Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Türkiye’nin önerisiyle Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen 2016 Dünya Bakliyat Yılı çerçevesinde, yurtiçinde ve yurtdışında pek çok faaliyet organize edildi. ‘Sürdürülebilir Gelecek İçin Besleyici Tohumlar’ sloganının kullanıldığı etkinliklerde bakliyatın faydaları, üretimini ve ticaretini artırmak, gıda zincirinde yeni yöntemlerin teşvik edilmesi gibi konularda farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.
ÖNEMLİ BİR FIRSATTI
Türkiye’deki sektör temsilcileri, 2016’nın Bakliyat Yılı ilan edilmesinin aynı zamanda Türk baklagillerinin dünyaya tanıtılması ve piyasa değerinin artırılması için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.
İstanbul Ticaret Odası Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Tevfik Dinçer, hububat ve bakliyat üretiminin son yıllarda daha da önemli hale geldiğini vurguladı. Dinçer bu durumu, “Çünkü nüfus artıyor. Köyden kente göç yaşanıyor. Ayrıca azalan su, kirlenen hava ve küresel ısınmadan kaynaklı sorunlar ortaya çıkıyor” diye açıkladı.
FARKINDALIĞI ARTIRDI
Dinçer, üretimdeki yüksek maliyet, bilgi kirliliği ve altyapıdan kaynaklı bazı sorunlar nedeniyle de üretimde sıkıntı yaşandığını hatırlattı. Dinçer, tarımı destekleyen girişimlerden dolayı günümüzde üretim artışları yaşandığını dile getirdi. Dinçer, şöyle devam etti: “Bunlardan en dikkat çekeni çeltik ve pirinç üretimindeki artış. Özellikle hükümetin açıkladığı Milli Tarım Projesi, havza bazlı destek çalışmaları, tarım sigortası ve tohum çalışmaları gibi çalışmalar, sektörü heyecanlandırıyor. Bu kapsamda Dünya Bakliyat Yılı’nın ilan edilmesi, küresel boyutta bakliyatın önemi konusundaki farkındalığı artırdı.”
HASSAS BİR SEKTÖR
Türkiye için bakliyat sektörünün stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Dinçer, “Sektörün sevk ve idaresi, bölge ve ülke sınırlarının ötesinde küresel bir vizyonla ele alınmalı. Bu alanda üretimi ve tüketimi artıracak politikalarla sektörü uluslararası alanda tedarikçi konumuna getirme hedefinde olunmalı” dedi.
2016’DA NELER YAPILDI?
İHRACATTA HEDEF ASYA VE AFRİKA
Dünya baklagil tüketiminin 2030’a kadar yüzde 23 artması bekleniyor. En hızlı tüketim artışı Asya ve Afrika ülkelerinde öngörülüyor. Dolayısıyla sektör temsilcileri, bu ülkelere baklagil ihraç edilebileceğini belirtiyor.
60 MİLYON TONLUK ÜRETİM
Dünyada 63 milyon hektarda, 60 milyon tona yakın baklagil üretiliyor. Baklagilin küresel piyasa değeri ise 40 milyar doları buluyor. Dünyada üretilen baklagiller arasında fasulye ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de yetiştirilen baklagiller arasında ise nohut, kuru fasulye ve mercimek ilk sırada bulunuyor.
YILLIK KİŞİ BAŞI BAKLAGİL TÜKETİMİ
Nohut: 5.5 kg
K. mercimek: 4.5 kg
Kuru fasulye: 3 kg
01 Şubat 2017 Çarşamba
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe