tatil-sepeti

İTO heyetini kabul eden Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, ticaret için yeni projelerin hayata geçeceğini belirtti. Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, yeni nesil STA ile yapılacaklara işaret ederken, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise ticareti ikiye katlamanın mümkün olduğunu vurguladı ve Avrupa’ya ikmal imkanına dikkat çekti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 20. Dönem 4. Meclis Çalışma Toplantısı’nı, 2-5 Haziran 2022 tarihlerinde dost ülke Bosna Hersek’te gerçekleştirdi. Başkent Saraybosna’daki Hotel Hills’de organize edilen çalışma toplantısı öncesinde, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreter Prof. Dr. Nihat Alayoğlu ile birlikte bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

YENİ PROJELER

İTO heyeti, Saraybosna’daki temasları kapsamında, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic tarafından kabul edildi. Sefik Dzaferovic, yaptığı açıklamada, İTO’nun küresel ekonomide büyük bir role sahip olduğunu söyledi. Dzaferovic, “Görüşmede, ekonomik ilişkilerin güçlenmesi ve iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yükseltilmesini ele aldık. Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşması’nda (STA) hiç kimseye yapmadığı ayrıcalığı Bosna Hersek’e yaptı” dedi. Dzaferovic, Bosna Hersek ve Türkiye’nin iki dost ülke olduğuna, ancak ekonomi alanında tüm olanakların yeterince kullanılmadığına dikkat çekerek, ekonomi alanında yeni projelerin de hayata geçeceğini belirtti.

İTO heyeti, Saraybosna’daki temasları kapsamında, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic tarafından kabul edildi.

YENİLENEN STA

Başkan Avdagiç ve beraberindeki heyet, Saraybosna temasları çerçevesinde Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkanı Ahmet Erglic ve Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ile de görüştü. İTO Başkanı’nın davetini kabul eden Büyükelçi Sadık Babür Girgin, Çalışma Toplantısı Gala Programı’nda yaptığı konuşmada, Bosna Hersek’teki potansiyeli anlattı. Bosna Hersek ile 1 Temmuz 2003’te STA imzalandığını hatırlatan Büyükelçi Girgin, geçen süre zarfında ikili ticaret hacminin 100 milyon dolarlardan 1 milyar dolara yaklaştığını söyledi. 2019 yılında söz konusu STA’nın revize edilerek yenilendiğini belirten Girgin, “Yeni nesil STA, yatırım ve hizmetleri de kapsıyor” sözleriyle fırsatlara dikkat çekti.

TİCARET İKİYE KATLANABİLİR

İTOBaşkanı Avdagiç ise iki ülke arasındaki potansiyelin oldukça yüksek olduğunu ifade ederek, 1 milyar dolarlık ticaret hacmini ikiye katlamanın mümkün olduğunu vurguladı. Bosna Hersek iç piyasası yanında Batı Avrupa’ya ikmal anlamında da büyük potansiyel bulunduğuna dikkat çeken Avdagiç, şöyle devam etti: “Buradan Avusturya’ya ve Güney Almanya’da bir TIR’ın varış süresi 1 günden daha kısa. Sınırlarda herhangi bir kısıtlama ve vakit kaybı da yok. Bu sebeple yatırım anlamında da bu imkan dikkate alınabilir. Almanlar, İtalyanlar da buraya gelip yatırım yapıyorlar. Bunlardan da geri dönen, vazgeçen yok. Her geçen gün buradaki yatırımlarını ve varlıklarını artırıyorlar.”

EN ÖNEMLİ YATIRIM

Başkan Şekib Avdagiç ve beraberindeki heyet, Türkiye’nin Saraybosna
Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ile de görüştü.

Türkiye’den Şişe Cam ve Hayat Holding gibi şirketlerin Bosna Hersek’te yatırım yaparak hem iç pazara hem de Batı Avrupa’ya yöneldiğine işaret eden Şekib Avdagiç, “Türkiye’nin buradaki en önemli yatırımlarından biri de Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS). Öğrencilerin yüzde 55’i çok başarılı, ancak maddi imkanı kısıtlı Boşnaklar’dan oluşuyor. Çok iyi İngilizce yanında çok iyi Türkçe de öğreniyorlar” dedi. IUS’un uluslararası akreditasyonlara da sahip olduğunu belirten Avdagiç, söz konusu üniversitenin Bosna Hersek’te ticaret ve yatırım için beşeri altyapıyı hazır ettiğini anlattı.

NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ HAZIR!

