tatil-sepeti
tatil-sepeti

Avrupa’nın enerji krizi geri mi geliyor?

Avrupa’nın Rusya’ya olan doğalgaz bağımlılığı; kömür kullanımı ve LNG ithalatı ile ertelenmiş görünse de Avrupa’da doğalgaz fiyatları son dönemde yüzde 40 arttı. Bu artış, düşük görünse de kıtada tedirginlik yaratıyor.

Giriş: 15.08.2023 - 22:13
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35



 

NECMİ UYSAL

 

Avrupa doğalgaz fiyatları son dönemde yüzde 40’ın üzerinde artış gösterdi. Bu seviyeler, daha önce çıktığı seviyeler dikkate alındığında düşük görünse de artış trendi tedirginlik yaratıyor. 

 

Her ne kadar Avrupa Birliği (AB) bürokratları enerji krizinin sona erdiğini açıklasalar da gerçekte bu durumun sadece ılık geçen kış mevsimi ve merkez bankalarının faiz artırımları sonucu düşen emtia fiyatları olduğu yorumları yapılıyor. Dolayısıyla enerji krizi ve krizin nedeni olan arz güvenliği sorunları devam ediyor.

 

200 MİLYAR EURO’LUK YENİLENEBİLİR ENERJİ DESTEĞİNE RAĞMEN

 

Rusya’ya olan doğalgaz bağımlılığı, kömür kullanımı ve oldukça pahalı olan dünyanın birçok yerinden yapılan LNG ithalatı ile ertelenmiş görünüyor. Örneğin Almanya şimdiye kadar verilen 200 milyar Euro yenilenebilir enerji desteğine rağmen, halen enerji üretimi için yüzde 31.2 kömür ve yüzde 13.8 doğalgaz kullanmak zorunda.

 

Tüketiciler ise AB’nin birçok ülkesinde enerjiyi ABD’ye göre yüzde 20-30 daha pahalı kullanmak zorunda kalıyor.

 

Avrupa hükümetlerinin arz güvenliğini dikkate almadan uygulamaya koydukları enerji dönüşümü politikaları, AB’yi nadir metaller ve metaller konusunda Çin ve ABD’ye petrol konusunda da OPEC ülkelerine bağımlı hale getirdi. Oysa Çin ve ABD’nin enerji politikaları, satın alınabilirlik, arz güvenliği ve rekabet edebilirlik üzerine kuruludur.