Pazartesi, 18 Kasım, 2024
Salgın süreci küresel arz ve talep dalgalanmalarına sebep olmayı sürdürürken, en şiddetli fırtına enerji alanında yaşanıyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, enerji fiyatlarındaki artıştan endişe duyduklarını belirterek, “Enerjideki fiyat artışları, aynı zamanda enflasyondaki güçlü artışın da temel itici gücü durumunda” diye konuştu. Enflasyonun insanların alım güçlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Dombrovskis, “Enflasyonun daha önce beklenenden daha uzun süre yüksek kalması öngörülüyor” dedi.
İKİ SEBEBİ AÇIKLADI
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Rusya ile yaşanan krizin neden olduğu yüksek fiyatlar ve gaz arz sorunları sebebiyle enerjinin gündemlerinin ilk sıralarında yer aldığını ifade etti. Enerji fiyatlarının enflasyonu yükselttiğine dikkati çeken Borrell, enerji fiyatlarının 2022 boyunca yüksek kalmasının enflasyonu daha fazla artıracağını, bunun da ekonomik toparlanmaya ciddi zarar vereceğini kaydetti. Borrell, “Enerji fiyatları, küresel arz ve talep sorunları nedeniyle yükseldi. AB’de gaz fiyatları, bir yıl öncesine göre 6 ile 10 kat daha yüksek seviyede bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.
ARZ GÜVENLİĞİ MESELESİ
Doğalgazın Avrupa’nın toptan elektrik piyasasında fiyatların belirlenmesinde önemli rol oynadığını belirten Borrell, gazdaki fiyat artışının elektrik fiyatlarını da yukarı tırmandırdığını aktardı. Enerjinin sadece bir fiyat konusu olmadığını, aynı zamanda bir arz güvenliği meselesi olduğunu vurgulayan Borrell, Rusya ile şiddetli bir kriz yaşadıklarına dikkat çekerek, “AB gaz ithalatının yüzde 40’tan fazlası Rusya’dan sağlanıyor” dedi. Borrell, AB’nin Rusya’dan gaz ithalatını azaltmasının sadece yeşil dönüşüme katkı vermeyeceğini, bunun Avrupa’nın stratejik bağımlılığını da azaltacağını savundu.
AB’YE ÖZELEŞTİRİ
Rusya’nın son yıllarda döviz rezervlerini artırarak ekonomik yaptırımlara karşı direncini yükselttiğini vurgulayan Borrell, AB’nin ise olası gaz kesintilerine karşı kapasitesini geliştirmek için fazla adım atmadığını da dile getirdi. AB’nin acilen stratejik gaz rezervlerini artırması ve ortak gaz alım imkanlarını geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Borrell, Rusya’nın geçmişte enerji kaynaklarını siyasi amaçlarla kullandığını ileri sürerek, şöyle konuştu: “Rusya, son haftalarda sözleşme taahhütlerini sıkı şekilde yerine getirmesine rağmen Rus devletine ait Gazprom, Avrupa depolama tesislerini yeniden doldurmak için ek gaz göndermeyi reddederek piyasada daha fazla tedirginliğe neden oldu.”
VLADİMİR PUTİN: UZUN SÜRELİ ANLAŞMALARDAN VAZGEÇMEK HATAYDI
Avrupa’da doğalgaz spot piyasasının merkezinde yer aldığı enerji krizi, 2021 yılının sonbahar aylarından itibaren etkisini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise daha önce yaptığı bir açıklamada, doğalgaz fiyatlarının rekor düzeyde artması şeklinde kendini gösteren krize, Avrupa’nın hatalı enerji politikalarının yol açtığını belirtti. Putin, uzun süreli enerji anlaşmalarından vazgeçmenin ve enerji kaynaklarını aceleci bir biçimde değiştirmenin bu hatalı politikalardan birkaçı olduğunu da söyledi. AB Komisyonu’nun önceki dönem uzun vadeli doğalgaz anlaşmalarının önünü kestiğini ve gazın kura göre değişken fiyatlarla alınıp satılması sistemine geçiş yaptığını dile getiren Putin, “Bu politikanın hatalı olduğu bugün tamamıyla açıktır” değerlendirmesini yapmıştı. Putin, söz konusu politikada, doğalgaz pazarının belirsizlik faktörlerinden kaynaklanan özelliklerinin göz ardı edilmiş olduğunu da savunmuştu.
14 Şubat 2022 Pazartesi
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar