Bayrağı hep birlikte daha ileri taşıyacağız

Giriş: 22.01.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: YAHYA GÜL/SOYHAN ALPASLAN/MÜGE BİBER

Türkiye’nin ilk milli Odası olan İstanbul Ticaret Odası, Dersaadet Ticaret Odası adıyla 14 Ocak 1882’de Mehmed Ali Paşa Hanı’nın 12 numaralı dairesinde dört personelle kuruldu. O yıllarda faaliyetlerine bu han odasında başlayan Oda, bugün 136’ncı şeref yılını kutluyor.

Oda, bugün 400 bini aşkın üyesi ile İstanbul ve Türkiye ekonomisine hizmet veriyor. 81 meslek komitesi ve meclis üyelerinden aldığı güçle, Yönetim Kurulu’nun öncülüğünde İTO, 500’ü aşkın çalışanı ile 136 yaşına bastı.

KÜRESELLEŞEN TİCARET

Dünyanın en büyük üçüncü Odası olan İstanbul Ticaret Odası, 136 senelik hizmet döneminde aynı zamanda Türkiye’nin çağdaşlaşmasına ve küreselleşen İstanbul ticaretine tanıklık etti.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Oda’nın 136’ncı kuruluş yıldönümü vesilesiyle Oda Meclis ve Komite Üyeleri ile İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Cemile Sultan Korusu’nda bir araya geldi.

GENİŞ BİR AİLE OLDUK

Başkan Oran, “İTO’nun, 1.5 asır önce 200 lira borç para ve yalnızca dört kurucusu varken, bugün 420 bine yakın üyesi, meclis ve komite üyeleri ile hesap ettiğimiz zaman ne kadar geniş bir aile olmuşuz. Bununla gurur duyuyoruz” dedi. Oran, Meclis ve Komite Üyelerine hitaben şöyle devam etti:
“Rabbim üye sayılarımızı bol eylesin, sizle çok eylesin. ‘Biz delege olarak TOBB’da neden azız?’ diye TOBB Başkanı’na sorulduğu zaman Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Biz dört şehir bütün TOBB’un delegelerini oluştururuz. Geri kalan 361 Oda da yetim kalır’ dedi. Dolayısıyla biz hepimiz bir Türkiye’yiz. Türkiye’nin 365 Odasını temsil ediyoruz.
136 yıl boyunca bu Oda’da hizmet veren meclis üyesi, komite üyesi, meclis başkanı, yönetim kurulu başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve tüm çalışanları ile başlangıcından bugüne kadar başta merhum İbrahim Çağlar olmak üzere aramızda olmayan, ahirete göç eden tüm kardeşlerimizin emeğine sağlık diyoruz. Allah hepsinden razı olsun. Sonuçta koskoca bir Oda olarak İstanbul’un hemen hemen 420 bin üyesi ile Türkiye ekonomisinin de yüzde 40’ına hitap eden bir Oda oluştu. Yaptığımız her işin, attığımız her adımın arkasında bu 1.5 asırlık gelenek var. Biz bayrağı ileri taşımak için görevi aldık ve sizlerle birlikte daha da ileri götürebileceğimize inanıyoruz.”

TEKNOPARK İSTANBUL

Teknopark İstanbul’da İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin bazı talepleri olduğunu kaydeden Başkan Oran, “Toplantı yaptık, üniversitemize Teknopark İstanbul’dan 400 metrekare bir yer aldık. Bütün üniversitelere yüzde 20 indirim vardı, bizim üniversitemize ekstra yüzde 30 indirim daha uygulandı.
O da yetmedi, ortak bir toplantı salonu oluşturduk ki, zaman zaman bunu biz de kullanacağız. Yüzde 25 daha indirim aldık, yani yüzde 75 indirimle biz Teknopark İstanbul’da üniversitemize bir yer aldık” diye konuştu.

Başkan Oran, soruları yanıtladı:

HER SEKTÖRÜ İLGİLİ BÜROKRATLA BULUŞTURACAĞIZ

  • Munzam aidatlar konusunda mevzuatı değiştirme hakkımız varsa değiştiririz ama kanun böyle.
  • Ticaret Tarihi Müzesi güzel bir teklif, umarım bir yer oluştururuz.
  • Toptan Gıda Merkezi de iyi olur.
  • Bankaların çok kâr etmesi ve faizin yüksek olması konusunda hepimiz taşın alına elimizi koyacağız.
  • Nefes kredisi çalışması çok faydalı oldu, yine yapacağız.
  • Yazılımlarımız yerli olsun, destekleyelim.
  • İşçi ile işveren davalarının takipçisiyiz.
  • Loncalarımızı unutmuyoruz.
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni önce ilk 50’ye, sonra da ilk 10’a çıkarmak için çalışacağız.
  • Cemile Sultan Korusu’nu daha da güzel hizmet verir hale getirmek için çalışmalarımız sürüyor.
  • Seçimlere kadar bir çalıştay yaptığımızda, meclis üyelerimizle birlikte komiteleri de davet edeceğiz.
  • Her ay Oda’da iki program yapacağız, hangi sektörle ilgili ise o sektörün bürokratlarını davet edeceğiz.
  • İşsizlik yok, iş beğenmeyen var, kalifiye eleman yok.
  • İTO okulları ve üniversiteden mesleğe yönelik çalışanlar yetiştirmeliyiz. Orta ölçek çalışana ihtiyaç var.
  • Camia olarak birbirimizle kenetlendik.
  • Seçimlere gölge düşürmeden adil olacağız.
  • Türkiye’de marka olamıyoruz, aile şirketleri kurumsallaşamıyor.
  • Medikal sektörünün yaşadığı ‘parasını alamama’ sorunu ile ilgili çalışma yapacağız.

İTO’nun 136’ncı yıl pastası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç ve Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran tarafından, yaşça en büyük Meclis Üyesi İbrahim Dumankaya ile en genç Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Öz’ün eşliğinde kesildi.

İSTANBUL’UN SORUNU TÜRKİYE’NİN SORUNU

İTO’nun 136’ncı kuruluş yıldönümü için Oda Meclis ve Komite Üyeleri ile yapılan toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, “Bugün gerçekten çok güzel ve özel bir gün. Oda’mızın kuruluş yıldönümü. Bu vesile ile hem bir araya geldik hem de kısa bir süre önce Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Öztürk Oran ve Yönetim Kurulu’nun bundan sonraki dönemde yapacakları ve yapması gerekenleri veya yapılmasını talep ettiğimiz konuları beraber gözden geçireceğiz” diye konuştu.

ETKİLİ HAMLELER

Avdagiç, şunları söyledi: “Sayın Başkanımız, kısa bir süre önce görevi devralmasına karşın görev yaptığı tüm kurumlarda yönetim kuruluyla beraber kendini hissettirdi. Birçok konuda etkili ve sonuç odaklı hamlelerini görüyoruz. Eminim ki, Sayın Başkan ve Yönetim Kurulu, bugüne kadar başarı ile yönetilen birçok süreci, bundan sonraki dönemde de çok daha etkin ve verimli bir şekilde yürütecekler. Odamızı çok daha ileri ve etkili bir konuma getirecekler.”

ÇÖZÜME KATKI SAĞLIYOR

Avdagiç, şöyle devam etti: “Tabii ki bu süreçleri yerine getirirken siz değerli meclis üyelerimizin komite bazında 81 farklı sektör temsilcisi olarak gündeme getireceğiniz konuları bizimle paylaşmanız ve bunlarla ilgili çözümler bulunması konusunda taleplerinizi iletmeniz çok değerli. Zaten Yönetim Kurulu da çok sistematik olarak gelen bu talepleri değerlendiriyor. Ama bu tür toplantılarda, komitelerle bağlantılı olarak Türkiye ve İstanbul’la ilgili sorunları gündeme getirmeniz durumunda çok kısa sürede etkili sonuçlar alacağımızı ümit ediyoruz. İstanbul, Türkiye’deki verginin yüzde 44’ünü ödüyorsa, gayri safi milli hasılanın yüzde 57’sini sağlıyorsa siyasetçiler de İstanbul’dan gelen talepleri dikkate almalı. Odamız gündeme getirdiği hususlarla sadece İstanbul’un menfaatini gözetmiyor. Sektörlerle ilgili sorunların yalnızca İstanbul’da değil, tüm Türkiye çapında çözülmesine katkı sağlıyor.”

MECLİS VE KOMİTE ÜYELERİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE KONUŞTU

ANADOLU YAKASINA FUAR MERKEZİ KURULMALI

Ahmet Özer/İTO Meclis Başkan Yardımcısı-Toptan ve Gıda Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı: 12 yıldır İstanbul için yapılması gerekenleri anlatıyorum. Büyük Mağazalar Kanunu çıksın istedik. Sait ağabey ile mücadele verdik. Ardından sektörümüze fayda sağlayan bir kanun olmasa da çıktı. Borsa harçlarının yüksekliğini dile getirdim, alım miktarları değiştirildi ama fuzuli yükseklikler var. Odamız ve borsa munzam aidatları belirli bir seviyeye çekilmeli. Munzam aidatları kaldırmalıyız. Tüccarın gelişmesi, daha iyi iş yapması için fazla bütçeler toplanmamalı. İstanbul Anadolu Yakası’na fuar merkezi kurulmalı. İstanbul’a ziyaretçi çekmek, ticareti hızlandırmak amacıyla da bir müze binası yapılmalı. En önemli konulardan biri öğrencilerle ilgili. Öğrencilere ve öğretime yatırım yapılması ile ilgili yazdım ama dikkate alınmadı. Batı toplumlarını takipten başka bir şey yapamıyoruz. Bunun nedeni, öğretimin önemini kavrayamamış olmamız. İstanbul’un bir toptan gıda satış yeri yok. Temel ihtiyaç olan hızlı tüketim mallarının satılması gereken ‘toptan gıda merkezi’ kurulmalı. Eminönü’ndeki 400-500 yıllık binaların önüne beton duvarlar örülmesin. Bölgedeki tarihi eserler ortaya çıkarılmalı. Yeni Camii önünden sahile kadar o turistlik mekanlar, kongre mekanlarına dönüşebilir.

BANKALAR YÜZDE 30 TÜCCAR YÜZDE 3 BÜYÜDÜ

Ali Bakaner/Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Başkanı: Yatırım yapmalı, istihdam oluşturmalı ve ihracatımızı artırmalıyız. 2016’dan 2017’ye oranla finans sektörü yüzde 29-30 büyüdü. 2017’de finans sektörünün 9 aylık net kârı 37 milyar TL. Ziraat Bankası’nın 9 aylık net kârı 8 milyar 292 milyon TL. Vakıflar Bankası yılı 3 milyar TL kârla kapatmış. Yatırımı artırmak, ticari hayatımızı daha ileri götürmek için ucuz finansa ihtiyaç var. Bankalar bu oranda büyürken, tacir yüzde 3 büyüyorsa, bu adaletsizliğin düzeltilmesi lazım. Katılım bankaları ile çalışmak istiyoruz. Bu konuda Başkanımızdan ve diğer katılım bankalarından destek bekliyoruz. Ülkemizde mevzuat eksikliği sebebiyle Londra Metal Borsası (LME) onaylı borsalar açılamadı. Bunlar komşu ülkelere kaydı. Dünyada şu an 400 civarında LME deposu var. LME depoları ile lojistik, nakliye, finans ve sanayi sektörlerine ve ülkemize katkı sağlanacak. Bu konuda Başkanımızdan destek bekliyoruz. Sanayi ve hizmet sektörünün ihtiyacı olan meslek elemanının yetiştirilmesi için önlem alınmalı.

