tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi, ‘Başkanlar İş Dünyasının Üniversitesinde’ başlıklı konferans serisinde, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’ten sonra Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı M. Nurettin Özdebir’i ağırladı.

HAMİT KARDAŞ

Türkiye sağlıkta artık bir marka İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Youtube kanalında her gün yapılan canlı yayınlarda farklı alanlardaki birçok uzman gündemi değerlendiriyor. Üniversite İş Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Muhittin Adıgüzel’in moderatörlüğünü yaptığı ‘Başkanlar İş Dünyasının Üniversitesinde’ başlıklı konferans serisinin ikincisine ATO Başkanı Gürsel Baran konuk oldu. Pandemi sürecinin çok zor olduğunu, ancak Türkiye’nin bunu çok iyi yönettiğini belirten Baran, “Avrupa ülkeleri ve ABD’nin durumunu gördükten sonra Türkiye’de yaşamaktan mutluluk duyuyorum. ABD ve Çin süreci iyi okuyamazken, Türkiye en başından beri çok iyi yönetti ve pek çok ülkeye de yardım etti. Türkiye, artık sağlık alanında da bir marka haline geldi” dedi. Hükümetin esnaf ve tüccara yönelik desteklerinin önemine dikkat çeken Baran, özellikle istihdamın azalmaması için alınan önlemlerin yerinde olduğunu vurguladı. Gürsel Baran, ihracat ortalamasında Ankara’nın Türkiye’nin üzerinde olduğunu, bu süreçte de şehrin ihracatında ciddi bir eksilme olmadığını dile getirdi.

SANAYİ CANKURTARAN OLDU

İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni kendi üniversiteleri olarak gördüğünü ve konuk olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, konferans serisinin üçüncü konuğu oldu.
Konuşmasında Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri ile yoğun istişare içinde olduklarını söyleyen Bahçıvan, sokağa çıkma yasağında muaf olacak sektörler ya da şehir değiştiren işçilerin izinleri gibi mikro konularda çözüm sağladıklarını anlattı. Sağlıklı ve hijyenik bir iş ortamı oluşturmanın önemine değinen Bahçıvan, sektör sektör bir çalışma planı hazırlayacaklarının bilgisini verdi. “Virüs hayatımızda ve bir süre daha bizimle yaşayacak” diyen Bahçıvan, bu yüzden her iş kolunda tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi. Erdal Bahçıvan, tüm sektörleri inceleyerek kısa ve orta vadeli SWOT analizi içeren bir rapor hazırladıklarını da dile getirdi.
Türkiye’nin kaynak sorunundan çok kaynakları doğru kullanma sorunu olduğunu ifade eden Bahçıvan, kaynakların doğru aktarımı konusunda nasıl hareket edilmesi gerektiğine yönelik bir rapor olacağını kaydetti.
Sanayinin son yıllarda bazı sektörlerin gerisinde kalan bir konuma dönüştüğüne dikkat çeken Bahçıvan, “Sanayi, her zor dönemde cankurtaran sektör oldu. Bu nedenle sadece zor günlerde değil, her daim sanayiye önem verilmeli. Tedarik zinciri konusunda algıların farklılaşacağı bu dönemde Türkiye, geleneksel olarak iyi olduğu sektörleri teknoloji ile buluşturarak önemli başarılar elde edebilir” dedi.

BELİRSİZLİKLER KORKUTUYOR

Konferans serisinin dördüncüsüne katılan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, pandeminin Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendirdi. Özdebir, Türkiye’de Covid-19 vakalarının olmadığı dönemde hastalığın etkilerini yaşadıklarını, çünkü üretimin önemli ölçüde ithalata dayandığını söyledi. Özdebir, pandemi döneminde hükümetin aldığı tedbirlerin ve iş dünyasına verdiği desteğin önemli olduğunu da kaydetti. Virüsün ne zaman biteceğinin ve tedavisinin henüz bilinmediğini belirten Nurettin Özdebir, “Bu belirsizlikler insanları korkutuyor. İzolasyon sağlık için şart, ancak ekonomi açısından olumsuz yönleri de mevcut. Bunun derecesi iyi ayarlanmalı” dedi.

