Mayıs ayı itibarıyla başlayan buğday hasadı, halihazırda Trakya ve İç Anadolu başta olmak üzere birçok bölgede tüm hızıyla devam ediyor. Bu yılki buğday rekoltesinin geçen seneye göre biraz azalması beklense de hasadın iç tüketimi karşılayabilecek seviyede olacağı öngörülüyor. Yurt dışından aldığı buğdayı işleyen ve bunu un olarak ihraç eden Türkiye, un ihracatında ise dünyada ilk sırada yer alıyor. Buğdayı işleyip katma değerli ürün haline getiren Türkiye, global pazarda un üretimindeki güçlü konumunu sürdürüyor.
18 MİLYON TON BEKLENTİSİ
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, bu yıl yağışların bazı bölgelerde verimli, bazı bölgelerde biraz daha az olması sebebiyle bir önceki döneme göre rekoltenin yüzdesel olarak birkaç puan daha düşük beklendiğini söyledi. Taycı, “Net rakamları verebilmemiz için 10 güne daha ihtiyacımız var. Geçen sene rekolte 19.5 milyon tondu. Bu yıl da yaklaşık 18 milyon ton buğdaya ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Çok büyük bir kaybımız yok. Ülkemizin ihtiyaçlarına büyük ölçüde cevap verecek durumdayız” dedi.
İKLİMSEL TAKVİM DEĞİŞTİ
Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu ise Türkiye’de yağışın bölgelere göre farlılık gösterdiğini belirterek, bu yıl beklenenden yüzde 20-25 daha az yağış düştüğünü söyledi. Bayramoğlu, Türkiye’de yetiştirilen buğdayın yüzde 65’inin kuru alanlarda, yüzde 35’inin ise yaş alanlarda yetiştirildiğini anlattı. Kuru alanlarda yetiştirilen buğdayın rekoltesinin kuraklıktan çok etkilendiğini belirten Bayramoğlu, şu bilgiyi verdi: ”Ayrıca iklimsel takvimde birazda kayma oldu. Neredeyse nisana kadar hiç yağış almadı. Normalde kasım-aralık aylarında ciddi yağış ve kar alırdık. Mart ve nisandan sonra toprak uyanırdı. Verimli bir yılı tamamlardık. Son birkaç yıldır iklim değişikliği nedeniyle takvimde farklılık oldu. Bitkinin en hassas olduğu dönemlerde gereken hava sıcaklıklarını yakalayamadık.”
STOKLARIMIZ YETERLİ
Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Türkiye’nin dünya un ihracatında birinci sırada yer aldığını belirterek, “Buğday alıp un satıyoruz. 2023 yılında yaklaşık 22 milyon tonluk üretim vardı. Bu yılki beklentiler de benzer düzeyde” dedi. Bayramoğlu, Türkiye’nin un ihracatında liderliğini sürdürmesinde Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılan ithalatın büyük rol oynadığını vurguladı. Bayramoğlu, “Uluslararası rekabette yerimizi koruyabilmek için yurt dışından buğday alıp işleyerek un şeklinde ihraç ediyoruz. Bu, yasal ve stratejik bir uygulama. Yurt içinde buğdayın miktarı ya da kalitesi yetersiz kaldığında, kaliteli buğdayı dışarıdan temin ederek dünya pazarlarına giriyoruz” diye konuştu. Yurt içi buğday arzına da değinen Bayramoğlu, iç piyasanın bu konuda güvende olduğunu söyledi. Bayramoğlu, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), önceki yıllardan itibaren gerekli tedbirleri aldı. Depolarımızda yeterli buğday stoku bulunuyor. Bu nedenle iç piyasada ek bir ithalat ihtiyacı öngörmüyoruz” diye konuştu.