Salı, 05 Kasım, 2024
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye piyasalarında son dönemde ciddi dalgalanma olduğunu belirterek, “Bunları iyi anlamak ve sakin bir şekilde, paniklemeden resmi doğru okumak çok önemli” uyarısında bulundu. Şimşek, bankacılık kesiminden de bilançolarının belli bir bölümünü girişimciliğe desteğe ayırmalarını istedi.
Türkiye ekonomisinin ve piyasaların şoklara karşı dayanıklılık gösterdiğini ve muazzam bir performans sergilediğini söyleyen Şimşek, “Bugün ABD ve Batı ile yaşanan sorunlar geçici. Türkiye’yi güçlü kılan birkaç temel husus var. Kamu sektörünün bilançosu hiç olmadığı kadar güçlü” dedi.
DÖVİZ CİNSİNDEN BORÇ
Türkiye’nin kamu borcunun döviz kuruna ve faizlere duyarlılığının azaldığını belirten Şimşek, şöyle devam etti: “Eskiden Hazine’nin borcunun yüzde 58’i döviz cinsindeyken, bugün bu oran yüzde 39 civarında” diye konuştu.
Şimşek, bankacılık sektörünün sağlam ve güçlü bir sermaye yapısının olduğunu vurguladı. Şimşek, Türkiye’nin şoklara karşı direncini daha da artıracak adımlara devam edeceklerini, yapısal reform gündemini uygulamayı sürdüreceklerini söyledi.
Şimşek, bankacılara seslenerek, şu mesajı verdi: “Bilançonuzun küçük bir kısmını da olsa girişimciliğe ayırın. Bu işten çok kazanacaksınız. Kısa vadede negatif nakit akışı olan şirketlere gelecek vadediyorsa, Tesla gibi, kredi verin. Bir kısmını ayırın, yapmıyorsanız, lütfen yapın. Bu, sizin esas olarak kazanacağınız bir alan.”
ENFLASYON İNECEK
Şimşek, finans kesimine geleceğe ilişkin olarak da şunları söyledi: “Bugünkü piyasadaki kargaşa geride kalacak. Türkiye’nin güçlü hükümeti var, siyasi istikrar var, önü açık. Kamu maliyesi, bankacılık sektörü ve adaptasyon kabiliyeti yüksek. Borçluluğu bilanço anlamında iddia edildiği gibi kötü değil. Bugün cari açık sorunu var ama birkaç yıl öncesine göre daha yönetilebilir. Kurdan beslenen enflasyonist süreç var, eninde sonunda tek haneye indireceğiz ve Türkiye tehditler azaldıkça OHAL gibi konularda da normalleşecek.”
01 Aralık 2017 Cuma
13 Mayıs 2020 Çarşamba
26 Kasım 2019 Salı
28 Ağustos 2019 Çarşamba
01 Ağustos 2019 Perşembe
30 Temmuz 2019 Salı