tatil-sepeti

Avrupa Uzay Dairesi (ESA) tarafından yürütülen ‘Moon Village (Ay Köyü)’ projesinin elçisi Bernard Foing, 2050 yılına kadar insanları Ay’a yerleştirmeyi öngören planın gerçek olabileceğini söyledi. Üstelik sadece birkaç bilim adamı değil, Ay’da yaşayan ve orada yetişen bitkileri yiyen bir insan topluluğu olacak.

Foing, Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen Bilim Kongresi’nde, insanoğlunu Ay’a yerleştirmede izlenecek rotayı ayrıntılı olarak açıkladı. Buna göre, Ay’daki genişleme kademeli olacak. ESA, 2030 yılına kadar bilim adamı ve mühendisten oluşan 6-10 kişilik bir ekibin Ay’a gönderilmesini bekliyor.
Ekibin sayısı, 2040 yılına kadar 100’e çıkabilecek.

Letonya Üniversitesi fizik bilgini Vidvuds Beldavs ise Ay’ın ortak keşfini savunuyor. Beldavs’a göre zorunlu olan, Ay’daki endüstriyel faaliyetlerin uygulanabilir olduğunu göstermek; böylece büyük pazarlar ortaya çıkabilir. Bunun için de gerekli cihazlar ve ekipmanlar üretilirse, maliyetler de düşecek. Fizik bilgini, bu maliyeti karşılamak için Ay’daki kaynakların da kullanılmasını önerdi.

UYDU 40 KAT UCUZ

Örneğin, yerçekiminden dolayı uydu fırlatma masrafları Dünya’da yüksek; Ay’dan fırlatıldığında 40 kat daha ucuz olacak. Yine Ay’da bulunan volkanik bir kaya olan bazalt, 3D baskı uydularının hammaddesi olarak kullanılabilir. Ayrıca Ay’da nadir bulunan helyum-3 izotopu mevcut. Bunun da Dünya üzerindeki radyoaktif izotoplara kıyasla daha temiz bir nükleer enerji sağlayacağı teorisi ortaya atıldı. Ay’da bulunan su, bu senaryoyu daha davetkar hale getiriyor.

Uzay yolculuğunun geleceği de, ulusal uzay ajansları ve özel sektör oyuncuları arasındaki işbirliğinde yatıyor. Robotik keşif halihazırda sürüyor. Bu işbirlikleri hayata geçirilirse Ay Köyü’nün gerçek olma ihtimali her geçen gün artacak.

04 Ekim 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem