İstanbul Ticaret Üniversitesi Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KÇÜUAM) Bangladeş konulu bir panel düzenlendi. Panelde, Bangladeş’in iç ve dış siyaseti, öğrenci hareketliliği ve devletin yeniden inşa süreçleri ele alınırken, “Uzak kardeş ülke ile akademik ve kültürel ilişkiler daha da güçlendirilmeli” mesajı paylaşıldı.
UZAK KARDEŞ ÜLKE
Program, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. KÇÜUAM Müdürü ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın panelistleri sunumuyla başlayan programda konuşan Dr. Kuralay, Bangladeş’in tarihine, kültürel zenginliklerine ve stratejik önemine dikkat çekti. Dr. Kuralay, Bangladeş’i ‘uzak kardeş ülke’ olarak tanımlayarak, “Bangladeş’in
170 milyonu aşkın nüfusu ve stratejik konumu, küresel ölçekte büyük bir etki gücüne sahip” dedi. Kuralay, üniversitenin bu bağlamda yapılacak akademik çalışmalara öncülük etmesi gerektiğini de söyledi.
BANGLADEŞ’TE TÜRK DİZİLERİ
Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi doktora adayı Minhazul Abedin, ülkenin Müslüman kimliği ve Hindistan’la ilişkilerinin uluslararası siyasetteki etkilerini değerlendirdi. Abedin, Bengal bölgesinin tekstil alanındaki zenginliklerinin dünya çapında tanındığını, ancak bu zenginliğin sömürgeci güçler tarafından istismar edildiğini belirtti. Abedin, konuşmasında Türk dizilerinin Bangladeş halkı üzerindeki etkisine de dikkat çekerek, Türkiye ile Bangladeş arasında kültürel bağların giderek güçlendiğini söyledi.
ÖĞRENCİ HAREKETLERİ
Nation Building Initiative Direktörü Dr. Abdullah al-Mamun da konuşmasında, bağımsızlık mücadelesinden bugüne kadar olan süreçte gençlerin toplumsal değişimde oynadığı kilit rolü vurguladı.
Dr. al-Mamun, Bangladeş’in ekonomik potansiyeline rağmen yolsuzluk, eğitimdeki eşitsizlikler ve adalet sistemindeki sorunların ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük engeller olduğunu ifade etti.