Ticaret Bakanı Ömer Bolat dış ticaret açığının 11 ayda yüzde 27 oranında azaldığını açıkladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Dış ticaret ve cari işlemler açığının hızla azaltılması başarılarına, zorlu dünya ekonomik şartlar altında ulaştığımızı vurgulamak istiyorum. Dünya ekonomisi geçen yıl yüzde 3.3 oranında büyümüştü. Bu tarihsel büyüme ortalaması olan yüzde 3.8’in altında kalmıştı. 2024 ve 2025 için de çok parlak olmayan tahminler var, yüzde 3.2 her iki yıl içinde.
Ülkeler ekonomik büyümesini küresel ticaretteki artıştan ziyade yurt içi ekonomilerindeki artışla sürdürebilmektedirler. Küresel ticaret geçen yıl yüzde 1.1 küçülmüştü. Bu yıl da yüzde 2.7 artması beklenmektedir. Gelecek yılın tahmini de yüzde 3’tür. Dünya mal ihracatı geçen yıl yüzde 4.3 küçülmüştü. Bu yıl yüzde 0.8’lik düşük bir artış gösterebilmiştir.
"EKONOMİK PROGRAMIN OLUMLU SONUÇLARINI ALMAYA DEVAM EDİYORUZ"
Bu zorlu konjonktüre rağmen kararlılıkla uyguladığımız ekonomik programın olumlu sonuçlarını almaya devam ediyor. İhracatta artış, cari işlemler açığını azaltma yolunda başarı ile ilerliyoruz.
IMF verilerine göre Türkiye cari fiyatlar ve döviz kuru üzerinden dünyanın 17’nci, satın alma paritesinde dünyanın 11’inci, Avrupa’nın 4'üncü büyük ekonomisine ulaşmıştır.
Önümüzdeki dönem enflasyonu kalıcı olarak düşürmeye odaklanırken sürdürülebilir ekonomik büyüme için birlikte çalışacağız.
KASIM AYI İHRACATI BELLİ OLDU
2024 kasım ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 oranında sınırlı bir azalış ile 22.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Sınırlı bir azalış söz konusudur. Genel toplamda ve 11 aylık toplamda mal ihracatımızdaki artış süreci devam etmektedir. Göreve geldiğimiz 18 ayın 11’ince o ayın ihracat rekorlarını kırmış bulunuyoruz.
Enerji ürünleri ve altın ithalatındaki düşüş. Eylül, ekim ve kasım aylarında brent petrol, ham petrol fiyatlarının geçen yılki ortalamaların altında gerçekleştiğini görüyoruz. Bu yıl kasımda brent petrol ortalaması 73 dolardı. Geçen yıl 83 dolardı. Aşağı yukarı yüzde 13’lük bir düşüş söz konusu. Bu ithalatımız için iyi. Ancak aynı zamanda petrol işleyerek satan bir ülkeyiz. Bu noktada petrol fiyatının düşmesi bizim enerji ithalatımızın azalmasını beraberinde getirdi.
"KASIM AYINDA İTHALATTA SINIRLI ARTIŞ VAR"
Kasım ayında ithalatta yüzde 2.4 sınırlı bir artış var. Bu yıl 29.6 milyar dolar oldu. Bundaki artışa baktığımızda yine altın, enerji ürünü ve demir çelik ürünü ithalatından kaynaklandığını görmekteyiz.
2024 ilk 11 ay itibarıyla net mal ihracatımızın 5.8 milyar dolar arttığını görüyoruz. 238.5 milyar dolara ulaştık. Yine ithalatta ocak-kasım döneminde yüzde 6.4 oranında azalışla 311.7 milyar dolara geriledi. 21.2 milyar dolar azaldı. İhracattaki artış, ithalattaki azalışla Türkiye’nin yüzde 3.2’lik 9 aylık büyüme oranına net 2.2 puan katkı yapmış olduk.
"DIŞ TİCARET AÇIĞI 11 AYDA YÜZDE 27 AZALDI"
Dış ticaret açığında 11 ayda yüzde 27 oranında azaldı. Bu 27 milyar dolara geliyor. Yani ithalattaki azalma 21.2, ihracattaki artış 5.8, toplamda 27 milyar dolar dış ticaret açığımızı azalttık.
"İTHALATIN İHRACATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELDİ"
Son 18 ayın 13’ünde dış ticaret açığımızı aylık azaltmışız. Ocak-kasım ihracatın ithalatı karşılama oranına baktığımızda geçen yıl yüzde 69.9 iken, ilk 11 ayda, bu yıl ilk 11 ayda yüzde 76.5’e yükselmiştir.
"SON 1 YILDA İTHALATIMIZ 24.8 MİLYAR DOLAR DÜŞTÜ"
Son 12 ayda ihracatımız 261.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 2.3’lük bir artışımız var. Son 1 yılda 5.9 net ihracat artışı sağlamışız. Kasım ayı itibarıyla ithalatımızda yüzde 6.8’lik son 1 yıl için azalış var. 340.8 milyar dolar da ithalatımız olmuş. Son 1 yılda ithalatımızda 24.8 milyar dolar düşüş sağlanmış.