MARKALAR İTİBAR YÖNETİMİNE ODAKLANDI

Pandemi sürecinde haber sitelerinin okunma oranı ve online toplantıların sayısı önemli ölçüde arttı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin düzenlediği webinarda da yeni normal şartlarda markaların reklam çalışmaları gündeme taşındı. İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Öztürk’ün moderatörlüğünde gerçekleşen webinara katılan People İnitiative Stratejik ve İçerik Bölüm Başkanı Ulaş Bozan, virüsün tüm dünyayı etkisi altına almasıyla insanların fizyolojik ve güven ihtiyacına odaklandığını söyledi. Bozan, “Bu dönemde markalar, toplum adına yaptıkları faaliyetlerle kenetlenme duygusunu artırmaya yönelik bir iletişim yaklaşımı izledi ve özellikle hijyen konusuna odaklandı” dedi. Bozan, krizlerin aslında bir fırsat dönemi olduğunu, tüm markaların sosyal medyanın gücünün farkında olarak itibar yönetimine ağırlık verdiklerini ifade etti.
MOBİL FAALİYETLER
Melon Reklam Dijital Reklam Başkanı Cenap Coşkun, salgın sürecinde içerik incelemelerinin yoğunlaştığını ve mobil faaliyetlerin arttığını belirterek, şöyle konuştu: “Mobilde özellikle haber sitelerinin tıklanmasında önemli bir artış görüldü. Ayrıca webinar ve Instagram canlı yayınlarının arttığını ve bunların alışkanlık haline bile geldiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra yemek tarifleri aramaları podcastler, sosyal medya canlı yayınları ve genel olarak mobilde agresif artışlar söz konusu.”
MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Salgın sürecinde anlaşmalı markaların satışlarını artık online kanallara yönlendirdiklerini anlatan Dijital İçerik Üreticisi Influencer Jülide Kır, “Marka ve e-ticaret sitelerinin anlaşmaları çerçevesinde içerikler artık evlerde üretilmeye başlandı” dedi.
GeMedya Ajans Başkanı Yusuf Andiç ise salgın sürecinde müşteri hizmetlerinin arttığını, satış kısmının ikinci plana atıldığını dile getirdi. Turkuvaz Dergi ve Dijital Satış Koordinatörü Burcu Kunay da pandemi döneminde dergi okuma oranının yüzde 160 arttığını kaydetti.

AKADEMİSYENLERDEN YENİ YAYINLAR

Güçlü bir akademik kadroya sahip olan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğretim üyelerinin akademik literatüre yaptığı katkılar her geçen gün artıyor.
YAPAY ZEKA
İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. N. Öykü İyigün ve İbn Haldun Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa K. Yılmaz’ın editörlüğünü birlikte yaptıkları ‘Oyun Değiştiren Güç: Yapay Zekâ’ kitabı basıldı.
Kitap, alanında uzman farklı disiplinlerden bilim insanlarının kaleme aldığı, iş dünyasından yapay zeka temelli örnekleri sektörler ve fonksiyonlar (bankacılık, sağlık, otomotiv, perakende, reklam, lojistik, ticaret, hukuk, vb.) kapsamında Türkiye özelinde inceleyen ilk bilimsel kitap olması açısından da önem taşıyor.
REKLAM ÇEKİCİLİKLERİ
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Figen Yıldırım ve Dr. Didem Zeynep Bayazıt’ın yeni kitabı, artan rekabet ortamında markalara etkili iletişimin yol haritasını sunuyor. Küresel salgının tüm dünyayı etkisine aldığı ve tüm sektörlerin ciddi bir sınav verdiği bir dönemde yayınlanan ‘Reklam Çekicilikleri: Marka İletişiminin Sihirli Anahtarı’ başlıklı kitap, markaların varlıklarını sürdürebilmeleri ve rekabet edebilmeleri için reklam iletişiminin nasıl bir yaşamsal öneme sahip olduğunu anlatıyor.
YENİ MAKALELER
Finans ve Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Koy’un karbon piyasalarını ele alan ’Are Carbon Leader Indexes Related with Carbon Prices under Different Regimes?’ ve kırılgan beşli ekonomilerindeki döviz kuru borsa ilişkilerini inceleyen “The Relationship between Exchange Rates and Stock Markets for the Fragile Five Countries” isimli makalelesi yayınlandı. Makale yazarları arasında Finans Enstitüsü öğrencileri de yer alıyor.

09 Haziran 2020 Salı

Etiketler : Üniversitemiz