tatil-sepeti

Batı’nın sıkı ambargosuna takılan Rusya’nın imdadına petrol alımı noktasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetişti.


Öyle ki, geçtiğimiz yıl Rusya’nın BAE’ye petrol ihracatı üç katına çıkarak günlük 60 milyon varile ulaşırken, Suudi Arabistan’a ihracatı ise sıfırdan günlük 100 bin varile çıktı.

 

NECMİ UYSAL

 

Rusya, Ukrayna ile savaş sonrası kendisine uygulanan ambargo nedeniyle ürettiği petrol ve petrol ürünlerine müşteri bulmak amacıyla fiyat kırdı. Bu dönemde Rusya’nın en önemli petrol ve petrol ürünleri müşterisi, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi Suudi Arabistan ve önemli petrol üreticilerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu.

 

Bu ülkeler, ABD’nin itirazlarına rağmen ithal ettikleri Rus petrolünü yurtiçi kullanım, rafinasyon ve piyasa fiyatlarında ihraç etmek yolu ile değerlendiriyorlar. 

 

GÜNLÜK 100 BİN VARİLE ÇIKTI

 

Geçtiğimiz yıl Rusya’nın BAE’ye petrol ihracatı üç katına çıkarak 60 milyon varile ulaştı. Buna rağmen Uzakdoğu’nun en önemli ticaret limanı Singapur’a ihracatı sadece yüzde 13 artış ile 22 milyon varil oldu. Rusya’nın Suudi Arabistan’a ihracatı ise neredeyse sıfırdan günlük 100 bin varile çıktı.

 

Bu durumun Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımı deldiği ileri sürülerek, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Brian Nelson konu ile ilgili Suudi Arabistan ve BAE’ni ziyaret etti. Ziyaret sonrası ne Suudi Arabistan ne de BAE, geri adım atmadı. Bu durum; ABD’nin körfez ülkeleri üzerindeki etkisinin azaldığı yorumlarını gündeme getirdi.

 

Rus petrolü halen Brent petrolüne göre piyasanın yüzde 30, nafta ve dizel yakıt ise sırasıyla piyasanın ton başına 60 ve 25 dolar altında işlem görüyor. 

 

Ucuz Rus petrolünün de katkısı ile dünyanın en büyük Suudi Arabistanlı petrol şirketi Aramco geçtiğimiz yıl 161 milyar dolar kâr ederek rekor kırdı.

18 Nisan 2023 Salı