyordu. O dönemlerde 23 Nisan kutlamalarında bu tema da ön plana çıkıyordu. Hatta Himaye-i Etfal Derneği’nin 1929 tarihli bir ilanında “Vatandaş! Bugünkü 14 milyonluk Türk nüfusunun pek az zamanda 30 milyon olmasını, boş ve kimsesiz ovaların çalışan çiftçilerle, gürbüz bir nesille dolmasını istiyor musun? Himaye-i Etfal’e günde 10 para vererek yardım et… Bu küçük yardım ummadığın büyük eserler doğuracak” şeklinde bir ifade yer almıştı.
ÇOCUK HAFTASI
Her yıl coşkusu artarak kutlanmaya devam eden milli bayram için 1929 yılı zirve oldu. Zira 1929’da milli bayram bir hafta olarak kutlanmaya başlandı. O yıl kutlamanın organizasyonuna Türk Ocakları dahil oldu ve bir hafta boyunca okullar tatil edildi. Çocukların istekleri TBMM’ye yazılı olarak sunuldu. Bunların arasında çocukların dilendirilmesinin, onlara dayak atılmasının engellenmesi, okul sayısının artırılması gibi istekler de vardı.
BURUK KUTLAMALAR
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tarihinde bu yılki kadar buruk bir kutlama olmasa da bayramın dönem dönem zor şartlar altında kutlandığı olur.Bunlardan biri II. Dünya Savaşı’dır. O yıllarda kutlamalar, dünya genelinde yaşanan ekonomik ve siyasi buhran gölgesinde gerçekleşir. Bir diğer zor zaman da 1953 yılındaki kutlamalar döneminde olur. Zira 18 Mart 1953’te Gönen’de 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelir. Deprem sonrası 265 kişi yaşamını yitirirken önemli ölçüde de maddi hasar gerçekleşir. Tam 23 Nisan arifesinde meydana gelen bu deprem kutlamalarda bir aksamaya neden olmasa da törende depremzedeler unutulmaz. Yapılan açık artırmalardan elde edilen gelirler depremzedelere aktarılır. Bir diğer buruk kutlama da 6-7 Eylül olayları sonrası gerçekleşen ilk 23 Nisan’da olur. 1957 yılında istenmeyen bir durum yaşanmaması için kutlamalar yalnızca okullarla sınırlı tutulur.
23 NİSAN KRONOLOJİSİ
* 1927: Milli bayram resmi olarak kutlanmaya başlandı.
* 1929: Kutlamalar bir haftaya çıkarılarak çocuk haftası olarak gerçekleşmeye başladı.
* 1933: Resmi makamların temsili olarak bir günlüğüne bir çocuğa bırakılması geleneği başlatıldı.
* 1975: Kutlamalara TRT de katıldı.
* 1980: TRT’nin dünyanın çeşitli ülkelerinden davet ettiği çocuklarla beraber 23 Nisan ilk olarak uluslararası boyutta kutlandı.
* 1981: Milli Güvenlik Konseyi sonrası 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ismi resmileşti ve günümüze kadar geldi.
* 1985: TRT’nin davetine 34 ülkeden katılım sağlandı.
EBA ÜZERİNDEN KUTLAMA
23 Nisan kutlama tarihinin belki de en farklı dönemi bu yıl gerçekleşecek. Çocuklar bayram coşkusunu TRT EBA televizyonu üzerinden hissedecek. O gün, TRT EBA TV’nin tüm içeriği 23 Nisan kutlamalarına ayrılacak. Yine TRT’nin 23 Nisan kutlama arşivinden derlemelerde bayram heyecanını evlerinde yaşayanların istifadesine sunulacak.
100 BİN ADET HAZIRLANDI
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bu sene evlerimizin balkonlarında kutlayacağız.
Aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kuruluşunun 100. yılı kutlamaları için İstanbul Valiliği ile İstanbul Ticaret Odası işbirliği’nde 100 bin bayrak hazırlandı.
21 Nisan 2020 Salı
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi