Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Koronavirüs salgını, emtia piyasasında üretim, yatırımcı ve talep üçgeni kaynaklı yukarı yönlü hareketler oluşturuyor. Küresel ekonomide tarihi bakır açığı olacağı beklentisi ise bakır fiyatlarındaki baskıyı artırıyor. Şubat ayı başında bakır fiyatları yatırımcıların daha fazla teşvik desteği beklentileri ve Çin'de talebin azaldığı endişesiyle gerilemişti. Ancak Çin Yeni Yılı'nda sanayi üretiminin normalden daha fazla olması, fiyatların yeniden yükselmesine neden oldu. Ton başına bakır fiyatı, Ağustos 2011'den bu yana ilk kez 9 bin doların üzerine çıkarak son 10 yılın zirvesini gördü. Ayrıca son bir yıldaki yükseliş ise yüzde 95’i buldu.
AŞI DA ETKİLEDİ
Goldman Sachs Group tarafından yayınlanan bir raporda, Çin'in bir hafta süren Yeni Yıl tatilinden dönmesinin fiyatlarda yeniden yükselişi tetiklediğine dikkat çekildi. Kurum, önümüzdeki birkaç ayda son 10 yılın en büyük bakır açığıyla karşı karşıya gelinebileceği uyarısı da yaptı. Analistler, Çin'den gelen kuvvetli talep ve Covid-19 salgınında aşılama çalışmalarının etkisiyle küresel büyümenin destekleneceğine dair beklentilerin de bakır fiyatlarını yukarı yönlü etkilediğini vurguluyor.
ÜRETİM ARTIŞI TAHMİNİ
Dünyanın en büyük bakır üreticisi 10 ülkesi; Şili, Peru, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Meksika, Rusya ve Kazakistan olarak sıralanıyor. Uzmanlarca yapılan tahmin ve projeksiyonlara göre, bakır talebindeki artışa bağlı olarak bakır üretimi, 2020-2023 döneminde yıllık ortalama yüzde 5.4 oranında artış göstererek 25 milyon tona ulaşacak.
En çok işlem gören üçüncü emtia
Dünya üzerindeki bakır üretiminin yaklaşık yarısı Çin ekonomisi tarafından tüketiliyor. Fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından çok önemli bir emtia olan bakır, enerji başta olmak üzere elektronik, sanayi, inşaat, ulaşım, endüstriyel donanım, kimya ve boya gibi sektörlerde yoğun olarak kullanılıyor. Bakır, piyasalarda ise altın ve gümüşten sonra en çok işlem gören üçüncü emtia konumunda. Global kriz dönemlerinde kağıt paraya olan güvenin azalmasıyla beraber güvenli liman olarak görülen emtialara talebin artmasından bakır da yüksek oranda etkileniyor.
Endüstrinin parlayan yıldızı platin
Platin de bakır gibi emtia piyasasının dikkat çekenleri arasında. Son 6.5 yılın en yüksek seviyesini görmesinin yanı sıra sanayideki önemi de platinin yıldızını parlatıyor. Aşılama sürecinde endüstriyel tarafta yaşanan iyileşme daha fazla platin talebini beraberinde getiriyor. Analistler, Güney Afrika'da platin üretiminde yaşanan aksaklıklar, aşılama ile birlikte pandemiye ilişkin tedbirlerin gevşetileceği ve bunun araç satışlarında toparlanmaya yol açacağı beklentilerinin fiyatlara destek vermeye devam edeceğini öngörüyor.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ETKİSİ
Platinin endüstriyel kullanımı 1980’den bu yana dört kat artış gösterdi. Platin gübrecilikte, fiber cam, ampul ve hava yastığı gibi birçok ürünün imalatının yanısıra kalp stenti gibi tıbbi ekipmanlarda da kullanılıyor. Platin, otomotiv sanayinde katalitik konvertör için de kullanılıyor. Otomotivde emisyonların azaltılmasına yönelik daha sıkı düzenlemeler platin talebinde artış anlamına geliyor. Elektrikli otomobil pazarındaki büyüme de platini olumlu etkiliyor. Elektrikli araçların yakıt hücrelerinde kullanılan platin, bu sektörde artan talepten de faydalanıyor. Platin, hidrojenle çalışan araçlarda da kullanılıyor.
01 Mart 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı