tatil-sepeti

İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Suudi Arabistan ile karşılıklı ticaretimizde bu yıl tarihi bir rekor kırıp 8 milyar doları aşacağız. 2025 için hedefimiz, 10 milyar dolarlık psikolojik eşiği aşmak olacak" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İstanbul'da düzenlenen ve iki ülkenin iş dünyasını bir araya getiren Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasabi'nin katıldığı kapanış töreniyle sona erdi.

Törende konuşan Bakan Bolat, 17 ay önce Ticaret Bakanı olarak göreve atandıktan sonra ilk dış ülke ziyaretini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki heyetle Suudi Arabistan'a yaptığını anımsatarak, o zaman tanıştığı el-Kasabi ile yakın ilişkiler geliştirdiklerini söyledi.

Bolat, "O tarihten itibaren geçen 1,5 yılda Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerindeki engellerin kaldırılması noktasında canla başla mücadele etti. Buna şahitlik etmiş birisi olarak kendilerine şükranlarımı sunmak istiyorum şahsım ve ülkem adına." diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin liderlerin katkısı sayesinde mükemmel ilerlediğini dile getiren Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomi, ticaret, enerji ve savunma alanlarında da mükemmel düzeye yakın ilişkilerimiz var ve giderek yükselmektedir. Karşılıklı ticaretimizde bu yıl tarihi bir rekor kırıp 8 milyar doları aşacağız. 2025 için hedefimiz 10 milyar dolarlık psikolojik eşiği aşmak olacak. Onu da sizlerin sayesinde birlikte aşacağımıza yürekten inanıyorum. İslam ülkeleri 2002 yılında Türkiye'nin dış ticaretinde yüzde 10 civarında bir paya sahipti. Bugün bu oran yüzde 30'a ulaştı."

 

"TÜRK MÜTEAHHİTLER BU YIL EN ÇOK İHALEYİ SUUDİ ARABİSTAN'DA KAZANDI" 

Ticaret Bakanı Bolat, Türk müteahhitlerin bugüne kadar 520 milyar dolarlık 12 bin 330 projeyi 138 ülkede başarıyla tamamladığını belirterek, "Müteahhitlerimiz Suudi Arabistan'da30 milyar dolarlık 420 projeyi başarıyla tamamladı." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bolat, "Ayrıca Suudi Arabistan'ın World Expo 2030'u Türkiye'nin desteğiyle kazandı. Yine 2034 Dünya Futbol Şampiyonası Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek. Hem bu büyük organizasyonlarla ilgili elemeleri kazandıkları için hem de başarıyla yerine getireceklerine inancımdan ötürü kendilerini yürekten tebrik ediyorum." açıklamasında bulundu.

Bolat, Türk müteahhitlerin bu yılın 9 ayında dünyada en çok Suudi Arabistan'da inşaat ihalesi kazandığını kaydederek, 2,3 milyar dolarlık kontratlara imza attığını, yıl sonuna kadar bu rakamın 3 milyar doları geçmesini ümit ettiklerini anlattı.

Ev sahipliğini Suudi Arabistan'ın yaptığı Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye ülkemiz arasında serbest ticaret görüşmelerinin mart ayında başladığını hatırlatan Bolat, "Müzakereler devam ediyor. İnşallah bu gelişmelerin de Türkiye ile Suudi Arabistan'ın karşılıklı ekonomik ilişkilerine bütün ivme kazandıracağını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

 

"KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR YIL SONUNDA 15 BİN DOLARA ULAŞACAK"

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye'de halihazırda tam 1400 Suudi Arabistanlı yatırımcının 2 milyar dolarlık yatırım yaptığını ve sanayi, ticaret ve hizmetler sektöründe faaliyet gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin şu anda 1,2 trilyon dolarlık milli gelire ulaştığını, kişi başına milli gelirin yıl sonunda 15 bin dolara ulaşacağını, mal ve hizmetler ihracatının 375 milyar dolara yükseleceğini dile getiren Bolat, sözlerini şöyle tamamladı: "Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğimiz ve 23 ülke ile serbest ticaret anlaşmamız, 3 ülkeyle de tercihli ticaret anlaşmamız bulunmaktadır. Suudi Arabistan ile Türkiye arasında her hafta yapılan 100'e yakın seferden iş insanları ile hac, umre ve turizm faaliyeti yapan yolcularımız istifade etmektedirler. Suudi Arabistan'dan geçen yıl ve bu yıl birer milyona yakın Suudi turistleri ülkemizde ağırlamaktan da onur duyuyoruz. Onları önümüzdeki yıllarda daha büyük sayılarda ülkemizde ağırlamaktan da kıvanç duyacağız."


BAKAN EL-KASABİ: TÜRKİYE'NİN BAŞARI HİKAYESİNDEN ÖĞRENMEMİZ GEREKENLER VAR

 

İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu’nda konuşan Suudi Arabistan Ticaret Bakanı el-Kasabi, “Türk ürünü Suudi Arabistan vatandaşı ve iş insanlarında farklı bir yere sahip. Türkiye'nin başarı hikayesinden öğrenmemiz gerekenler var" dedi.

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İstanbul'da düzenlenen ve iki ülkenin iş dünyasını bir araya getiren Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katıldığı kapanış töreniyle sona erdi.

Etkinlikte konuşan Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasabi, "ikinci vatan" olarak gördükleri Türkiye'de olduklarını kaydederek, Türkiye'nin her Arap için farklı bir önemi olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki karşılıklı güvenin değişilmez olduğunu dile getiren el-Kasabi, "Türk ürünü ve Türk kalitesi Suudi Arabistan vatandaşı ve iş insanlarında farklı bir yere sahiptir. Özellikle Türkiye'nin hizmetler sektöründe ulaştığı konumdan ve başarı hikayesinden öğrenmemiz gerekenler var." diye konuştu.

el-Kasabi, bu buluşma ve iş forumunun iki yönlü faydayı barındırdığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Deneyimlerimizi ve fırsatları paylaşmamız gerekiyor. Bu buluşmalarda ve toplantılarda karşımıza çıkan zorlukları nasıl aşacağımızı ele almalıyız. Suudi Arabistan şu anda büyük bir dönüşüm geçirmektedir ve ülkemizde birçok fırsat var. Madencilik altyapı, sağlık, eğitim, turizm, teknoloji ve iletişim gibi çok sayıda sektörde potansiyele sahibiz. Sizleri de bu dönüşüm yolculuğumuzda bize ortak olmanız için davet ediyoruz."

 

"DIŞ TİCARET HACMİMİZ 10 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKABİLECEK POTANSİYELDE"

DEİK Başkanı Nail Olpak da iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 5,6 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Bu yıl eylül ayı itibarıyla ise yıllık hacmimiz 6,4 milyar dolara erişti. Bu rakamın 10 milyar doların üzerine çıkabileceği potansiyeli de görüyorum." dedi.

Karşılıklı yatırımları artırmanın ve üçüncü ülkelerde ortaklaşa iş yapma modellerinin geliştirilmesinin gerektiğini vurgulayan Olpak, "Sahip olduğumuz güçlü ekonomik potansiyellerimiz, stratejik konum ve ileriye dönük vizyonlarımız, bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi için fırsatlar sunuyor." diye konuştu.

Olpak, Suudi Arabistan'ın 2016 yılında ortaya koyduğu 2030 Vizyonunun yarısının geçildiğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu: "Bu çerçevede, kalan yılları daha etkin değerlendirmemiz için, işbirliği imkanlarımızı daha da hızlı bir şekilde geliştirmeliyiz. Geçmiş toplantılarda, hangi sektörlerde işbirliği imkanlarımızı geliştirebileceğimizi istişare etmiştik. Altyapıdan turizme, enerjiden finans ve gıdaya kadar birçok sektöre ve kamu-özel işbirliği (KÖİ) projelerine kadar farklı alanlarda işbirliği yapabiliriz. Bugünkü toplantıdan sonra, daha fazla somut projelere ve yeni işbirliği modellerine geçmemiz gerekiyor."

 

"HER ALANDA İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Nail Olpak, bugün imzalanan 10 anlaşmanın iki ülke arasındaki yeni işbirliklerine geçiş sürecine önemli bir ivme katacağını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye; inşaat, enerji, turizm, teknoloji ve sağlık gibi çeşitli alanlarda güçlü bir altyapıya sahip. Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği reformlar ve projeler, Türk yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor ve bu süreçte Suudi Arabistanlı dostlarımızla her alanda işbirliğine hazırız. Suudi Arabistan'da kurulan özel bölgeler mevzuatının mevcuttan daha farklı olması ve düşük vergilemeden tutun, gümrük vergilerinden muaf makine ve hammadde ithalatı, şirket kurulumunda ve yatırımlarda sağlanan kolaylıklar, yabancı istihdamında esneklik gibi avantajlar sağlanması planlanıyor ki, bu da ciddi bir yatırım avantajı sağlıyor. Suudi Arabistanlı firmaların da ülkemize yatırım için gelmelerini, bundan sonra da bu ilgilerinin artarak devam etmesini bekliyoruz."

Olpak, ikili işbirliğini başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde de kullanıp, ortak projelere girişmelerinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 

10 FARKLI İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

DEİK tarafından düzenlenen ve tüm gün devam eden Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'na 500'den fazla Türk ve Suudi Arabistanlı iş insanı katıldı.

Suudi Arabistan Krallığı Ticaret Odası Federasyonu Başkan Yardımcısı Fayez Alharbi, DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Haşim Süngü ve Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Sami Al-Osaimi'nin de hazır bulunduğu forumda, iki ülke şirketleri arasında 10 farklı işbirliği anlaşması imzalandı.

03 Kasım 2024 Pazar