tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul’un genç firmalarından VeriUs Teknoloji; yapay zeka, makine öğrenmesi, metin madenciliği, doğal dil işleme ve sosyal ağ analizi servisleri ve danışmanlığı alanında faaliyet gösteriyor. Yapay zeka araştırmacıları, makine öğrenmesi yazılım mühendisleri ve veri bilimcilerden oluşan VeriUs, bir üniversite spin off şirketi.

30 HİZMETLE TEK

VeriUs; müşteri şikayetlerini analiz ediyor, çağrı merkezi analizi ve müşteri gruplama yapabiliyor. Finans sektöründe işlemlerde anormallik ve dolandırıcılık tespiti yani siber güvenlik analizleri yapıyor. Elektronik ticarette ürün sınıflandırma, tavsiye sistemleri ve ürün yorum analizleri gerçekleştiriyor. İnsan kaynakları alanında mülakat değerlendirmeleri yapıyor. Hukuk alanında mahkeme kararı sınıflandırıyor. Haber ve metin sınıflandırıyor, aşağılayıcı ve cinsel içerikleri ve hatta metin içindeki niyeti de tespit ediyor. 30 farklı başlıkta Türkçe ve Arapça dillerinde verdiği servisle rakip tanımıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını VeriUs Teknoloji’nin kurucusu Bilgisayar Mühendisi Doç. Dr. Murat Can Ganiz cevapladı.

TÜBİTAK DESTEĞİ

Murat Can Ganiz kimdir?

Bilgisayar mühendisiyim. ABD’de bilgisayar bilimleri dalında makine öğrenmesi ve metin madenciliği alanında doktora yaptım. Doktoramı yaparken yazılım firmalarında da çalıştım. Doktoradan sonra da ABD’de çalışma hayatını sürdürdüm ve ülkeme geri döndüm. Doğuş Üniversitesi’nde dersler verdim. 2013’te TÜBİTAK’ın 1512 Bireysel Girişimcilik Desteği ile TEB Kuluçka Girişim Evi’nin desteğini alarak VeriUs Teknoloji’yi kurdum. Doktora alanım yapay zeka ve metin madenciliği kapsamında faaliyete geçtik. Halen Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği dalında akademisyen olarak dersler veriyorum.

E-YAZI ANALİZİ

Metin madenciliği ve doğal dil işleme ne demek?

Metin madenciliği, yeni yeni aşina olduğumuz bir mühendislik alanı. Ben aynı zamanda bir metin mühendisiyim. Metin madenciliğini; elektronik ortamdaki yazılı metinlerin analizini yaparak bunları amaca yönelik kullanışlı, düzenli veri elde etme mühendisliği olarak tanımlayabiliriz. Doğal dil işleme de yine yazılı kaynak üzerindeki yapay zeka temelli dil bilim bilgisine dayanan bir çalışma alanı.

HAZIR YAPAY ZEKA

Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

İlk kurulduğumuzda sosyal medyayı hedefliyorduk. Ama kısa zamanda çok fazla kurum ve kuruluşun yapay zeka tabanlı ihtiyaçları oluşmaya başladı. Yaklaşık 2016’dan bu yana odak noktamızı sosyal medya analizinden çok şirketlerin ihtiyacı için hazır yapay zeka servisleri sağlamaya çevirdik. Efektif, uygun maliyetlerde ve hedefe yönelik bir sistem inşa ettik. Araştırmacılar, akademik kurumlar ve öğrenciler için indirimli paketler sağlıyoruz. Çocukları internetteki zararlı içeriklerden korumak adına üzerinde çalıştığımız bir projemiz mevcut.

ÇOK HIZLI BİLGİ

Hangi metinleri, kimler için analiz ediyorsunuz?

Sosyal medyada yazılan metinleri analiz edip bunlardan firmalar ve kurumlar için faydalı bilgiler çıkarıyoruz. 2014’te kurulduğumuzda bu alandaki birkaç firmadan biriydik. Çağrı merkezlerine, bankacılık ve finans kuruluşlarına, e-ticaret firmalarına gelen sesli ve yazılı bildirimleri analiz ediyoruz. On binlerce çağrı işleyen bir merkez sesli bildirimleri yazılı metne çeviriyor. Sesli bildirimler kanunen yazılı metinler halinde saklanmak durumunda.

VeriUs’un yapay zekası hangi konularda şikayet geldiğini tespit ediyor. Yüz binlerce dokümanı temsil eden çok büyük miktarda veriyi otomatik ve çok hızlı olarak işleyebiliyor.

DUYGU ANALİZİ

Sosyal medya yorumlarının analizi nasıl yapılıyor?

Sentiment, yani duygu analizi yapıyoruz. Firmalar hakkında konuşulanları analiz ediyoruz. Firmanın kendi sosyal medya ve web sayfalarına gelen yorumları toplayıp, incelemeye alıyoruz. Yapay zeka sistemimiz insan gibi algılamak üzere tasarlandı. Kelime tabanlı algılıyor. Ürün ve hizmetle ilgili geri dönüşlerde olumlu mu olumsuz mu, hangi duygunun yer aldığını tespit ederek firmanın haberdar olmasını sağlıyor.

SANİYEDE KONU TESPİTİ

Doç. Dr. Ganiz, “Elektronik ticaret yapan mağazalar için uzun yorumlar gelir. Bunları işlemek ve ayrıntıyı öğrenmek zorunda olan insanlar tek tek okumakta zorlanır. VeriUs’un yapay zekası otomatikman bu yorumda hangi konudan bahsediliyor olduğunu mili saniyelerle ortaya koyar” dedi.

TEKNOPARK İSTANBUL’DAKİ SİBER GÜVENLİK PROJELERİ

VeriUs Teknoloji’nin siber güvenlik alanındaki hizmetlerine dikkat çeken Doç. Dr. Ganiz, “Kullanıcıların ulaştığı siber güvenlik alanlarını tespit ediyoruz. Oltalama saldırısı adı verilen, bir bankadan gelmiş gibi açılan banka sayfasına benzer sayfa ile şifre ve isim çalmaya çalışanlara karşı hizmetlerimiz var. Teknopark İstanbul’da siber güvenlik alanında projelerimizle yer alıyoruz ve bu alanda büyük miktarlarda veri işleme ihtiyacına cevap verecek yapay zeka modelleri geliştiriyoruz” dedi.

ARAPÇA HİZMETE İLGİ

VeriUs Teknoloji, Arapça dilinde de hizmet veriyor. Türkiye’nin yakın coğrafyası ve önemli ihracat pazarlarında konuşulan dil olan Arapça hizmetler, bu dili kullanan firmalar ve kişiler tarafından büyük ilgi görüyor. Firmanın farklı dillerdeki model çalışmaları sürüyor.

METİN ÖZETİ YAPIYOR

Bozuk kelimeleri ve metni düzelten, konuyu tespit eden sistem, çok yüklü içeriğe sahip metinlerin özetini de çıkartıyor. Varlık ismi tanımlıyor, anahtar kelimeleri çıkartıyor. Metni işleyip Türkçe kök buluyor. Metni düzeltip, biçimsel analiz yapıyor.

15 Ekim 2019 Salı

Etiketler : Röportaj