Batı’dan Ukrayna’ya maddi destek sağlayacak yeni formül

Rusya ile savaşında Ukrayna’ya maddi destek sağlamak adına yeni bir formül ortaya atıldı. Buna göre Ukrayna, gelecekte Rusya’dan alacağı savaş tazminatının teminat gösterileceği tahviller çıkaracak ve ihtiyaç duyduğu nakit parayı buradan elde edecek.

Giriş: 15.01.2024 - 22:10
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: NECMİ UYSAL

 

Ukrayna’nın Rusya ile olan savaşının maliyetini karşılamak üzere ABD ve AB’nin formül arayışları devam ediyor. 

 

Son olarak AB’nin 50 milyar Euro’luk yardımı Macaristan’ın vetosu ile karşılaşırken, ABD Başkanı Joe Biden henüz 61 milyar dolarlık yardım paketini kongreden geçirmeyi başaramadı. 

 

EL KONULAN RUSYA’YA AİT 300 MİLYAR DOLAR

 

Savaşın başlaması ile birlikte Batılı ülkeler tarafından el konulan Rusya’ya ait 300 milyar doların kullanılmasına çeşitli zorluklar nedeniyle sıcak bakılmazken, yeni bir formül ortaya atıldı. 

 

Buna göre Ukrayna, gelecekte Rusya’dan alacağı savaşın neden olduğu tazminatlarının teminat gösterileceği tahviller çıkaracak ve ihtiyaç duyduğu nakit parayı elde edecek. 

 

RUSYA ÖDEMEK İSTEMEZSE BU VARLIKLAR KAYNAK OLACAK

 

Söz konusu tahvillerin faiz ödemeleri de tazminatın alınmaya başlanması ile birlikte ödenecek.

 

Tahvilleri satın alan yatırımcıların, Rusya’nın dondurulan varlıklarından ödeme talep edemeyecek ancak Rusya’nın ödeme konusunda istekli olmaması durumunda bu varlıkların en önemli kaynak olacağı düşünülüyor. 

 

SAVAŞ SONRASI UKRAYNA’NIN İMARI İÇİN GEREKEN MİKTAR 411 MİLYAR DOLAR 

 

Diğer taraftan bu tahvilleri alabilecek yatırımcıların ABD, AB ve diğer müttefik ülke hükümetleri olabileceği belirtiliyor.

 

Dünya Bankası tarafından yapılan çalışmaya göre geçen yılın şubat ayı itibariyle Ukrayna’nın savaş sonrası imarı için gereken miktarın 411 milyar dolar olduğu açıklandı.   

 

1990 yılında Kuveyt’in Irak tarafından işgalinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak’ın Kuveyt’e zararların karşılanması için 52 milyar dolar ödemesine karar vermiş ve bu miktar da Irak’ın petrol gelirlerinden karşılanmıştı.