İTO Meclis Üyeleri, Bosna Hersek programı kapsamında Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin (IUS) Saraybosna’daki ana kampüsünü de ziyaret etti. Ziyaret sırasında Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Kurucusu ve Eğitimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topaloğlu ile IUS Genel Sekreteri İbrahim İnal, bilgilendirmelerde bulundu. Dünyanın farklı ülkelerinden öğrenci alan üniversitenin şimdiye kadar 3 bine yakın mezun verdiğini anlatan üniversite yetkilileri; bin 398 mezunun Bosna Hersek, bin 372 mezunun ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu bilgisini paylaştılar. Diğer mezunların ülke sıralaması ise şöyle; Karadağ, İtalya, Almanya, Hollanda, İspanya, Budapeşte, Libya, Hırvatistan. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mezunları Derneği’nin de kurulduğunu anlatan yetkililer, söz konusu yapılanmayla mezunların kendi arasında kaynaştığını ve kariyerlerine uluslararası arenada devam ettiklerini söylediler. Söz konusu insan zenginliğinin Türk şirketleri için bölgeye ve dünyaya açılma yolunda önemli bir fırsat olduğu belirtiliyor.

İTO heyeti, Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkanı Ahmet Erglic ile iki
ülkenin işbirliği fırsatları konusunda görüş alışverişinde bulundu.

BOSNA HERSEK EKONOMİSİNDEKİ DEĞİŞİM

İstanbul Ticaret Odası 20. Dönem 4. Meclis Çalışma Toplantısı kapsamında Bosna Hersek hakkında akademik bir sunum da yapıldı. Prof. Dr. Emel Topçu ile Prof. Dr. Muhiddin Mulaliç tarafından hazırlanan ve İTO Yayını olarak basılan BOSNA-HERSEK (Ekonomi-Siyaset Çerçevesinde Ülke Analizi) isimli kitap, katılımcıların dikkatine sunuldu. Eserle ilgili konuşan uzmanlar, Bosna Hersek ekonomisindeki sektörel gelişme ve değişimlere dikkat çekti. Verilen bilgilere göre, son yıllarda Bosna Hersek ekonomisinde tarımın payı düşerken hizmetler sektörünün oranı 1 puan artışla yüzde 65.4’e çıktı. Sunum sonrasında uzmanlara günün anısına plaket takdim edildi.

Adı geçen kitaba ve İTO’nun diğer tüm yayınlarına online olarak şu adresten ulaşılabilir: https://www.ito.org.tr/tr/yayinlar/istanbul-ticaret-odasi-yayinlari

KÜRSÜDEN YANSIMALAR

İstanbul Ticaret Odası Meclisi, 20. Dönem 4. Meclis Çalışma Toplantısı’nı Bosna Hersek’te gerçekleştirdi. Başkent Saraybosna’da organize edilen toplantıda Meclis Üyeleri, görüş ve önerileriyle sektörlerin nabzını yansıttı.

Mehmet Metin Korkmaz-Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi: Sektörde çalışan sayısı yaklaşık 100 bini bulan gümrük müşavirliği meslek grubu olarak Gümrük Müşavirleri Odası yasasının çıkmasını istiyoruz; bunun takipçisiyiz.

Mustafa Zeytin-İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi: Sektörümüzde KDV yüzde 18 seviyesinde. Birçok sektörde indirilen KDV oranının bizim sektörde de düşürülmesini bekliyoruz. KDV indirimi sektörde kayıp-kaçağı azaltacak. Ayrıca İstan-bul trafiğini rahatlatmak için mesai planlaması yapılmalı.

Ali Bakaner-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: Kullandığımız metalleri ithal ediyoruz. Döviz bazında ithal ettiğimizin döviz olarak tahsilatını yapamıyoruz. Bundan devlet de kazanmıyor. Kazanan bankalar… Bunun düzeltilmesini istiyoruz.

Kadir Gümüş-Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi: Vasıfsız işçiye 6-7 bin TL ödeme yapıyoruz, ancak işi bırakıp gidiyorlar, başka bir işe başlıyorlar. Bizi işi bırakmakla tehdit ediyorlar. İşsizlik yok aslında; çalışmak isteyen kimse de işsiz kalmıyor.

Salih Sami Atılgan-Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı Meslek Komitesi: Pandemiden diğer sektörler gibi otomotiv de etkilendi. Talep yüksek olsa da döviz kuru ve tedarikteki aksamalar yüzünden üretimde yüzde 20 gibi adetsel bir gerileme yaşandı. Bu yüzden ihracat liderliğini kimya sektörü kapıyor.

Kadem Ekşi-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Yıllık 600 bin konut üretimi var, oysa ihtiyaç yaklaşık 1 milyon seviyesinde. Konuta erişim ve barınma temel yaşam hakkıdır. Bunun için ön alıcı çalışmalar yapmalı ve finans konusunu çözmeliyiz. Yurt dışında şartnameyi yazan ihaleyi alıyor. Teknik mimarlık ve mühendislik konusunu da geliştirmeliyiz.

Hacı Demir-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Son 1 yılda inanılmaz fiyat artışları var. Ancak bu artışlarla ilgili olarak her kurumun farklı bir verisi söz konusu. Biz iş insanları olarak planlamayı şimdi neye göre yapmalıyız? Bu konuda iş insanına doğru-bilimsel veri verilmeli. Diğer taraftan İŞKUR yeni bir yönetmelik yayınladı. Buna göre eğitimle işe dahil ettiklerinize destek verilen kişi sayısı 2’den 5’e çıkarıldı, bilgilerinize...

Levent Birant-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: Kademeli saat uygulaması önümüzdeki dönemde İstanbul trafiğini rahatlatacaktır. Taksi konusu ise siyaset üstü bir meseledir. Hem İstanbul’da yaşayan bir vatandaş hem de bir iş insanı olarak taksi meselesinin çözümünü bekliyoruz. İTO bu konuda öncü olabilir.

Orhan Albayrak-Eğitim Meslek Komitesi: Hamilik Projesi kapsamındaki okullarımızdan Erkan Avcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi statüsüne alınarak, Türkiye’de bu statüdeki ilk 6 liseden biri oldu. Eğitimde başarı için PISA’da Singapur’u birinci yapan sistemi de iyi anlamamız gerekiyor.

Ergun Kont-Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi: Makinalar robotik yeteneklerle insana yaklaşıyor. Bu süreçte bilgi teknolojileri ve yazılım alanlarında yatırımları artırmalıyız. Bir önerimi Milli Eğitim Bakanlığı’nın dikkatine sunmak istiyorum: Bilgisayar ve yazılım derslerini ilkokuldan başlatalım.

Mustafa Cantürk-Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi: İlk çeyrekte sağlık turizmi 1 milyar 350 milyon dolara doğru gidiyor, iyi gidiyor. Daha iyi rakamlar için sağlık turizmcisine yeşil pasaport verilmeli. Sağlık turizmi bütün sektörlere girdi sağladığı için KDV yüzde 1’e indirilerek desteklenmeli. Sağlık turizmi reklamlarına kısıtlama kaldırılmalı.

İTO 20. Dönem 4. Meclis Çalışma Toplantısı’nın Divan Heyeti’nde, Hasan Keleş, Erhan Erken ve Tarkan Oğuz Yaşaroğlu yer aldı.

Mustafa Hakan Özelmacıklı-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Yeni düzenlemelerle internet ortamında ilan verenlere yönelik ilave zorunluluklar getirildi. İnternette ilan verenlerin bazı bilgileri girmesi zorunlu oldu. Buna göre ilan verenin kendi bilgilerini girmesi gerekiyor. Öte yandan ilanın ilk fiyatı ve indirim fiyatları da raporlanacak.

Yavuz Altun-Perakende Ticaret Meslek Komitesi: Uzun yıllardan sonra toptan ve perakende KDV’si eşitlendi; katkısı olanlara teşekkür ederiz. Online alışveriş platformlarına yüksek komisyonlar ödüyoruz; buna düzenleme bekliyoruz. Motorlu kurye sorununa da çözüm getirilmeli.

Zeki Paşalı-Perakende Ticaret Meslek Komitesi: Millet tarlaları kuralım. Tarlayı öğrenmemiz gerekiyor. Millet tarlaları konusunda ben çalışma yapacağım, sizlerden de destek istiyorum.

Tevfik Dinçer-Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi: 40 yıllık bakliyatçı olarak gözlemlediğim gerçek şöyle: Tedarikte değil de dolaşımda sorun var. Gelecek endişesiyle pozisyon alma durumları…

Şu anda yok, ancak gelecekte gıda krizi öngörüsü var. Bunun için gıda güvenliği üretim planlaması yapılmalı.

Kemal Altınkılıç-Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi: Yıllardır süt işi yapıyorum. Sosyal medya çıkınca köyde hayvana bakacak kimse bulunmaz oldu. Miras yoluyla parçalanan arazilere çözüm gerekiyor. Sarf malzemesi KDV’si de inmeli. Üniversitede süt okuyan geliyor, ancak sütü bizden öğreniyor. İyi öğrenmeleri için 2 yıl okusunlar, 2 yıl da çalışsınlar.

Mustafa Şenocak-Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi: İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın ikincisini ağustosta yapacağız.

Fuara verilen İTO desteğinin aynısını, sektörümüz için çok önemli olan uluslararası kriterlere uygun bir
OSB’nin kurulması için de bekliyoruz. Yabancılara çalışma izni alınması sırasında prosedürler çok uzun. Bu da işverenleri kayıt dışı çalıştırmaya itiyor. Çözüm olarak geçici çalışma belgesi verilmesi için çalışmalar yapılabilir.

