Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Türkiye bal üreticileri, 6. İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’nda bir araya gelecek. 23-25 Aralık tarihlerinde İstanbul Feshane Kültür Merkezi’nde düzenlenecek fuarda arıcılar, arı ürünleri üreticileri, kovancı, petekçi, arıcılık malzemeleri üreticileri yerli ve yabancı satın almacılarla buluşacak. Dünyanın çam balı ihtiyacının yüzde 90’ını tek başına karşılayan Türkiye, bal çeşitliliği ile de rakipsiz.
16 BİN ARICI
İstanbul Bal Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Sezer, İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’nı geçen yıl 15 bin 750 üreticinin ziyaret ettiğini söyledi. Özel arı akvaryumlarında arı ırklarının da görücüye çıktığı fuarda Türkiye’nin dört bir yanından birbirinden eşsiz bal türleri de yer alacak. Fuar başta Tanzanya, Suudi Arabistan, Romanya, Sırbistan, Makedonya olmak üzere çeşitli ülkeler-den gelen alıcılar tarafından büyük ilgi görüyor.
BAL ÜLKESİYİZ
Sezer, Türkiye’nin hem miktar hem çeşitlilik hem de besin değeri açısından ürettiği ballarla dünya bal pazarında bal ülkesi unvanına sahip olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Arıcılık fuarlarında arıcılara bal üretimi konusunda workshoplar düzenliyoruz. Eğitimle birlikte bal ihracatında sorunlara yol açabilen antibiyotik kalıntılarını büyük ölçüde azalttık. Sağlıklı bal üretimi de böylece arttı. Fuarda üniversitelerden hocalarımızın üreticileri bilgilendirdiği seminerler de düzenliyoruz.”
ETİKETLİ BAL
Üreticiden tüketiciye aracısız bal satışlarının da yapıldığı İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’nda tüm ballar etiket yönetmeliğine uygun sergileniyor. Üreticisi, dolum tarihi, üretim yeri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izninin yer aldığı ballar tüketiciye güven sunuyor. Bakanlık tarafından sakıncalı görülen markalar fuara alınmıyor.
ARI ÜRÜNLERİNE RAĞBET ARTTI
Arı ürünlerinin ve arı ürünleri ile sağlıklı, doğal tedavi yöntemlerinin tanıtıldığı İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’nda polen (çiçek tozu), propolis (arı sütü), arı zehiri, apilarnil (erkek arı larvası), parga gibi arı ürünleri de sergileniyor. Arı ürünlerine rağbet artıyor.
EN UZUN DİLLİ TÜR KAFKAS TÜRKİYE’DE
En uzun dilli arı türü olarak bilinen Kafkas arısı Türkiye’ye özel bir tür. Uzun dil bol miktarda polen toplamayı ve yüksek verimlilikte bal üretmeyi sağlıyor.
DÖRT MEVSİMİ YAŞAYAN TEK TÜR
Trakya arısı Türkiye’ye özel bir tür. Aynı anda dört mevsimi birden yaşayabilen
tek arı türü olan Trakya arıları kovan başına 50 kg bal üretebiliyor.
SİLİVRİ’DE KANOLA, ŞİLE’DE KESTANE BALI ÜRETİLİYOR
İstanbul Bal Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Sezer, İstanbul’da kayıtlı 2 bin balcı olduğunu kaydetti. Sezer, “İstanbul’un meşhur balları var. Mesela Silivri ve Çatalca bölgesinde kanola balı, Şile’de kestane balı meşhur. Püren (funda çiçeği) balının yetiştiği sayılı illerden biri de İstanbul” bilgisini verdi.
1 GRAM ARI ZEHİRİ MÜCEVHER DEĞERİNDE
Arı zehirinin gramı yüzlerce liraya satılıyor. ABD ve Rusya gibi ülkelerin üretimini yaptığı arı zehiri Türkiye’de de önemli bir ticari alan oluşturmaya başladı. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan arı zehiri de arıcılık fuarında müşterilerini bekliyor.
BAL GİBİ BİLGİLER
14 Aralık 2016 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı