Salı, 05 Kasım, 2024
Dünya balık stoğunun yüzde 31’i aşırı avlanma yüzünden tükendi. WWF-Türkiye tarafından, Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla,azalan balık stoğuyla sürdürülebilir balıkçılığa dikkat çekmek ve farklı balık türlerine tüketimi özendirmek için, "Hangi Balık?" başlıklı deniz ürünleri rehberi hazırlandı.
İKİ KAT FAZLA
Rapordan derlenen bilgilere göre, insanların balık tüketimine ilgisi ve balık talebi her yıl düzenli olarakartıyor. Buna göre, yılda kişi başına ortalama 20 kilogram balık tüketilirken, bu rakam, 50 yıl öncesine göre iki kattan fazlasına denk geliyor.
Bu durum beraberinde bazı olumsuzlukları da getiriyor. Bu kapsamda, balık talebini karşılamak içindenizlerdeki balık miktarından fazlası tutuluyor. Bu nedenle deniz ekosistemi bozulurken, bazı balık türleriningeleceği de tehlike altına giriyor.
YÜZDE 93
Dünya balık stoğunun yüzde31’i aşırı avlanmayüzünden tükenirken, Akdeniz’deki balık stoğunun yüzde 93’ü de aşırı avlanma yüzünden tükendi.Bu nedenle 2014’te AB üyesiAkdenizülkeleri tükettikleri deniz ürünlerininyüzde85’ini ithal etmek zorunda kaldı.Yasa dışı ve kaçak balıkçılık sorunu da giderek büyürken, bu tür avlanan balık miktarının bir süre sonra 26 milyon tona, yani dünyada her yıl tutulan balık miktarının yaklaşık yüzde 30’una ulaşabileceği tahmin ediliyor.
800 MİLYON İNSAN
Dünyada en çok balık ve denizürünlerinin ticareti yapılırken, 800 milyon insan hem beslenmehem de geçimini balık üzerinden yapıyor.Deniz ürünlerindeartan talebi karşılamak içinyapılan aşırı avlanmanın büyük birtehdit olduğu vurgulanan raporda,sertifikalı ürünlerin tüketilmesi, yavru balık tüketilmemesi ve farklı çeşitlerin tercih edilip, tüketimin dengeli sağlanması önerildi.
10 Kasım 2016 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi