tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Her yıl ihracatını yüzde 10-15 artıran ayakkabı sektörü, pandemiden sonra tedarik zincirinin kırılmasıyla bu oranı yüzde 25-30’a kadar çıkardı. Sektör, ocak-mart döneminde ihracatını yüzde 22.2 artırarak 328 milyon dolar ile tüm zamanların ilk çeyrek rekoruna imza attı. Rusya-Ukrayna savaşının yaşandığı mart ayında ise beklentilerin aksine ilk iki aydaki artışını sürdürdü ve ihracatını 129.1 milyon dolara yükseltti.

Pandemi ve savaşa rağmen zorlu şartlardan gücünü toparlayarak çıkan ayakkabı sektörü, değişen tüketici taleplerini dikkat alıyor. İstanbul Ticaret Odası da youtube kanalında sektörün yeni trendlerinin anlatıldığı bir webinar düzenledi.

4 YENİ GRUP

Webinarda WGSN Türkiye-Yunanistan Bölge Sorumlusu Cihan Can Sezgin, katılımcılara 2023 ilkbahar-yaz trendlerine ilişkin bir sunum yaptı. Sezgin sunumunda, pandemi ile beraber değişen tüketici taleplerini de anlatarak, perakendeci ve üreticilerin bu taleplere göre hazırlanmasının faydalı olacağını söyledi. Geçen iki yıl ile beraber tüketicilerin yavaş yavaş normalleşmeye çalıştığını belirten Sezgin, bununla beraber birçok alışkanlığın da değiştiğine dikkat çekti. Tüketici hislerinin 4 gruba ayrıldığını söyleyen Sezgin, bu grupları şöyle açıkladı:

Zaman algısı: Pandemi ile ortaya çıkan belirsizlik olarak adlandırılıyor. Eskiye duyulan özlemin artması tüketicileri nostalji kavramına yönlendiriyor. Sokağa çıkma yasaklarına aniden değişen çalışma şartları da eklenince zaman algısı ortadan kalkıyor.

Hissizlik: 2020’de yaşanan duygusal karmaşa herkese farklı yansıdı ve duygusal olarak hızlı iyileşmenin yolları aranıyor. Bunlardan biri de sosyal medyada geçirilen zaman oldu. Tüketiciler, yenilikleri keşfetmekten korkmaya başladı. Harcama alışkanlıklarını değiştirdi. Artık daha az harcıyorlar.

Umut: Tüketiciler, her şeyin daha iyiye doğru gideceğine inanıyor ve bunun sonucunda da değişime doğru yol alıyor. Bu grup, umudun nesili olan Z kuşağından oluşuyor.

Temkinli motivasyon: Kronik belirsizliğe karşı tüketiciler motivasyonunu kaybetmemeye çalışıyor. Normale dönüşte daha dikkatli yaklaşım sergiliyorlar.

GELECEĞİN PROFİLİ

Geleceğin tüketici profili de öngörenler, romantikler, imkansızlar ve yol göstericiler olarak yine 4 gruba ayrılıyor.

Öngörenler: Bozulan zaman algısı duygusal yorgunluktan en çok etkilenen grup. İstikrar ve güvenlik hissi istiyorlar. Bu gruba hitap etmek için daha uygun fiyatlara satış yapılmalı. Tüketiciyi en çok ilgilendiren konu, stokta sipariş olmaması. Bu yüzden ön siparişi açık siteler daha çok dikkatlerini çekiyor.

Yeni romantikler: Pandemi ile birlikte aile içinde yaşam tekrar değerlendi. Bu grup hayalperest değil. Başlarını kuma gömmek yerine tekerliği yeniden icat etmek istiyorlar. Doğadan güç alan malzemeleri kullanmayı tercih ediyorlar. Hijyen de ön plana çıkıyor.

İmkansızlar: 2020’ye karşı öfkeleri var. Her şeyin mümkün olduğu bir gelecek kurmak için teknolojiyi ve tanıdıklarını kullanıyorlar.

Yol göstericiler: Çok boyutlu düşünebilen yetenekli ve birkaç işi bir arada yapabilenler grubu. Tutku ekonomisini devam ettiriyor ve yeni deneyimler talep ediyorlar.

ÜRETİCİLER NE YAPMALI?

Üreticiler, sipariş sistemindeki stok dışı sorununu çözmeli.

Evde çalışma döneminde oluşan rahat stili ürünlerine yansıtmalı.

Kitlesel pazar, yeni platformlar ve canlı yayın özellikleri gibi yeniliklere açık olmalı. Hem eğlence hem alışverişin olduğu bir satış kanalı hazırlanmalı.

Yeni dijital alanlara hazır olmak için metaverse ekibi oluşturulmalı.

YENİ TRENDLERDE NE VAR?

Doğal ve iyileştirici malzemeler

Plastik atıklardan üretilen ürünler

Sürdürülebilir, zamansız tasarımlar

Konforlu, sağlıklı ve zamansız tasarımlar

Yaratıcı ve eğlenceli tasarımlar

El işi ürünler

Nostaljik tasarımlar

09 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel