Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Avrupa Birliği’nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Türk TIR’larından Macaristan’da geçiş ücreti alınması uygulamasına karşı açılan davayı karara bağladı. Mahkeme, İstanbul Lojistik Hiz. Taş. ve Tic. Ltd. Şti’nin, Macar Ulusal Vergi ve Gümrük İdaresi aleyhine açtığı davada, Türk şirketinin haklı olduğuna karar verdi. Mahkemenin kararında, Türk TIR’larından Macaristan’a her geçişte ücret alınmasının, gümrük vergisine eşdeğer olduğu, dolayısıyla anlaşmalara aykırılık taşıdığı ve uygulanamayacağı belirtildi. Emsal teşkil edecek karar, konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyan Macaristan Mahkemesi’ne gönderilecek.
ÖRNEK OLABİLİR
Ekonomi Bakanlığı’nın da yakın takibiyle doğru bir karar alındığını belirten TİM yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu karar, Almanya güzergahı üzerinde transit geçilen Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, Slovenya, İtalya, Romanya ve Yunanistan’ın Türk plakalı araçlara uyguladığı tarife dışı tüm kısıtlamalara karşı elimizi güçlendirecek. Kararın, benzer sebeplerle Avusturya aleyhine açılan ve yakın zamanda sonuçlanması beklenen dava için de emsal teşkil etmesi umuluyor.”
GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ
İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Tamer Dinçşahin: Avrupa Adalet Divanı kararı, Türkiye’de taşımacılık işi yapan şirketler için önemli bir gelişme. Sektör 20 yıldır ‘sektörün en önemli konularından biri kotalar ve vizeler’ diye sesleniyor. Bu karar, ‘malların serbest dolaşımı’ ilkesine aykırı hareket eden ve malları taşıyan araçların önüne çeşitli engeller koyarak rekabetçiliklerini artırabileceklerini düşünen ülkelere verilen önemli bir cevap. Bu karar, taşımacılık sektörü kadar Türk dış ticareti için de çok önemli.
AB ile Türkiye ticaret partneri. AB ülkeleri bu kotaları ve ek maliyetleri koymakla kendi maliyetlerini de yükseltiyor. Gerçek Gümrük Birliği ancak malları taşıyan araçların ve sürücülerin de serbest dolaşımı ile mümkün. Taşıma araçlarına konulan engeller vergi niteliğinde olup, konu malların maliyetlerine yansıdığı gibi ülkenin rekabetçiliğine de engel oluşturuyor. Bu da yapılan anlaşmaların ruhuna aykırı. Buradan da anlaşılacağı gibi Gümrük Birliği’nin tekrardan gözden geçirilmesi gerekir ve bu haksız uygulamalar ortadan kaldırılmalı. Bu tür bir güncelleme olana kadar ise hukuk savaşını sürdürmekten başka çare yok.
HAKLILIĞIMIZ TESCİLLENDİ
İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Serdar Keskin: Avrupa ile ticarete konu eşyanın karayoluyla taşınmasında yoğun olarak kullanılan güzergahtaki Bulgaristan, Romanya ve Macaristan gibi ülkeler, Türk araçlarından yüksek meblağlarda geçiş ücreti alıyor. Bu üç ülkeyi geçebilmek için Türk araçları yaklaşık 750 Euro geçiş ücreti ödüyor. Bu ayrımcı tutum, eşyanın taşınması maliyetlerini artırıyor. Dolayısıyla Türkiye ile AB arasındaki ticarete konu eşyanın serbest taşınması uygulamasına aykırılık teşkil ediyor. Bu durum Avrupa ülkeleriyle ticari faaliyette bulunan firmalarımızı da olumsuz etkiliyor. Yıllarca bu durumun Türkiye Cumhuriyeti ile AB arasındaki anlaşmalara aykırı olduğu, söz konusu ülkelerle yapılan toplantılarda gerek özel sektör temsilcilerince gerekse ilgili devlet otoritelerince dile getirildi. Ancak olumlu sonuç alınamadı. Açılan davalar ardından, Macaristan’da Türk araçlarından geçiş ücreti alınmasının anlaşmalara aykırı olduğuna dair karar verildi. AB üyesi bir ülkenin Türk plakalı araçlara yaptığı bu haksızlık karşısında gösterilen hukuk mücadelesini ve alınan bu önemli başarıyı kutluyorum.
SÜRÜCÜYE VİZE ENGELİ DE KALKABİLİR
İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Halit Özyurt: Bu mesele Türkiye ile AB arasında 25-30 yıldır yaşanıyordu. Ticarette bu sebeple oluşan kayıp AB üyesi ülkeler için 1.7 milyar Euro, Türkiye için 1.8 milyar Euro’dur. Kararla birlikte ‘Türk ihracatçısı artık daha rekabetçi maliyetlerle, daha rahat satış yapacak’ diyebiliriz. Bu kararla AB ile ticaretimizin 3.5–4 milyar dolar artacağı hesap ediliyor.
Türkiye’nin, hızla harekete geçip, tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu kararın uygulatılması yönünde girişimlerde bulunması gerekir. Girişimler sonucunda geçmişte ödenmiş geçiş ücretlerinin geri alınmasının da önü açılabilir. Bu karar ileride belki de Türk vatandaşlarının da AB ülkelerinde vizesiz dolaşımı için emsal olacaktır.
Adalet Divanı’nın bu kararı ardından TIR sürücülerine vize engeli kalkabilir. Çünkü sürücüye vize uygulamak TIR’ın hareketini engellemek demek.
Bu kararın alınmasında önemli rol alan taşımacı arkadaşımızın yanı sıra, UND ve diğer emeği geçen paydaşlara teşekkür ederim. Bu süreçte kamu, STK’lar ve özel sektör işbirliği de hepimiz için ayrı bir mutluluk.
LOJİSTİKTE MALİYET DÜŞECEK
İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Başkanı Giray Yalçınkaya: Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin Türk plakalı araçlara karşı böyle haksız bir uygulama yapmasına karşı gösterilen hukuki mücadelenin ülkemizin lehine sonuçlanması bizi son derece memnun etti. İlgili dava bu şekilde sonuçlanmasaydı diğer AB üyesi ülkelere de emsal teşkil edecek, daha büyük bir haksızlığın kapısını aralayacaktı. Davanın kazanılmasıyla Türkiye ve AB arasındaki karşılıklı ticarette yılda 3.5 milyar Euro’luk kayıp önlenmiş olacak. Lojistik sektörü ve dolayısıyla ithalat ve ihracatımıza yansıyacak olan bu maliyetinde önüne geçilmiş oldu.
DAVA SÜRECİ
Macaristan, Mart 2015’te, 438 Euro’luk geçiş ücretini ödemediği için bir TIR sürücüsüne 2 bin 400 Euro para cezası verdi. Bunun üzerinde, şoförün çalıştığı İstanbul’daki lojistik şirketi, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle konuyu Macar yargısının gündemine getirdi. Macaristan mahkemesi de davanın Avrupa Adalet Divanı’na taşınmasına karar verdi. Adalet Divanı da üye ülkeler ve AB Komisyonu’ndan görüş istedi. AB Komisyonu, 19 Ocak 2017’de görülen duruşmada, Türk tezleri çerçevesinde görüş bildirerek, geçiş ücreti alınmasının AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Anlaşması 4. ve 5. maddelerine aykırı olduğunu ifade etti.
31 Ekim 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı