Salı, 05 Kasım, 2024
Covid-19, birçok sektörü durma noktasına getirip eksiye düşürürken savunma sanayi ataklarına devam ediyor. Piyasaların açılıp çarkların yeniden döndürülmeye çalışıldığı bugünlerde savunma sanayinden, özellikle ihracata yönelik güzel haberler gelmeye devam ediyor.
GEMİDE KRİTİK İMZA
Türkiye’ninen büyük savunma ihracatı olan PakistanMİLGEM Projesi’ne yönelikyurt içinde kritik bir işbirliği anlaşmasına imza atıldı.
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’den (STM) yapılan açıklamaya göre, şirket ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) arasındaAna Tahrik Sistemi tedariki ve entegrasyonuna yönelik mühendislik çözümleri konusunda anlaşma imzalandı. Gemilerin en önemli platform sistemlerini oluşturan ana tahrik sistemleri, gemilerin hareketini sağlıyor. STM sorumluluğunda gerçekleştirilecek çözüm sayesindePakistan Donanması, günümüz teknolojik yenilikleriylegücüne güç katacak.
ASFAT ana yükleniciliğinde Pakistan Deniz Kuvvetleri için üretilecek MİLGEM korvetlerinin inşası İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve Karaçi Tersanesi’nde gerçekleştirilecek. STM, Türkiye’nin en önemli askeri denizcilik ihracat projesine uluslararası tecrübesiyle katkıda bulunacak.
AZERİ MECLİSİ ONAYLADI
Azerbaycan Savunma Bakanı Kıdemli Orgeneral Zakir Hasanov, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Azerbaycan ordusunun yeni silah ve araç alımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Program sunucusunun, “Türk üretimi silahlı insansız hava araçları Suriye ve Libya’da başarı gösterdi. Azerbaycan’ın Türkiye’den bu araçlardan alma niyeti var mı?” sorusunu Hasanov, “Bu yönde çalışmalar devam ediyor. Artık sonuç da var” şeklinde yanıtladı. Bakan Hasanov, kardeş Türkiye’nin aynı zamanda askeri alanda Azerbaycan’a finansal yardım da sağladığını, Azerbaycan Milli Meclisi’nin bir süre önce bu konudaki anlaşmayı onayladığını kaydetti.
TÜRKİYE’NİN SAVUNMADAKİ GÜCÜNE ‘SANAL FUAR’ İLE 7/24 TANITIM
TÜRKİYE’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle fuarların iptal edildiği bu ortamda, savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren 493 firma ve 16 üniversitenin ürün ve kabiliyetlerini tanıtmak amacıyla sanal fuar uygulamasından yararlanacak. SAHA İstanbul’un 4-7 Kasım 2020 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleyeceği SAHA EXPO fuarı ile koordineli yapılacak SAHA EXPO sanal fuarı, kümelenme üyesi ASELSAN iştiraki BİTES tarafından geliştirilen XperEXPO uygulaması ile gerçekleştirilecek. SAHA İstanbul üyesi BİTES tarafından hazırlanan XperEXPO uygulamasıyla gerçekleştirilecek SAHA EXPO’da Akıncı TİHA, Bayraktar TB2, Anka, Altay tankı, Atak helikopteri, zırhlı araçlar ve füze sistemleri başta olmak üzere savunma sanayi ürünlerini incelemek ve detaylı şekilde bilgi almak mümkün olacak. Sanal fuarda yüz yüze iletişim ihtiyacı yerli video konferans uygulaması BizBize, randevu sistemi ise yine yerli yazılım B2B ile sağlanacak.
AR-GE’YE 2020’DE BÜYÜK YATIRIM
Türkiye’de merkezi yönetim bütçesinden araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri için geçen yıl 14 milyar 924 milyon lira harcama yapılırken, bu yıl 14 milyar 307 milyon lira başlangıç ödeneği ayrıldı.
Merkezi yönetim bütçesi üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göre, Ar-Ge için geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 14.6 artışla 14 milyar 924 milyon lira harcama yapıldı. Böylece 2019 merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcamaların gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranı yüzde 0.35oldu.
02 Temmuz 2020 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı