Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dijital İç Pazardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip, 13 Şubat’ta yaptığı açıklamada, AB üye devletleri ile Avrupa Parlamentosu müzakerecilerinin ‘Dijital Tek Pazarda Telif Hakları’ düzenlemesi konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Düzenlemenin, Avrupa Parlamentosu’nun ve Avrupa Birliği Konseyi’nin resmi onayının ardından yasalaşması bekleniyor.
4.7 MİLYON İMZA
Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yapılan açıklama, düzenlemeye karşı olan genç aktivistleri de harekete geçirdi. Alman aktivistler; Dominic Kis ve Pascal Fouquet Barley, İnterneti Kurtar (Rettung des Internets) adını verdikleri kampanya kapsamında topladıkları 4 milyon 768 bin 720 dijital imzayı, Almanya Federal Hükümeti Adalet Bakanı Katarina Barey’e teslim etti.
TELİF FİLTRESİNE İTİRAZ
İmzacılar adına açıklama yapan Dominic Kis, düzenlemedeki 11. madde ve 13. maddenin durdurulmasını istediklerini, 13. maddede istenen telif filtresinin, paylaşımın telif hakkı ihlali mi yoksa eleştiri mi olduğunu güvenilir bir şekilde ayırt edemediğini iddia etti. Almanya Federal Hükümeti Adalet Bakanı Katarina Barey ise telif düzenlemesine karşı çıkmanın büyük online platformların çıkarlarına göre hareket etmek olduğunu söyledi. Barey, 13. maddede, küçük ve orta ölçekli online platformları koruyacak bir muafiyet versiyonlarının olduğunun da altını çizdi. 3 yıldan daha az bir geçmişi olan, yıllık cirosu 10 milyon Euro’dan az ve ayda
5 milyondan az kullanıcısı olan şirketlerin bu muafiyet kapsamında olduğunu belirtti.
23 MART HAZIRLIĞI
Alman genç aktivistlerin tepkisi, imza kampanyası yapmakla kalmadı. Öncülüğünü youtuberların yaptığı yaklaşık 2 bin genç, 16 Şubat’ta Köln’de sokak gösterisi düzenledi. Köln’deki gösterinin başlangıç olduğunu söyleyen gençler, 23 Mart’ta tüm Avrupa çapında sokak gösterileri yapacaklarını ilan ettiler. Düzenlemenin mart veya nisan ayında Avrupa Parlamentosu’nda oylanması bekleniyor.
YOUTUBER UNUTMAZ
Avrupa Parlamentosu seçimleri ise 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Yeni telif düzenlemesine karşı çıkan aktivistler, seçim ortamını da bir baskı unsuru olarak kullanmayı hedefliyor. Öyle ki, Avrupa Parlamentosu üyelerine, “Youtube nesli bu ihaneti unutmayacak” şeklinde mesajlar göndermeyi de ihmal etmiyorlar.
PARLAMENTERLERİN MÜCADELESİ
Avrupa Parlamentosu’nda (AP), Alman milletvekillerinin de ilginç bir mücadelesi var. Alman Parlamenter Axel Voss, düzenlemenin öncülerinden. Voss, Avrupalı içerik üreticilerinin haklarını korumak için hareket ettiklerini, reklam pastasının çok büyük bir kısmını elinde tutan ABD’li online platformların içerik üreticilerine haklarını vermesi gerektiğini söylüyor. AP’de, düzenlemeye karşı çıkanların öncülüğünü de Alman milletvekilleri yapıyor. AP üyeleri Julia Reda ve Tiemo Wölken, düzenlemedeki 11. ve 13. maddelerin ifade hürriyetini kısıtlayacağını savunuyor.
TARTIŞILAN İKİ MADDE
Düzenlemeye karşı çıkanlar, bağlantı (link) ücreti getiren 11. madde ile telif filtresi zorunluluğu getiren 13. maddenin geri çekilmesini talep ediyor. 13. maddeye ise özellikle karşı çıkıyorlar. İlgili madde, Facebook, YouTube, Twitter, Instagram gibi online platformlara, hemen her türden içerik için (metin, fotoğraf, müzik, video) telif hakkı ihlallerini daha yükleme sırasında, filtreyle engelleme görevi veriyor. YouTube ve Google yöneticileri de daha önce yaptıkları açıklamalarda, internetteki canlılığı ve paylaşımları azaltacağı gerekçesiyle iki maddeye itiraz etmişti.
27 Şubat 2019 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi