Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Bankacılık sektöründeki sorunlar İtalya’nın odak noktasında yer alırken, sektörün yaklaşık 360 milyar Euro batık kredisi olduğu belirtiliyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin ülkesindeki bankacılık sistemine 40 milyar Euro kadar bir kaynak enjekte etmeyi istemesine karşın mevcut AB bankacılık düzenlemeleri, İtalya’nın bankacılık sektörünü desteklemesine imkan tanımıyor.
‘AKUT BİR KRİZ DEĞİL’
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, İtalyan bankalarının sorunlu kredileri ile ilgili yapabilecekleri fazla bir şey olmadığını, İtalya’nın bankacılıkta kurallara uygun davranması gerektiğini belirterek, “Bence bu durum akut bir kriz değil” ifadesini kullanmıştı.
20 YILLIK BİR KAYIP
Uluslararası Para Fonu da (IMF), İtalya’ya ilişkin yayımladığı yıllık gözden geçirme raporu niteliğindeki 4. Madde Konsültasyon Raporu’nda, İtalya ekonomisinin 2007’deki kriz öncesi üretim seviyelerine 2020’lerin ortasına kadar dönmesini beklemediklerini, bunun da yaklaşık 20 yıllık bir kayba işaret ettiğini bildirmişti. Raporda, İtalya ekonomisinde uzun süredir devam eden resesyonun kademeli toparlanmaya başladığı ifade edilerek, bu toparlanmanın kırılgan ve ılımlı olduğu kaydedilmişti.
EKİM AYINA DİKKAT
İtalya’da ekim ayında gerçekleştirilmesi öngörülen referandum da belirsizlik oluşturuyor. Referandumun Renzi hükümetinin önerdiği reform paketi ile ilgili olduğu belirtilirken, halkın referandumda ‘evet’ demesi halinde reform paketinin hayata geçirileceği ifade ediliyor. Referandumdan ‘hayır’ kararı çıkması halinde de Renzi hükümetinin düşmesi ve siyasi istikrarsızlığın hakim olması riskleri bulunuyor.
ZAYIF SERMAYE POZİSYONU
Konuya ilişkin konuşan ekonomistler, İtalyan ekonomisinde belirsizliğin hakim olduğunu belirterek, ülkedeki bankaların, bilançolarındaki batık kredilerden kaynaklanan zayıf sermaye pozisyonundan zarar gördüğünü ifade ediyor.
40 MİLYAR EURO ENJEKTE ETMEK İSTENİYOR
Renzi’nin İtalya’daki bankacılık sistemine 40 milyar Euro enjekte etmek istediğini, ancak bunun AB bankacılık düzenlemeleri için mümkün olmadığını vurgulayan ekonomistler, “Avrupa Komisyonu ve İtalyan hükümeti, İtalyan bankaları için uzlaşmaya varsa bile ülkede bankaların ve yatırımcıların çok büyük zarar görmesi durumunda Renzi’nin referandumu kazanması imkansız hale gelir” diyor.
SIKI BİR YARIŞ OLACAK
İtalya’daki referandumun sıkı bir yarış olacağı öngörüsünde bulunan ekonomistler, Renzi hükümetinin kaybetmesi ve ülkedeki 5 Yıldız Hareketi’nin referandumu kazanması halinde bu durumun hem İtalya hem de Euro Bölgesi için risk olacağını vurguladı.
ENDİŞELER DE ARTTI
Merkez bankaları ile ilgili beklentilerini de paylaşan ekonomistler, Brexit sonrasında piyasalarda oluşan belirsizlikten dolayı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri aralıktan önce artırmayacağını belirterek, “İtalya’daki referandum ve ABD’deki seçim sonuçları Fed’in faiz artırmasını gelecek yıla hatta daha sonraya ertelemesine sebep olabilir” diyor.
Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) şu anki duruşunu koruyacağını, varlık alımlarına Mart 2017’den sonra devam edeceğini bildiriyor.
20 Temmuz 2016 Çarşamba
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı