tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Dost ve kardeş ülke Azerbaycan, yeniden bağımsızlığını kazanmasının 31. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Fuzuli, Nesimi, Ahmed Cevad gibi onlarca kelam erbabının memleketi olan Azerbaycan’ın 18 Ekim’de kutlayacağı 31. bağımsızlık yıl dönümü onuruna İstanbul Ticaret Odası tarafından hazırlanan ‘Azerbaycan’ kitabı, Türk dünyasına hediye edildi.

İKİ KEZ BAĞIMSIZLIK

Kafkasya coğrafyasının kadim milleti Azerbaycan Türkleri, bir dizi savaş ve mücadelenin ardından ilk bağımsızlığını 1918 yılında kazandı. Azerbaycan Türkleri, I. Dünya Savaşı sürerken 28 Mayıs 1918’de bağımsızlıklarını ilan edip başkenti Bakü olan ‘Demokratik Azerbaycan Cumhuriyeti’ni kurdu. Türk dünyasının ilk demokratik cumhuriyet denemesi olan bu girişimden bir süre sonra tekrar bağımsızlığını yitiren Azerbaycan vazgeçmedi. Aynı yüzyıl içinde ikinci kez bağımsızlık 1991 yılında ilan edildi. Azerbaycan’ı uluslararası arenada ilk tanıyan Türkiye oldu.

DOĞALGAZIN MEMLEKETİ

Bugün Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’yla doğalgazını Türkiye yolu ile Avrupa’ya ulaştıran Azerbaycan ekonomisinin çatısını doğalgaz oluşturuyor. Bağımsızlığının üzerinden yalnızca 5 yıl geçtikten sonra 1996 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin uluslararası petrol şirketlerinden oluşan konsorsiyum bir gaz yatağı bulduğunu açıkladı. Bu gaz yatağında 1.2 trilyon metreküp gaz olduğu tahmin edildiği dünya kamuoyu ile paylaşılırken, bu yatak dünyadaki birkaç büyük yataktan biri olarak kabul edildi.

825 KİLOMETRELİK SAHİL

Dünyanın en büyük gölü ya da iç su kütlesi olarak bilinen Hazar Denizi, kardeş ülkenin en önemli potansiyelleri arasında yer alıyor. Su özellikleri bakımından deniz olarak da nitelendirilebilen Hazar Denizi’ne 825 kilometrelik bir şeritle komşu olan Azerbaycan, bu potansiyelini turizmde de kullanıyor. Ayrıca bir enerji yatağı olan Hazar Denizi, balıkçılık konusunda da Azerbaycan halkına katkı sağlıyor. Avrupa’nın en büyük nehri olan Volga’nın da döküldüğü deniz olan Hazar’ın kıyı şeridini beş ülke paylaşıyor.

MADENİ SANAT

Sanatsal üretim bağlamında adından söz ettiren Azerbaycan’da madeni sanatlar en dikkat çekici sanat dalları arasında yer alıyor. Ağırlıklı olarak madenden savaş eşyalarının yapıldığı kadim coğrafyada harp silahlarının yanı sıra günlük kullanıma yönelik madeni sanat eserleri de bulunuyor. Azerbaycan sanatında; ahşap işlemeciliği, halı dokumacılığı, kuyumculuk, dokumacılık gibi dallarda da eserler mevcut. Ayrıca Azerbaycan’dan günümüze ulaşmış ve ayakta olan en eski kültür ve sanat eserleri arasında ateşgedeler de yer alıyor. Nahçıvan yakınlarında Orta Tunç Çağı’na tarihlenen Kültepe I ve Kültepe II bölgeleri de kardeş coğrafyanın sanat tarihine ışık tutuyor.

SU KASİDESİNİN TOPRAKLARI

Azerbaycan, edebiyat dünyasının ünlü kalemlerinin de ana vatanı olarak biliniyor. Özellikle Su Kasidesi şiiri ile bir mihenk taşı oluşturan Fuzuli’nin yanı sıra, edebiyat dünyasının sıra dışı kalemi Nesimi de bu topraklarda yetişmişti. Fuzuli’nin selefi olarak bilinen Sururi, Hatai, Üzeyir Hacıbeyli gibi kalem ustaları da Azerbaycan coğrafyasından beslenmişti.

SAYGIN YAZARLAR

İstanbul Ticaret Odası tarafından Azerbaycan’ı tüm yönleriyle ele alan ‘Azerbaycan’ kitabının editörlüğünü Doç. Dr. Tuğba Eray Biber yaptı. Kitapta Azerbaycan’ın tarihi, ekonomik yapısı, sanatı, kültürel mirası, enerji politikaları, Karabağ Savaşları ayrıntılı olarak ele alınıyor. Kitabın ön yazısını Prof. Dr. Erhan Afyoncu, son yazısını ise Prof. Dr. Tufan Gündüz kaleme aldı. Kitapta Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Doç. Dr. Ramin Sadık, Dr. Mehdi Genceli, Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Prof. Dr. Mitat Çelikpala ve Emekli Tuğgeneral Osman Gazi Kandemir gibi isimler yazılarıyla yer aldı.

10 Ekim 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem