İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) KOBİ’lerin kredi borçlarının vadelendirilmesine yönelik tavsiye kararını değerlendirdi. Avdagiç, “Bankaların KOBİ’lerin 15 milyon TL’nin altındaki nakit kredilerini vadelendirirken, TBB’nin belirlediği çerçeveyi hızlıca uygulamalarını bekliyoruz. Bankalar ellerindeki imkanı en üst seviyede KOBİ’lere kullandırmalı” dedi.
KOBİ’LER İÇİN ÇOK OLUMLU
Avdagiç, “Şimdi Kredi Garanti Fonu’nun da devreye girerek, yapılandırılacak borca teminat sağlaması çok yararlı olur” önerisini getirdi.
Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “6 aya kadar anapara ödemesiz, 24 aya kadar vadelendirme KOBİ’ler için çok olumlu. Bankalar Birliği’nin kararını takdirle karşılıyoruz. Bankalar, KOBİ’lerin yanında olursa bu süreci başarıyla atlatırız. İTO olarak banka borç yapılandırmasında büyük firmalara tanınan başvuru imkanının KOBİ’lere de sağlanması ihtiyacını 10 gün önce yaptığımız yazılı bir açıklamada dile getirmiştik. Türkiye Bankalar Birliği’nin tavsiye kararını uygulama noktasında bankalara büyük görev düşüyor. Bankaların da reel sektörle aynı gemide olduğunun bilincinde olduklarından şüphemiz yok. Türkiye Bankalar Birliği’ne yaklaşımlarından dolayısı teşekkür ediyoruz.”
*****
Şirketlerin kredi yapılandırması nasıl olacak?
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, TBB'nin duyurduğu şirketlerin kredi yapılandırması imkanının detaylarını anlattı.
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) tavsiye niteliğindeki kararına göre; nakit kredi borcu 15 milyon TL’nin altında olan işletmelerden belli şartları sağlayanlar vadesi gelen taksitleri 24'aya kadar vadelendirebilecek. 30 Nisan 2019 tarihine kadar vadesi dolacak spot kredileri ile taksitli kredilerin, bu dönemde vadesi gelen taksitlerin vadelendirilmesi 6 aya kadar anapara ödemesiz olacak.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, NTV'de kredi borcu için vadelendirme imkanının detaylarını anlattı.
Aydın'ın konuşmasından satır başları şöyle;
"Tavsiye kararlarımız birer centilmenlik kararı. İhtiyaçlar hasıl oldukça bunları sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Bugün açıkladığımız karar daha çok sayıda firmayı ilgilendiriyor. Biri terzi birisi konfeksiyon usülü. Hakkında yasal takip başlamamak koşuluyla ve 30 Haziran'dan sonra yeniden yapılandırma yapılmadıysa firmaların 6 aylık ödemelerini öteliyoruz. Daha sonra 18 artı 6 ay 24 ay vade ile biz yeniden yapılandırmış oluyoruz. Bu son derece nefes açıcı bir uygulama. Bu işletme kredisi ve yatırım kredisi taksidi olabilir.Sektörün toplam krediler içindeki payı dörtte bir. 400 miyar TL'nin üzerinde bir rakam."
UYGULAMA KÜÇÜK İŞLETMELERİ NASIL ETKİLEYECEK?
Aydın uygulamanın küçük işletmeleri nasıl etkileyeceğini ise şu sözlerle yanıtladı;
"Firmalar 6 ay bankalara yapacağı ödemeyi yapmayacak. Ekonomiye artı değer katacak firmalar için bir uygulama. Aslında reel sektör ile bankacılık sektörü iş ortağı.
15 MİLYON TL İLE 100 MİLYON TL ARASI KREDİLER NE OLACAK?
"100 milyon TL ve altı için her zaman yaptığımız tarzda bankaya giderek nefes aldıracak yapılandırmaları yapmaya devam ediyor olacağız. Uygulamanın amacı ekonominin daha canlı olmasını sağlamak.
"Ekonominin normal seyri için herkes gayret göstermeli. Hangi türde kredi olursa olsun elimizden geldiğince katkı vermeye devam edeceğiz."
BANKALARIN EK SERMAYE İHTİYAÇLARI NASIL KARŞILANACAK?
Bankaların sermaye bakımından sorunu görünmediğini söyleyen Aydın, Türk bankalarının yeterli sermaye ve likiditeye sahip olduğunu işaret eden Aydın, Türk bankalarının acil bir sermaye gereksinim duymadığını ifade etti.