Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Yaklaşık 312 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile Avrupa’nın 8. büyük ülkesi olan Polonya, otomotiv ve teknoloji yatırımlarına öncelik veriyor. Batı Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi olan Polonya, 596 milyar dolarlık milli gelirinin büyük bir kısmını da otomotiv ve hizmet sektöründen sağlıyor. Polonya, Türkiye ile bilişimden turizme, eğitimden savunmaya kadar birçok sektörde yatırım ve ticaret hacmini daha da artırmak istiyor.
YATIRIM FIRSATLARI
İki ülke arasında yatırım fırsatlarını ve imkânlarını değerlendirmek için İstanbul Ticaret Odası’nda ‘Polonya İşbirliği Fırsatları’ webinarı düzenlendi. Toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch, Polonya’nın İstanbul Konsolos Yardımcısı Sabina Klimek ve Polonya Yatırım ve Ticaret Ajansı’ndan Joanna Snopek Berbercioğlu’nun katılımıyla online olarak yapıldı.
6.4 MİLYAR DOLAR
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin tarihsel ve ekonomik açıdan köklü olduğunu ve birçok yönden de potansiyel barındırdığını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020’de rekor kırarak 6.4 milyar dolar seviyesini aştığını belirten Üstün, şöyle konuştu: “Türkiye, 3.4 milyar dolar ihracat, 3 milyar dolar ithalat ile bu rakamı sağladı. Türkiye’nin 13. ihracat pazarı olan Polonya’da hazır giyim, ilaç sanayi, otomotiv, yeraltı madenleri, medikal cihaz ve mobilya sanayi, ihracatımızı oluşturan sektörler arasında. Bu sektörlerde yatırım yaparak iki ülkenin ticaret hacmini de doğrudan artırabiliriz.”
TURİZME ODAKLANALIM
Türkiye ile Polonya’nın, hızlı, gelişen ve büyüyen ekonomiler arasında yer aldığını ifade eden Üstün, şu noktalara dikkat çekti: “10 yılın büyüme rakamları incelendiğinde iki ülke ekonomisi de yıllık ortalama yüzde 5 civarında büyüyor. Turizm sektörünü de hedef sektörler arasında görmeliyiz.”
200 BİN İSTİHDAM
Programa katılan Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch, Türkiye ile ortak bir gelecek için bilişim sektörlerine yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Ticaret hacmini oluşturan sektörlerin çeşitliliğine dikkat çeken Kumoch, şunları söyledi: “İki ülke, yakın zamanda gerçekleşen 200 proje ile ticaret hacmini artırdı. Türk yatırımcılar, Polonya’da yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Polonya’da Ar-Ge ve teknoloji merkezlerine yatırım yapacak firmalar birçok avantajdan yaralanabilecek.”
Kumoch, “Lojistik avantajlarımızı kullanarak, ticaretimizi yakın zamanda iki kat artırmayı hedefliyoruz” dedi.
AB DESTEĞİ
Polonya’nın Avrupa’nın merkezinde yer aldığını söyleyen İstanbul Konsolos Yardımcısı Sabina Klimek, iki ülkenin merkezi konumundan yararlanarak hem tedarikçi noktaları hem de yatırım merkezleri haline gelebileceğinin altını çizdi. Yatırımcıların Polonya’da yeniden yatırım yapma oranının yüzde 95 olduğunu belirten Klimek, şöyle konuştu: “Yatırım fırsatlarının oluşumunda AB üyeliğimiz ve Türkiye ile olan gümrük birliği anlaşmamız önemli rol oynuyor. 2021-2027 arasında AB inovasyon fonlama miktarının 173 milyar dolar olması yatırımcıların dikkatini çekti. Yatırım yapacak teknoloji firmaları, 510 milyonluk pazara vergisiz ulaşmanın yanında bu fonlardan da yararlanabilecek.”
STARTUPLARA VERGİ İNDİRİMİ
Polonya’nın hem tarihi hem de çağdaş ticaret yollarının üzerinde olduğunu belirten Polonya Ticaret Ajansı Temsilcisi Joanna Snopek Berbercioğlu, Polonya’da startup girişimlerinin normal vergilendirme sistemine dahil edilmediğini anlattı. Berbercioğlu, şunları söyledi: “Tüm sektörlerde 15 yıllık yatırımlara yüzde 50 vergi indirimi sağlanıyor. Ayrıca mevcut yüzde 19 genel vergilendirme sistemimiz var. Polonya’da kurulan inovatif firmalar ya da startuplar için bu vergi oranımız sadece yüzde 5.”
29 Mart 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma