tatil-sepeti

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi üyeleri, özellikle merdiven altı ve hijyen kurallarına uyulmadan yapılan üretimden şikayetçi.

Tüketicinin daha çok bilinçlenmesi gerektiğine işaret eden sektör temsilcileri, kalitesiz ürünler kullanılarak üretilen tatlı çeşitlerinden uzak durulması gerektiğini söylüyorlar.

FİYAT DEĞİL KALİTE

Komite Başkan Yardımcısı Hacı Bekir Künç, öncelikle bu ürünlerin insan sağlığına zararının görmezlikten gelinemeyeceğini belirtti. Künç, mısır şurubu, genetiği ile oynanmış ve kalitesiz malzeme ile yapılan ürünlere karşı vatandaşın uyanık olmasını isteyerek, “Tüketiciler fiyatı değil, kaliteyi öne çıkarmalı” uyarısında bulundu. Künç, sektörün bir diğer önemli sorununun da kalifiye eleman olduğunu belirterek, “Çırak ya da yetiştirmek üzere eleman bulmakta zorlanıyoruz. Yine kıdem tazminatı konusunun bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi.

SUİSTİMALLER ÖNLENMELİ

İTO Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım da en büyük sorunlarının eleman sıkıntısı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Her sektörde olduğu gibi bizim de eleman sıkıntımız var. Artık çırak bulamıyoruz. Bunun çözümü meslek liselerinin işlevselliğinin artırılması. Sadece teorik eğitim değil, uygulamalı eğitime de geçilmesidir. Devletimizin çalışan arkadaşlarımıza yönelik çıkarttığı işçi haklarıyla ilgili kanunlar, çok ciddi şekilde suistimal ediliyor. Her ay komitemize onlarca mahkeme evrakı geliyor. Maalesef mahkeme durumunda da hakimler takdir haklarını hep işçilerden yana kullanıyor. Devlet bazı giderleri üstlense de zaten çok yüksek olan istihdam vergileri daha da arttı. Üreticinin, sanayicinin maliyetleri daha da yükseldi. Rekabet gücü ise zayıfladı.”

ŞEKER KOTASI ALAMIYORUZ

Şeker kotası uygulamasında sektörün ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten İTO Meclis Üyesi Necati Göksu, şunları anlattı: “Türkiye’de C Şekeri Kotası uygulaması var. Bu nedenle Avrupa’ya yapılan ihracatta C Şekeri Kotası alamıyoruz. İhracat yapan birçok büyük firma da bizim gibi zorluklar yaşıyor. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Şeker Kurumu bu konuya acilen bir çözüm getirmeli. Yine tüm sektörlerin ortak derdi olan kalifiye eleman sorunumuz da var.”

Susam, fıstık gibi ürünlerde stokçuların yol açtığı sert dalgalanmaların da sektörü olumsuz etkidiğini vurgulayan Göksu, şöyle devam etti: “Sert yükseliş ve düşüşler tüketicinin de güvenini sarsıyor. Bu nedenle piyasa denetimine ihtiyaç var. Sektörümüzde merdiven altı üretim, denetim yetersizliği ve taklitçilik sorunları yaşanıyor. Sıkı denetlenmeyen, ucuz ve sağlıksız hammaddeler kullanılarak merdiven altı ortamlarda üretilen ürünler, halk sağlığını
tehdit ediyor.”

YÜZDE 20 STOPAJ KAYIT DIŞINI TETİKLİYOR

İTO Meclis Üyesi Murad Fehmi Bozanoğlu, sorunlarını ve çözüm önerilerini şöyle özetledi:

  • İş yerlerindeki yüzde 20’lik stopaj kayıt dışını artırıyor. Bu, yüzde 5 gibi makul bir seviyeye çekilmeli.
  • Asgari ücretin artışı ile maaş, SGK primleri, kıdem ve ihbar tazminatı gibi kalemler de değişti. Bu artışa doğru orantılı olarak işletmelere destekler sunulmalı.
  • Geçici vergi bütün sektörlerin sorunu. Acilen kaldırılmalı.
  • Baklava ve lokum, dünyanın hayran kaldığı lezzetlerdendir. Bunlar Odamız tarafından daha fazla ilgi görmeli. Baklava için yapılacak bu tanıtım yatırımı sektörün yurtdışı satışlarının önünü açarak, ülkemize daha fazla döviz sağlayacak.

29 Şubat 2016 Pazartesi

Etiketler : Sektörel