tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Türk film endüstrisinin hızlı yükselişi sürüyor. Dizi filmlerin başarılarını sinema filmleri takip ediyor. Muhteşem Yüzyıl, 80’den fazla ülkeye satılan ve en çok ihraç edilen Türk dizisi oldu. Çin’in sıkı kotalarını aşan Muhteşem Yüzyıl’ın başarısını, sinema filminde Dağ 2 takip ediyor. Türk dizileri ve sinema filmleri bu şekilde Çin Seddi’ni aşarken, EuroData TV Araştırma Raporu da Türk dizi sektörünün dünya çapında ulaştığı büyüklüğü gösteriyor.

ABD’Yİ GERİDE BIRAKTIK

100’den fazla ülkede, 7 binden fazla kanal ve 3 milyar 700 milyon izleyiciyi kapsayan EuroData TV Araştırma Raporu’na göre dünyada yayınlanan televizyon dizileri ve filmlerinden oluşan kurmaca yapımların yüzde 70’i yerel düzeyde tüketiliyor. Yüzde 30’u ise ithal ediliyor. Dünyada ithal edilen kurmaca programların yüzde 25’ini ise Türkiye menşeli yapımlar oluşturuyor. Bu rakam, ihraç edilen TV dizileri, filmleri ve program formatları açısından Türkiye’nin ABD’yi, Avrupa ülkelerini ve Rusya’yı büyük bir farkla geride bıraktığını gösteriyor. Türkiye, 2016’da kurmaca yapımlarda ihracat lideri oldu. 2010-2016 arasında 200 dizi, 150 ülkeye ihraç edildi.

MIPCOM’DAN ÇİN’E SATTIK

Türk yapımları sadece dizilerle değil, sinema filmleri ile de iddialı. Nitekim aksiyon filmi Dağ 2, dünyada en çok izlenen 250 film arasına girdi. Dağ 2 filmini Çin’e ve hemen ardından Kore ile AB’ye pazarlayan Melis Nersesoğlu Konca, Match Point şirketinin yöneticisi. Konca, “En büyük milliyetçilik ülkenin adına güzel bir iş yapabilmek, onu satabilmek. Hikaye, İTO ile katıldığımız MIPCOM fuar kataloğunda reklamımızı gören Çinli bir yazarın Dağ 2’yi izlemesi ile başladı. Dünyanın en büyük film veri tabanında 70 bin izleyici, Dağ 2’ye 10 üzerinden 9.9 reyting verdi . Kısa sürede filmin ABD, Çin, Kore hakları için aramaya başladılar. İTO, ATF Singapur, MIPTV ve MIPCOM gibi fuarlarla sektöre yeni pazarlar kazandırmaya devam ediyor” dedi.

600 MİLYONLUK PAZAR

Dağ 2’yi Yeni Zelanda, Kore, Avustralya, Tayvan, ABD ve İngiltere gibi sektörün çok önemli pazarlarına sattıklarını söyleyen filmin yapımcısı Doruk Acar, “Türk filmlerinin dünyayı geziyor olmasını çok önemsiyoruz. Kültür emperyalizmi dediğimizin bir kısmı da filmlerinizin dünyayı gezmesi. 600 milyon izleyicisi olan Çin pazarına girmemiz çok büyük bir başarı. Sektörün en büyük veri tabanı olan IMDB listesinde milyonlarca sinemaseverin oylarıyla belirlenen en yüksek skorlu 250 filmden biri Dağ 2 oldu” diye konuştu.

ÜNÜMÜZ EMMY İLE ARTTI

Dünyada 60’ı aşkın ülkede yayınlanan Kara Sevda ise 45. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde ‘En İyi Dizi (Telenova)’ ödülünü alarak, Türkiye’nin uluslararası dizi film dünyasındaki ününü perçinledi. Kara Sevda’nın yapımcısı Ay Yapım’ın CEO’su Kerem Çatay, İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamada, “Bu yarışma için dizilerin dünya kupası deniyor. 45 yıldır onlarca ülkeden çok iyi yapımların başvurduğu, dünyanın her yerinden sektör profesyonelinin değerlendirdiği, güvenilir ve çok aşamalı bir jüri sisteminden gelen bu ödül için çok mutlu olduk, gururlandık” dedi.

GÜNEY KORE BİLE TÜRK DİZİSİ ALDI

Ay Yapım’ın bugüne kadar en çok ülkeye ihraç edilen işlerinin Fatmagül’ün Suçu Ne, Ezel, Kara Para Aşk ve Kara Sevda dizileri olduğunu dile getiren Kerem Çatay, “Fatmagül’ün Suçu Ne 100’e yakın ülkeye, geçen yılın başarılı işlerinden İçerde, Cesur ve Güzel pek çok ülkeye satıldı” bilgisini verdi.

Dijitalde büyük reyting yapan Fi dizisinin süresi itibariyle yurtdışı rekabet avantajına da sahip olduğunu ve şimdiden pek çok ülkeye satıldığını dile getiren Çatay, ”Kore Türkiye’den ilk dizi olarak Fi’yi aldı” dedi.

130’a yakın ülkede dizilerinin gösterildiğini, Son dizisinin ise İsveç tarihinde en çok izlenen dizilerinden biri olduğunu belirten Çatay, şunları söyledi: “Yurtdışına satılan işlerimiz Ufak Tefek Cinayetler, Çukur, Fi-Çi, Bu Şehir Arkandan Gelecek, Cesur ve Güzel, İçerde, Bana Sevmeyi Anlat, Kara Sevda, Kara Para Aşk, Med Cezir, Karadayı, Kurt Seyit ve Şura, Son, Kuzey Güney, Ezel, Fatmagül’ün Suçu Ne?, Aşk-ı Memnu, 20 Dakika ve Al Yazmalım diyebiliriz.”

Batı Avrupa ülkelerinin Türk dizi sektörü açısından daha zor bir pazar olduğunu anlatan Çatay, Son dizisinin İsveç tarihinde izlenme rekoru kırdığı bilgisini verdi.

ŞİLİ’DE KIZLARA ‘ELİF’ İSMİ KONUYOR

İTO ile gittiği fuarlarla yeni pazarlara giren Elif dizisi, 800’üncü bölüme yaklaşıyor. Elif, sadece Türkiye’de prime time’da yayınlanan tek günlük dizi değil. Elif, Kolombiya’da da prime time’de yayınlanan tek yabancı ve yerel dizi olarak reyting rekorları kırıyor. Pembe dizileri tahtından indiren Elif’in yapımcıları İnci Gülen Oarr ve Özkan İpek, Elif dizisinin başarısını şöyle anlattı: “Elif’i Şili, Meksika, Kolombiya, Kostarika, Arjantin, Uruguay ve Latin Amerika ülkelerine satıyoruz. Oradaki Türk dizilerinin reytinglerini bile geçtik. Elif, Endonezya’da da rekor kırdı. Litvanya, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya, Brezilya, Meksika, Bosna’nın da dahil olduğu 40 ülkeye satılıyor ve günlük gösteriliyor.”

İnci Gülen Oarr, Şili Nüfus Kayıt Merkezi’nin verilerine göre, 2016 yılında doğan birçok kıza ‘Elif’ ismi verildiğini de söyledi.

28 Mart 2018 Çarşamba

Etiketler : Gündem