Ayhan Özsoy-Ev Tekstili Meslek Komitesi: Hometex Ev Tekstili Fuarı’nı başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 650’yi aşkın firmanın yeni ürünlerini sergilediği fuara 5 günde 126 ülkeden 170 bin ziyaret yapıldı. İş hacmi ise beklentileri de aşarak yaklaşık 1.5 milyar dolar oldu. Yeni hedefimiz 2 milyar dolar. Destek veren İTO ve fuar yönetimine teşekkür ederiz.

Hayrettin Ertemel-Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi: Tedarikte yaşanan sıkıntılar, otomotiv üretiminde dalgalanmaya neden oldu.

Bu durum da ikinci el piyasasına yansıdı. İkinci elde fiyatlar 2-3 katına çıktı. Nerede duracağını biz de bilemiyoruz. Çok ilginç haller oluyor. Bizim de ilk defa yaşadığımız durumlar… Bunda uluslararası sermayeli yapıların tekel olarak piyasaya girmesinin de rolü var. Çözüm olarak ikinci el araçların ithali için çalışıyoruz.

Turan Kuytak-Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: Üretici-perakendeci zamları hemen satışına yansıtıyor. Yemek sanayicileri olarak biz yansıtamıyoruz. Çünkü 1 yıllık sözleşmelerle çalışıyorduk. Ancak şimdi 3 aylık sözleşmeler yapıyoruz. Tarımsal arz güvenliği için köylümüze tarımı unutturmayalım.

İshak Koçoğlu-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: Komitemizin daha önceki yönetim kuruluna sunduğu taleplerin değerlendirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca, bankalardaki KGF kredilerinde devletimizin gayreti takdire şayan ama krediyi kullanan işletmeciye, sanayiciye ve üreticiye yansıması aynı oranda değil. Bu konuda çalışma yapılmalı.

Davut Tolga Batallı-İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi: Başarıyla tamamlanan bazı fuarlar, Şekib Başkanımızın irade ve çalışması olmasaydı yapılamayacaktı. Bu fuarların başında Hometex Ev Tekstili Fuarı geliyor. Yapılan girişimlerle gerekli yasal düzenlemeler gerçekleşti. Böylelikle bundan böyle fuarlara ilan baskını olamayacak.

Adil Nalbant-Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi: Devletimizin çok güçlü olması gerektiğini savaşlarla gördük. SAHA İstanbul projemize İTO her türlü desteği verdi.

27 üyeden 753 üyeye ulaştık. Avrupa’nın en büyük ikinci kümesi olmaya kadar geldik. İTO Başkanı’nın verdiği destek için teşekkür ediyoruz. İhracatımızın yüzde 10’u makina sektöründen geliyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 20. Bu oranı yükseltmemiz gerekiyor. Bunun için de Odamızdaki 11 ihtisas komitesine önem verilmesini istiyoruz.

Sami Yılmaz-Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi: Gıda ve hayvancılıkta bir adım öne geçmek zorundayız. Tarım ve hayvancılık konusunda bir şirket kuralım. Kurumsal alt yapısını İTO’nun kuracağı ve yüzde 90’ı halka açık bir şirket olsun. Peki, bu şirket ne yapacak? Bu şirket, atıl arazileri gelir paylaşımı usulüyle kiralayabilecek. İTO buna önderlik ederse güven verecektir.

Büyüme hikayemiz sürecek

İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, “Saraybosna, içimizdeki sevdadır. Burası asırlar boyunca kurulan, yıkılmaz bir dostluk köprüsüdür bizim için. 6 asırlık köklü tarih, bugün Başçarşı’nın kalbinde yaşar” sözleriyle Saraybosna’da toplanmanın anlamına dikkat çekti.

Yılın ilk çeyrek büyüme rakamlarını hatırlatan Öztürk Oran, şöyle devam etti: “Türkiye, hem küresel sistemin önemli bir tedarikçisi hem de barındırdığı iç taleple potansiyeli son derece yüksek bir fırsatlar coğrafyasıdır. Türkiye, dünyadaki kriz ve küresel dalgalanmalara rağmen büyüme hikâyesini devam ettiren nadir ülkelerden biridir.”

Bu süreçte zorlukların da bulunduğunu belirten Oran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maharet durgun suda değil, dalgalı havada gemiyi yüzdürmek. Dünyadaki dalgalanma malum… Ama biz evelallah fırtına görmemiş kaptan değiliz. Enflasyonla, finansman maliyetleriyle, kurlardaki dalgalanmalarla ülke olarak daha önce de mücadele ettik. Çok şükür, her defasında kazanan biz olduk. Bugün de burada paylaşacağınız her fikir sektörünüz için getireceğiniz tüm öneriler çok ama çok kıymetli. İnşallah ortaya konacak öneriler ve Bosna’da gerçekleştireceğimiz incelemeler, iş dünyamızın önünde yeni yollar, yeni ufuklar açacaktır.”

13 Haziran 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem