Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Macaristan ile Türk iş dünyası arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Macaristan Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenledi. 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından birçok Batılı ülkenin aksine Türkiye’de demokratik düzenin yanında olduğu mesajını veren Macaristan’ın devlet adamları, ilişkileri daha da geliştirmek için Ankara’da üst düzey temaslarda bulundu. Macaristan heyeti, başkentteki görüşmelerin ardından İstanbul’a geldi.
ANLAŞMA İMZALANDI
DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Türk Tarafı Başkanı Adnan Polat ile birlikte Macaristan Ekonomik Diplomasiden Sorumlu Devlet Bakanı Levente Magyar, İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar tarafından ağırlandı. Magyar başkanlığındaki heyet daha sonra Macaristan Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri’ne katıldı. İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim’in de yer aldığı semineri çok sayıda firma yöneticisi ve basın mensupları ilgiyle izledi.
İTO Genel Sekreteri Ömer Bal ve Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu’nın da katıldığı seminerde İTO ve Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı Türkiye Temsilciliği arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
GİRİŞİMCİLİKTE İŞBİRLİĞİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Macaristan ile işbirliğinin önemini vurguladı.
Çağlar, konuşmasında İTO’nun kurduğu İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bilginin Ticarileştirilmesi Merkezi ve ortak kurucusu olduğu Teknopark İstanbul’dan bahsetti. Girişimci yetiştirdiklerini belirten Çağlar, “Gençler fikirleriyle bize geliyor. İş dünyasının profesyonelleri de bu fikirlerin proje ve ticari ürün olması için rehberlik ediyor. Bizim 400 bin üyemiz, 400 bin melek yatırımcı oluyor. Macaristan ile de benzer şekilde işbirliği kurmak isteriz” diye konuştu.
Çağlar, “2016’da başımıza bir göktaşı düşmediği kaldı. Buna rağmen iş dünyası durmadı; çalıştı. Türkiye, iç piyasanın dinamikleriyle yüzde 5 büyüdü” dedi.
İTO’nun geçen yıl 34 uluslararası fuara katılım organizasyonu düzenlediğini hatırlatan Çağlar, “Bu yıl da 28 fuarla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Türk firmalarının Macaristan’da bankacılık, turizm, hazır giyim ve seramik alanlarında faaliyet gösterdiğini belirten Çağlar, “Bu firmaların ve yatırımların sayısının artmasını istiyoruz. Diğer yandan Macaristan’dan da daha fazla turist bekliyoruz” diye konuştu.
Çağlar, şöyle devam etti: “İki ülkenin birlikte birçok yatırım yapabileceğine inanıyoruz. İTO olarak olaya sadece Macaristan’a ihracat yapma olarak bakmıyoruz. Elimizdeki avantajları değerlendirelim. Türkiye’den ihracat, Macaristan’dan ithalat yapabiliriz, üçüncü dünya ülkelerinde de iş yapabiliriz. Macar iş adamlarını Türkiye’de ve Türk iş adamlarını da Macaristan’da yatırıma davet ediyoruz.”
BÖLGENİN LOJİSTİK MERKEZİ
Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Osmanlı’nın 150 yıl hüküm sürdüğü Macaristan’ın, Hun İmparatorluğu’ndan beri Türk toplumuyla bağı olduğunu söyledi. Polat, “Macarlar bir nevi soydaşımız. Macaristan’da Türkler çok seviliyor. İstanbul nasıl dünyanın merkezindeyse Budapeşte de Avrupa’nın merkezi. Türkiye’nin en fazla ticari işbirliği yaptığı 5’inci ülke Macaristan. Bölgenin lojistik merkezi olmasının yanı sıra çok önemli teşvikler veriyor” dedi.
2011’de yapılan Türkiye-Macaristan stratejik iş anlaşmasının olumlu etkisine dikkat çeken Polat, “Türk iş adamları Macaristan’ı önemsiyor. Yatırımcılar, Avrupa’ya daha kolay ilerleyebilecekleri için Macaristan’da yatırımlar yapıyor” diye konuştu.
Gerek kendi iş çevresi gerekse İş Konseyi’nin çalışmaları dahilinde iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi için gayret gösterdiğini söyleyen Polat, “Ekonomik bağlantıları ve ticareti geliştirmek için projeler mevcut” dedi.
KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 9
Macaristan Ekonomik Diplomasiden Sorumlu Devlet Bakanı Levente Magyar, “Yeni iş fırsatları için buradayım. Ülkemde Türk yatırımcıların artması iki ülke için de güzel gelişmelerin yolunu açacak” dedi.
Macaristan’da kurumlar vergisinin yüzde 9 olduğunu belirten Magyar, ihracat odaklı bir ülke olduklarını kaydetti. Magyar, “Ancak nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var. Özellikle tarıma yatırım yapmak isterseniz her zaman açığız. Tarım yatırımlarına stratejik olarak çok iyi imkanlar sağlıyoruz. Çok verimli topraklara sahibiz. Ülkemizdeki çiftçileri de her yıl maddi olarak destekliyoruz” dedi.
Macaristan’ın denize doğrudan kıyısı olmadığı halde yakın limanları yoğun şekilde kullandığını anlatan Magyar, “Slovenya’nın Koper limanı hatta Hamburg limanı bizim için önemli. Macaristan yatırım açısından keşfedilmeye açık bir ülke. İki ülkenin faydasına olacak bağlantılar kurmak için buradayız” dedi.
11 Temmuz 2017 Salı
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar