Çarşamba, 04 Aralık, 2024
AYŞE BAŞAK
NASA’nın 14.1 milyon dolarlık ihalesini kazanan Nokia,aya 4G cep telefonu şebekesi kuracak. Bu heyecan verici proje, NASA’nın Ay’da yürüteceği Artemis misyonuna yönelik gerçekleştirdiği çalışma ve hazırlıkların bir parçası. Kurulacak sistemin, Ay’daki iletişimi daha uzak mesafelerde destekleyeceği, daha hızlı ve mevcut standartlardan daha güvenilir olacağı öngörülüyor.
MERAK UYANDIRIYOR
Nokia’nın Ay’da kuracağı 4G ağı, astronotlar, uzay araçları ve daha da önemlisi NASA’nın gelecekteki kalıcı Ay üssü tarafından kullanılacak. Kurulacak ağın ve projenin uzun vadede Ay ortamı için nasıl sonuçlar getireceği, Dünya için geliştirilen bir teknolojinin ay yüzeyine nasıl uyarlanacağı merak uyandırıyor.
YÜRÜYÜŞ 2024’TE
NASA, 2017 yılında adını ay tanrıçası Artemis’ten alan yeni bir Ay misyonu gerçekleştireceğini duyurmuştu. 2024 yılında gerçekleşmesi planlanan Artemis misyonu, insanlığın Ay’a dönüşü olarak nitelendiriliyor. Her şey yolunda giderse 2024 yılında, tam 52 yıl sonra, insanlar ay yüzeyinde yeniden yürüyecek. Bu misyon kapsamında Ay’a gitmesi planlanan ilk mürettabat içerisinde 1 kadın astronot yer alacak ve kendisi aya giden ilk kadın astronot olacak.
İşte Nokia’nın kuracağı 4G şebekesi bu misyona ve misyonda görev alanlara büyük kolaylık sağlayacak.
SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞACAKLAR
1969-1972 yılları arasında gerçekleştirilen Ay misyonlarında, iletişim için NASA’nın 2-4 Ghz’lik S-Band teknolojisinin tercih edildiğini, bu teknolojinin radyo frekanslarını kullandığını hatırlatalım. NASA ile Nokia’nın işbirliği, Ay seyahatine zamanın ruhuna uygun boyutlar katacak. Ay’da kurulacak 4G şebekesi sayesinde, NASA’nın projeleri için Ay’a gidecek olan astronotlar, deneyimlerini Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden paylaşabilecekler.
Covid-19’un şiddet skorunu hesaplıyorlar
Covid-19 salgını sürüyor. Hepimiz büyük bir dikkatle kendimizi korumaya, gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. Fakat aklımızın bir köşesinde hastalığa yakalanırsam ne olur düşüncesi var. Ya farkında olmadan, aldığımız tüm önlemlere rağmen virüse bir şekilde maruz kalırsak sorusu, kaçınılmaz olarak zihnimizi meşgul ediyor ve hastalığa bünyemizin nasıl yanıt vereceğini içten içe merak ediyoruz.
ERKEN MÜDAHALE, DOĞRU TEDAVİ
Royal College of Surgeons in Ireland’dan bilim insanları, bu sorunun cevabını verebilecek bir kan testi ve ona bağlı bir puanlama sistemi geliştirdi. İrlandalı bilim insanlarının geliştirdiği test, kimlerin Covid-19’u şiddetli geçireceğini doğru bir şekilde tespit edebiliyor. Böylelikle erken müdahale ve doğru tedavi şansı sağlıyor. Testin sonucu ile Dublin-Boston skoru elde ediliyor.
Dublin-Boston skoru, doktorların ileri tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyabilecek hastaları tespit edebilmesi ve yoğun bakıma zamanında alınmalarını sağlamak üzere geliştirildi.
İKİ MOLEKÜL BAZ ALINIYOR
Skor, hastalığın ilk dört gününde alınan kan örneklerini inceleyerek, hastalığın genel olarak ilerleme eğilimi gösterdiği yedinci gününde enfeksiyonun ne kadar şiddetleneceğini net bir biçimde ortaya koyabiliyor. Skor, vücuttaki iki molekülün seviyelerini kan testiyle ölçerek elde ediliyor. Interleukin (IL)-6 ve IL-10 adlı bu iki molekülün seviyeleri, Covid-19’dan şiddetli etkilenecek hastalarda oransal değişiklik gösteriyor.
İşte araştırmacılar, bu iki molekülü temel alarak değişimlerine bağlı bir puan/skor sistemi geliştirerek oranlarındaki her 1 puanlık artışı hastalığın 5, 6 kat daha şiddetli geçme olasılığı ile ilişkilendirdi. Araştırma ekibi, kan testine bağlı bu skorun görece kolay hesaplanabildiğini ve tüm Covid-19 hastalarına uygulanabileceğini vurguladı.
27 Ekim 2020 Salı
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba