Pazar, 24 Kasım, 2024
Gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasında yüksek tasarruf oranları açısından ilk sıralarda petrol ve doğalgaz zengini ülkeler yer alırken, küresel piyasalarda dalgalanmalara neden olan Çin de listede bulunuyor. Kazançlarının yarısını tasarrufa ayıran Çinliler, daha az kazanmalarına rağmen Türkiye’deki tasarruf oranının 3 katını aşan performanslarıyla dikkat çekiyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranlarına ilişkin verilerinden derlenen bilgilere göre, söz konusu ülkelerde ortalama tasarruf oranı 2014 yılında yüzde 32.62 olarak gerçekleşti.
EN ÇOK KÖRFEZ ÜLKELERİ
Körfez ülkelerinden doğalgaz zengini Katar, yüzde 56 ile en fazla tasarruf oranına sahip ülke olurken, Katar’ı yüzde 54.76 ile petrol ihracatçısı Kuveyt izledi. Dünyanın en büyük doğalgaz üreticileri arasında yer alan Cezayir’de bu oran yüzde 53.23 seviyesinde gerçekleşti. Büyüme hızına ilişkin endişeler dolayısıyla küresel piyasalarda son dönemde kaygıyla takip edilen, kişi başına milli gelirin 7 bin 400 dolar olduğu Çin, yüzde 50’yi bulan tasarruf oranıyla petrol ve doğalgaz zenginlerinden sonra listede dikkat çeken ülke oldu. Çin’i yüzde 47 tasarruf oranıyla İran izledi.
Petrol gelirlerinden elde ettiği fonu kullanmaya başlayan Suudi Arabistan’da tasarruf oranı yaklaşık yüzde 46 oldu. Tasarruf oranı, Güney Kore’de yüzde 35, Hindistan’dayüzde 31, Endonezya’da yüzde 31 olarak gerçekleşti.
AVRUPA SON SIRALARDA
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da bu oran yüzde 27’de kaldı. Tasarruf oranı, Rusya’da yüzde 23, ABD’de yüzde 18 olurken, İngiltere yüzde 12’lik tasarruf oranıyla G20 ülkeleri içinde sonuncu oldu.
Söz konusu verilere göre, Türkiye ise 2014 yılında milli gelirinin yaklaşık yüzde 14’ü kadar (114 milyar dolar) tasarruf yapabildi.
YENİ DESTEKLER GELİYOR
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de hanehalkı tasarruf oranının, benzer durumda olan ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, “Bunu yukarılara, yüzde 25-30’lara çekmemiz lazım. Hükümet olarak bu konuda hem vatandaşımızı teşvik edecek hem de destekleyecek birtakım araçlar getiriyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Uzmanlar, Türkiye’nin düşük olan tasarruf oranlarını artırmak için Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) devlet katkısı uygulamasının önemli olduğunu vurguluyor.
KAYDI OLMAYAN MISIR’A İHRACAT YAPAMAYACAK
Mısır Arap Cumhuriyeti’ne ihracat yapan firmalara, Mısır İhracat ve İthalat Kontrol İdaresi bünyesinde oluşturulan İhracatçı Kayıt Sistemi’ne kaydolma zorunluluğu getirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) yapılan açıklamada, söz konusu yeni uygulamanın Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulduğu belirtildi. Uygulama, 1 Mart tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.
Ayrıntılı bilgi için
09 Şubat 2016 Salı
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar