Baklava diye bize neler yediriyorlar: Baklava alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi baklava sektörünü de tatlı bir telaş sardı. Bayramın vazgeçilmezi olarak bilinen tatlıcılara da bu yansıdı. Gece gündüz çalışarak gelen talebe yetişmeye çalışan sektör temsilcileri, bazı kötü niyetli satıcıların baklavanın içine ay çekirdeği, bezelye, yer fıstığı gibi ürünleri gıda boyasıyla karıştırdığına dikkat çekiyor. Sektör temsilcileri, 400-500 TL’nin altındaki baklavadan uzak durulması konusunda uyarıyor.

Giriş: 29.03.2025 - 01:06
Güncelleme: 29.03.2025 - 02:00
Baklava diye bize neler yediriyorlar: Baklava alırken nelere dikkat edilmeli?

Ramazan Bayramı’na çok az bir zaman kala baklavacıların mesaisi arttı. Gece gündüz çeşit çeşit baklava açan ustalar, bu bayram için tam kapasite mesai yapıyor. Bayramda baklavaya büyük bir talebin olduğunu belirten sektör temsilcileri, işlerin yoğunluğundan memnun olduklarını söylüyor. İstanbul Ticaret’e konuşan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, bayramda baklavanın çikolataya göre daha çok tercih edildiğini belirterek, işlerin bayramda en az 3 kat arttığını söyledi. Yıldırım, “Şeker bayramı olarak bilinse de Ramazan Bayramı’nda en çok baklava tüketiliyor. Fiyatlarımızda herhangi bir artış söz konusu değil” dedi.


YER FISTIĞINI GIDA BOYASI İLE BOYUYORLAR

Yıldırım, bazı kötü niyetli satıcıların baklavanın içine ay çekirdeği, bezelye, yer fıstığı gibi ürünleri gıda boyasıyla karıştırdığına dikkat çekerek, özellikle bayram gibi yoğun dönemlerde bu durumda artış yaşandığını söyledi.


Tüketicilerin bildiği yerden alışveriş yapması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, kilosu 400-500 TL’nin  altındaki baklavadan uzak durulması konusunda uyarıyor. Bayramlarda merdiven altı imalatın arttığını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: “Piyasada 150-200 TL'ye baklava satıldığını duyuyoruz. 150-200 TL'ye baklava olmaz, tüketicilerimiz bu ucuz baklavalara rağbet etmesin. Bu bayram ortalama 500 TL'den 1400 TL'ye kadar baklava var. Tüketici bir kilo ucuz baklava alacağına yarım kilo kaliteli baklava alsın, sağlığını düşünsün. Maliyetler bu seviyedeyken bu fiyatlara baklava yapmak mümkün değil, dolayısıyla içine ne koyulduğu belli değil. Sağlığını düşünen tüketiciler bu baklavalara bakmasınlar bile."


İYİ BİR BAKLAVA NASIL OLUR? BAKINCA ANLAŞILIR MI?

Yıldırım, iyi bir baklavanın kabarık, altın sarısı ve parlak bir rengi olduğuna ifade ederek, “Vatandaş baklavayı almadan önce mutlaka tadına bakmalı. Kaliteli baklava tadından anlaşılır. Yüzde 100 tereyağlı, bol fıstıklı ve bol cevizli bir baklavanın ortalama fiyatı 1200-1400 TL bandına olmalı” diyor.


KALİTELİ BAKLAVA ÜRETELİM

Mehmet Yıldırım, meslektaşlarına da şu sözlerle seslendi: “Güzel, kaliteli baklava üretelim. Kalitesiz baklava hem yiyenler açısından sağlıksız hem de sektöre zarar veriyor. Baklava düzgün ve kaliteli yapıldıktan sonra dünya üzerindeki en sağlıklı tatlı. Baklava kaliteli yapılırsa hem satışlar artar hem de dünyada baklavanın lezzetini daha çok duyurabiliriz. Çocuklarımıza ve gençlerimize de baklava tüketimini öneriyorum.”


JAPONYA TÜRK BAKLAVASINI SEVMEYE BAŞLADI

BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye genelinde bayram süresince günlük 1750 ton tüketim beklediklerini anlatarak, şöyle konuştu: “Bunun yaklaşık üçte biri İstanbul'da olacak. İhracatımızda günden güne gelişme var çünkü artık sektör baklavayı yurt dışına ihracat yapmanın çeşitli yollarını buluyor. Şu an da donuk ihracat yapılıyor, şerbetsiz, paket halinde ihracat yapılabiliyor. Bu çeşitlemelerle dışarıya baklava daha fazla satılır hale geldi. Son 3-4 seneden beri Japonya'ya baklava ihracatında önemli artış var, Uzakdoğuluları pek tatlı sevmeyen millet olarak biliriz ama Japonya Türk baklavasını sevmeye başladı."