YERLİ YAZILIMIN ÖNEMİNİ ANLATALIM

Bekir Sami Nalbantoğlu /Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı: Sektörümüzün 400 milyon dolara yakın ihracatı var ama bu ithalata dayalı. Yazılım, yerli değilse yürüyebileceğimiz yer yok. Uluslararası rakiplerimiz hem tedarikçimiz hem de rakibimiz. Güçlü yerli eko sisteme sahibiz ama sektör olarak Ankara’daki konulara müdahil olamıyoruz. Ankara’daki temsilimizin desteklenmesi için İTO yönetiminden destek istiyoruz. Yerli donanım ve yazılımın en büyük problemi markalaşma. Üyelerimize devlet desteklerinin etkin kullanılması için bilgilendirme etkinlikleri düzenlenmeli. Finans kullanımında KOBİ’lerin sıkıntısı var. Kamu alımlarında yerlilik için desteklere uyumda zorluk yaşıyoruz. Bir Alman firması ‘benim yazılımımın kullanıldığı yerde ürettiğiniz malları, ABD’nin ambargo koyduğu ülkelere satamazsınız’ dedi. Yerli yazılımın öneminin medya ve sosyal medyadan duyurulması için İTO liderlik yapmalı. Önümüzün açılması için bilişim sektöründeki 100’e yakın STK’yı İTO’nun bir çatı altında toplamasını bekliyoruz.

MAĞDUR İŞVEREN SORUNUNU ÇÖZELİM

Ömer Fatih Karayel/Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Mağdur işveren sorununun üzerine gitmeliyiz. Cumhurbaşkanımızın ilaveten bir kişiyi daha işe almamızı istediği bu dönemde, istihdama yönelik başımıza gelen sorunları dile getirmeliyiz. Mahkemeler ‘işçi haklıdır’ diye değil, ‘haklı haklıdır’ diye başlamalı. Altı ay bile çalışmadan işverenden para koparmaya çalışan bir güruh var. Onların arkasında bir grup hukukçu peydah oldu. Sürekli dava açıyorlar bize, işimizle uğraşmayı bıraktık, bunlarla uğraşıyoruz. Hakim, ‘Sen 300 kişi çalıştırıyorsun, hepsi senden memnun, sadece bu kişi niye memnun değil’ diye sorabilmeli. ‘Bu işveren pazar günü, bayram günü işçi çalıştırır mı, hak yer mi’ diye sormalı.

FORMULA 1 ALANI FUAR MERKEZİ OLSUN

İbrahim Dumankaya /İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi: İstanbul’da Anadolu yakasına Formula 1 alanının fuar merkezi olarak kurulması çok yararlı olur. Anadolu yakasına güzel bir fuar alanı kazandıralım.

İTO TİCARET TARİHİ MÜZESİ KURMALI

İsrafil Kuralay/Bilgi İletişim ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi: İTO’nun, 136 yıllık bir çınarın parçası olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bundan sonra bu çınarın yaşaması için ne yapmalıyız? Ahmet Özer’in projelerine katılıyorum. İTO’da Ticaret Tarihi Müzesi kurulması için çalışmalar yapmalıyız. Eminönü trafiğinin yer altına alınması ve yer yüzeyinin düzenlenmesi ile ilgili yönetim kurulunda çalışmalar yapıldı.
Çok güzel bir proje olacağını ümit ediyorum. Üniversitemiz geliştirilerek devam etmeli.
Oda üyelerinin, eğitimler ile donanımlı, milli ve manevi değerlerini bilen lider işadamları olarak yetiştirilmesi önemli. Her yıla iki sayfa ayıracak şekilde Odamızın 136 yılını bir albüm haline getirerek sonraki yıllarda da her yıl için iki sayfa ekleyerek devam edebiliriz.

ÜYE BİLGİ BANKAMIZI DETAYLANDIRMALIYIZ

Kazım Ekinci/Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi: İTO, dünyada da büyük marka. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin adının İstanbul Ticaret Odası Üniversitesi olarak değiştirilmesini talep ediyorum. Gerek transit, gerek tacirlerin İstanbul’a geldiği zaman Türk ürünlerine kolayca ulaşabilecekleri bir Türk İhraç Ürünleri Daimi Fuarı olmalı. İki fuar alanını bu iş için tahsis edersek yurtdışından gelen tacirler, üyelerimizin üretmiş olduğu hizmetleri çok kolay görecek. Web sayfamızda üye bilgi bankasına girdikleri zaman çok sade şekilde yeni bir konsept ile firmalarımızın ne ürettiğini görmeleri gerekiyor. Web sitemizde üye bilgi bankasındaki bilgiler güncellenerek üyelerimiz hakkında daha detaylı bilgilerin yer alması için çalışma yapılmalı.

KOMİTELER YURTİÇİNDEKİ ÇALIŞTAYLARA KATILMALI

Kadir Gümüş/Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Yönetim Kurulumuza ve Başkanımıza, komite üyelerimizin de katıldığı bu toplantı için teşekkür ediyorum. Komite üyelerimizin yurtiçindeki çalıştaylara katılması sağlanmalı. Önümüzde seçimler var. Üyelerimiz için ne yaptığımız bilinmiyor. Üyelerimize yönelik çalışmalar yapmalıyız. Odamız satın alma yaparken kendi üyelerinden alım yapmalı.
Çiçek lüks değil. Çiçek; üretimi, dağıtımı ve satışı ile bir zincir.

DOĞRU TESPİT YAPIP DOĞRU ÇÖZÜM ÜRETELİM

Musa Kanitoğlu/Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Meclis toplantılarında meslek kuruluşlarının sorunlarını dile getiriyoruz. Yönetim Kurulu, bu konularda faaliyet gerçekleştiriyor.
Bizim sorunlarımızı hükümet, bakanlıklar vasıtasıyla çözüyorsa meclis toplantılarına bakanlıkların İstanbul’daki il müdürlerinin katılımları sağlanmalı. İstihdama katkı konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Hükümetimiz teşvik veriyor. Türkiye’de işsizlik diye bir şey yok, iş beğenmeyenler var. Kayıt dışı çalışanlar var.
Biz iş adamlarıyız, sanayicileriz; doğru tespitler yapıp, doğru çözümler üretmeliyiz. Sosyal Güvenlik Kurumu işçi payları düşürülmeli.

KOL KOLA GİRMELİYİZ

Mücahit Yıldız/Kozmetik Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi: İş adamları toplumu ve devletleri yönlendirenlerdir. Hayalleri, düşleri olan kişilerdir. Bizim inancımız, hedeflerimiz ve vazifelerimiz var. Cumhurbaşkanımız hedef sundu. 2023-2053-2071 hedefleri var.
Bu hedeflerin lokomotifi İTO.
2 milyarlık ümmet Türkiye’ye; ayağını kaldır, ayağını kaldırdığın yere biz basacağız diyor. Düşlerimizi gerçekleştirmek için Oda olarak kenetlenmeliyiz. İTO’yu bir kurum gibi değil, bir şirket gibi yönetmeliyiz. Yeniden iman tazeleyip kol kola girmeliyiz. Hayat tiyatro gibi ve her sabah bize sunulmuş yeni bir imkan.

HAYATIMIZA GİREN HERKES ASLINDA BİR GÖREVLİDİR

Numan Hocaoğlu/Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Odamızın 136 yılının son 18 yılına şahit oldum. Kurucumuz Abdülhamid’in emri ve rahmetli İbrahim Paşa’dan son İbrahim Paşamıza kadar bütün geçmişlere rahmet, hayatta kalanlara özellikle Oda’da başkanlık yapanlara sağlık, sıhhat ve afiyetler diliyorum. Hayatınıza girenlerin bir görevli olduğunu, çıkanlarınsa görevinin bittiğini idrak edince olgunlaşıyor insan. Olana da olmayana da hayatınıza giren insana da uzaklaşan insana da içtenlikle eyvallah diyebilince olgunlaşıyor insan. Yarattığı sivrisineğinin rızkını düşünenin kulunu da mutlaka ve fazlasıyla düşüneceğini içselleştirince, sadece ona tevekkül edip kullara minnet etmemesi gerektiği bilincine erişince olgunlaşıyor insan. Bela deyince, bela diye gelenin ardında bile o kul için karanlığın bitiminde seherin var olduğunu gösterecek bir hayrın beklediğini, sadece o hayra ulaşana kadar geçecek sürede sabretmek gerektiğinin farkına varınca olgunlaşıyor insan. Korkunun, nefretin, intikam hırsının, kötü sözün, maddiyata ve bireye aşırı bağlılığın kulu unutturmasının ne Allah’ın sistemine ne de insan onuruna yakışmadığını ancak fiilen uyguladığı zaman insan olabildiğini kabul edince olgunlaşıyor insan. Çok zormuş gibi gözükse de teslimiyeti, kanaati ve rızayı yaşamaya çalışınca ve yaradanın neylerse güzel eylediği şuuruna teslim olunca ve onun en adil olduğunu daima hatırlayınca olgunlaşıyor insan.

ŞİRKET EVLİLİKLERİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALIYIZ

Sami Yılmaz/Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Çok az bir araya geliyoruz ve derdimizi anlatabiliyoruz. İki hususu dile getirmek istiyorum. Biri seçim süreci. Bu sürecin, ülkemizin geçtiği kritik süreci göz önünde bulundurarak birlik ve beraberlik zamanı olduğunu düşünüyorum. Özellikle başkanlık seçiminde birlikte hareket etmeliyiz. Ayrışmalara fırsat vermeden aklıselim hareket etmeliyiz. İkincisi ise Odamız 136 yıllık bilgi ve birikimi ile sosyal ve siyasi güce sahip. Hiçbir sosyal konudan uzak kalamayız. Ancak önceliklerimiz 2018’den sonraki süreçte başta İstanbul ticaretinin gelişimi ve ülke ekonomisine katkı olmalı. Yaptığımız fuarlar ve iş geliştirici faaliyetler güzel ama yeterli değil. Küresel şirket olan şirketimiz ne yazık ki yok. 150-160 milyar dolar civarında ihracatımız var, yalnızca bir tedarikçimizin yıllık ticaret hacmi 200 milyar dolar.
O açıdan biz, ciddi firmalara sahip olmalıyız. İTO, dünyada bu tür şirketleri ele geçirmek için çalışma yapmalı. Yatırımları Türkiye’ye çekecek politikalar geliştirilmeli. Şirket evlilikleri ile ilgili çalışma yapmalıyız.

SAĞLIK SEKTÖRÜ SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Veysi Cengiz Balçık/İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Sağlık sektörü olarak çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Özellikle üniversite hastaneleri malzeme bulmakta zorluk çekiyor ve batma noktasındalar, bununla birlikte firmaları da batırıyorlar. Devlet büyüklerimiz, ‘basınla gelmeyin’ diyorlar. İTO’nun asli görevlerinden biri, sektörlerle devlet arasında köprü olmak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nda müsteşarlık seviyesinde görüşme talebimiz olacak. Bu toplantılarda kendimizi anlatmak istiyoruz. Aksi takdirde inanın ki sektörümüz ortadan çekilecek. Çünkü firmaların birçoğu çok zor durumda. Son üç ayda bankacılığa katkımız 90 milyon TL. Alacağımızı alamadığımız için bankalardan kredi kullandık. Bu konuda yardım rica ediyoruz.