Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), önümüzdeki 5 yılda ticaret hacimlerini 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. BAE’li firmalar, bu süreçte işbirliğini geliştirerek Türk imalat sanayi ürünlerinin ülkelerinde daha fazla yer almasını planlıyor.

 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Körfez ülkeleriyle dış ticarette yeni bir dönem başlatan Türkiye, bu kapsamdaki çalışmalarını da artırıyor. Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında geçtiğimiz mart ayında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) imzalandı. BAE yetkililerinin tahminlerine göre, anlaşmanın Türkiye ve BAE arasındaki ticareti önümüzdeki 5 yıl içinde 40 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor. Anlaşmanın tarımsal teknoloji, gıda güvenliği ve temiz enerji gibi endüstrileri de kapsayacağı, inşaat ve gayrimenkul projelerinde devam eden işbirliğini kolaylaştıracağı öngörülüyor.

 

İTO’YA ZİYARET

 

Dış ticaretteki yeni dönem, Körfez ülkelerinden iş insanlarının İstanbul’a ticaret diplomasisini de hareketlendirdi. İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, Ahmad Al Falasi başkanlığında Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen iş insanları heyetini konuk etti. Yapılan görüşmede, Heyet Başkanı Falasi, Türkiye ile ticaret yapma isteklerini vurguladı ve iki ülkenin dış ticaret hacminin önümüzdeki dönemde daha fazla artacağına dikkat çekildi. Başta gıda ve diğer sektörler olmak üzere, özellikle Dubai’de kurulması planlanan ticaret merkezi üzerinden yapılabilecek işbirliği imkânları da ele alındı.

 

KÖPRÜ OLUŞTURULACAK

 

Hükümetler arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının ardından hem ticaret hem de iş yapma açısından yeni kanalların ve fırsatların oluştuğunu belirten Ahmad Al Falasi, şöyle konuştu: “İşbirliği anlaşmasını, BAE ile Türkiye arasında bir köprü oluşturacak şekilde bir faydaya dönüştürmek istiyoruz. Özellikle Dubai’de çok büyük ticaret fırsatları var. Bu fırsatları Türk firmalarıyla paylaşmak ve ileriye taşımak istiyoruz. 

 

Bu kapsamda, Türkiye ile BAE arasında hükümetin desteğiyle bir uluslararası ticaret merkezi kurmayı planlıyoruz. Türkiye, endüstrisi çok gelişmiş bir ülke. Dubai’de bir ticaret merkezi fikri, Türkiye’deki endüstriyel ürünleri Dubai’ye taşımak için bir köprü oluşturma gayesinden doğuyor. Türkiye’deki sektörlerle İstanbul Ticaret Odası kanalıyla diyalog geliştirmeyi hedefliyoruz.”


SEKTÖREL İŞBİRLİĞİ İÇİN ADRES İTO

 

Türkiye ile BAE arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyacaklarını vurgulayan İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, şunları söyledi: “İTO, 700 binden fazla üyesi ve 81 meslek komitesi ile dünyanın ilk 3 odası arasında bulunuyor. Ticaret merkezi fikriniz neticesinde iki ülkenin dış ticaretine katkı sunulmasını biz de arzu ederiz. Türkiye’deki sektörlerden hangileriyle diyalog kurmayı ve işbirliği yapmayı istiyorsanız gereken desteği veririz. Bu açıdan fikrinizi olumlu karşılıyoruz. Ekonomik ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi, her iki ülkeye de önemli faydalar sağlayacaktır.”

 

KÖRFEZE İHRACATTA İLK SIRADA

 

BAE, halihazırda Türkiye’nin Körfez bölgesindeki en önemli ticaret ortağı konumunda. Türkiye, geçtiğimiz yıl BAE’ye 5.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İki ülkenin ticaret hacmi ise 10 milyar dolara yaklaştı. Türkiye’nin Körfez ülkelerine ihracatındaki payı incelendiğinde ise ilk sırada yüzde 58’lik payla BAE yer aldı. Bu ülkeyi, yüzde 16’lık payla Katar, yüzde 12’lik payla Suudi Arabistan, yüzde 7’lik payla Kuveyt takip etti. Umman’ın payı yüzde 5 ve Bahreyn’in payı yüzde 2 oldu. Türkiye’nin BAE’ye ihracatında yüzde 58.6’lık payla ilk sırada tüketim malları yer alırken, bunu yüzde 30.07’lik payla ara mallar ve yüzde 8.11’lik payla yatırım malları izledi. Diğer malların oranı ise yüzde 3.22 oldu. Türkiye’nin BAE’ye ihracatında başta gelen ürünler ise şu şekilde: Altın ve mücevher, makina, otomotiv, halı, elektrikli cihazlar, mobilya, gıda, konfeksiyon ve plastik.

17 Temmuz 2023 Pazartesi