Bosna Hersek’te bu yıl 10’uncu kez düzenlenen Saraybosna İş Forumu (SBF), 50 ülkeden siyaset ve iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirdi. Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından düzenlenen forumun açılış törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç de katıldı.
Forumun ‘Liderlik’ konulu panelinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Batı Balkanlar’ın doğu ile batı ve kuzey ile güney arasında kavşak görevi gördüğünü söyledi. Oktay, “Bölge ülkeleri için en önemli olan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yakın olmaları. AB’ye entegre olmak, ortak vizyonun geliştirilmesi için büyük bir avantaj olabilir” dedi.
Bölgede birlik duygusunun var olduğunu söyleyen Oktay, “Temennimiz vizyonun da birleşmesi. Forumda da belirtildiği gibi ‘Tek Bölge, Tek Ekonomi’ olması” diye konuştu.
ORTAK ÇIKARLAR
Oktay, bölgede dezavantajlara yönelmek yerine, ortak çıkar ve değerlere odaklanılması gerektiğine işaret ederek, “Bu değerler bazen kültürel bazen de demografik veya coğrafik olabilir. Ayrıntılı baktığımız zaman birçok avantaj görebiliriz. Yarışmak yerine iş birliği içerisinde olmalıyız” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN YAKLAŞIMI
Türkiye’nin Bosna Hersek ve diğer dünya ülkeleriyle başarılı ilişkiler geliştirmesinin temelinde kendi yaklaşımının önemli olduğunu ifade eden Oktay, “Bizim yaklaşımımız derken herhangi bir ülkenin kaynaklarını kendi faydamız için kullanmayı asla düşünmüyoruz. Almak yerine, vermeye odaklanıyoruz. Asla bizim için getirisi nedir diye düşünmüyoruz. Özellikle yardım konusunda. Bunun en önemli örneği, Türkiye’deki 4.6 milyon sığınmacı” diye konuştu.
KALKINMA PROJELERİ
Türkiye’nin bölgeye tarım, turizm, altyapı, enerji ve savunma alanlarında katkı sağladığını vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgede zorluklar mevcut. Bazılarını saymam gerekirse bunlar finans, ağır bürokrasi ve tüm dünyada zorluklar yaşatan güvenlik. Finans konusunda Türkiye’de PPP (Public Private Partnership) projeleri var. Türkiye’nin bu noktada inanılmaz tecrübesi mevcut. Her ne kadar geçen yıl uygulanmaya başlasa da bu projelerden 135 milyar dolar gelir elde ettik. Türkiye bunları bölgeye de aktarabilir. Ağır bürokrasi için çözüm yapıda yapılacak reformlardan geçecektir. Terör, güvenlik, savaş ve çatışmalarda mutlaka ortak bir vizyon olmalı. Bugün burada gördüğüm ortak bir vizyonun olduğudur.”
100 TÜRK FİRMASI BÖLGEDE İŞ YAPIYOR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Saraybosna İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, forumun bölge ve Bosna Hersek ekonomisi için çok büyük katkı sağladığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın sağlam bir iş hacmi zemini oluşturduğuna işaret ederek, 2003’te 71 milyon dolar olan ticaret hacminin, bugün 700 milyon dolara ulaştığını ve bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Birçok sektörde 100 Türk firmasının Bosna Hersek’te iş yaptığını aktaran Hisarcıklıoğlu, bu firmaların ülkedeki yatırımlarının 600 milyon Euro’nun üzerinde olduğunu ve 4 bin kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin son 15 yılda Balkan ülkeleri ile ticaretini 3.5 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardığını belirterek, bu artışın küresel ekonomik krize rağmen gerçekleştiğini söyledi.
AVDAGİÇ: HEDEF BÖLGEDE İSTİKRARLI GELİŞİM
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Saraybosna İş Forumu’nun bölgeye olumlu etkisini ve Türk heyetinin resmi temaslarının önemini vurguladı. Geçtiğimiz yıl dokuzuncu foruma da katılan Avdagiç, bu yılki forumu şu şekilde değerlendirdi: “50 ülkeden temsilcilerin katıldığı 10. Saraybosna İş Forumu’nda, bölge ülkelerinin istikrarlı gelişimi için yapılması gerekenler tartışıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay da konuşmasında, bölge için Türkiye’nin yaptıklarını ve vizyonunu paylaştı. Forumda, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi’nin Boşnak Üyesi Şefik Caferoviç ile de görüştük. Kendisini, Bosna Hersek ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirme konusundaki çalışmalarımızı artırmak için İstanbul’a davet ettik.”