tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Firmalar ve tüketiciler, farklı sektörlerden birçok üründe ayıplı durumlarla karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de döviz kurunun hareketliliği ve ÖTV oranlarındaki düzenlemeler, otomobil fiyatlarını da etkiliyor. Ayıplı mal kategorisine giren otomobillerdeki fiyat belirsizliği ise sektör firmalarını büyük zarara uğratıyor. ‘Ayıplı mal’ olarak kabul görmüş motorlu araçların değer tespitinde ‘bugünkü yeni’ kavramı, İstanbul Ticaret Odası Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen çalıştayda ele alındı.

FİYATTA ‘BUGÜNKÜ YENİ’

Ayıplı mal olarak kabul görmüş otomobillerin fiyat tespitinin zor olduğunu belirten sektör temsilcileri, “Otomobillerde ‘bugünkü yeni’ kavramına göre fiyat belirlemek oldukça zor. Aracın model yılı değiştikçe aynı donanım paketi adı altında kullanılan teknoloji, airbag vb. malzemeler hem adet hem de fiyat olarak artıyor. Bu durum sektörü çıkmaza sürüklüyor” dedi. Sektör temsilcileri, araç yılı göz önünde bulundurularak fiyatın belirlenmesi gerektiği önerisinde bulundu.

SEKTÖRE 2 YIL SINIRI

Ayıplı mallara ilişkin davaların 10 yıla kadar sürebildiğini ve bu durumda zararlarının kat kat artığını dile getiren sektör temsilcileri, “Mahkemelerin, ayıplı mal olarak kabul görmüş araçların değer tespitinde, aracın güncel fiyatına ya da aynı modelinin güncel yıl versiyonu ile değişimine karar vermesi, sektörde büyük yaralar açıyor” dedi. Sektör mensupları, iktisat mahkemelerinin kurulmasıyla dava süreçlerinin kısalabileceğini ya da hukuki bir standart getirilerek davaların maksimum 2 yılda sonuçlanabileceğini kaydetti.

İKİNCİ EL UYARISI

Pandemi döneminde otomobil tedarikinin zorlaşmasına rağmen tüketicilerin birikimlerini otomobil satın alarak değerlendirdiğine dikkat çeken sektör mensupları, “Geçtiğimiz yıl her sıfır otomobil için 8 tane ikinci el otomobil satılıyordu. İkinci el otomobil pazarına bir düzenleme getirilmeli. Tüketiciler, ikinci el otomobil alırken mağduriyet yaşamamak için mutlaka ekspertize gitmeli” uyarısında bulundu.

YENİ MODEL TALEBİ YÜZDE 90

Tüketicilerin 5 yıl önce ayıplı mal davalarında araçlara ödedikleri tutarı firmalardan talep ettiğini anlatan sektör mensupları, “Araç fiyatlarındaki makas açıldı. Artık tüketicilerin yüzde 90’ı araçlarını yeni modeliyle değiştirmeyi talep ediyor. Ayıplı mal kabulünde 2013 model aracı alıp yerine 2020 model araç veriyoruz. Mevzuat değişikliğiyle bu durum düzeltilmeli” talebinde bulundu.

SON GÜN 31 AĞUSTOS

İTO’da düzenlenen çalıştayda raporlama için son tarih 31 Ağustos olarak belirlendi. Sektör temsilcileri, bu tarihe kadar sorunlarını, taleplerini ve önerilerini rapor haline getirerek İTO çatısı altında toplayacak ve konu hakkında ilgili mercilerle çözüm aranacak.

AYIPLI MAL NEDİR?

* Ambalajında, etiketinde, tanıtım ve kullanma kılavuzunda, internet portalında, reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerden bir veya bir kaçını taşımıyorsa,

* Satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde belirtilen niteliğe aykırıysa,

* Muadili olan ürünlerin kullanım amacını karşılamıyorsa,

* Vaat edilen ürün örnek ya da modele uygun değilse, belirtilen özellikleri taşımıyorsa,

* Maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeriyorsa,

* Sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmediyse,

* Satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında montajı gereği gibi yapılmadıysa,

* Montaj talimatında yanlışlık veya eksiklik bulunduğu için sizin tarafınızdan montajı yanlış yapıldıysa ayıplı mal olarak kabul edilir.

12 Temmuz 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem