tatil-sepeti
tatil-sepeti

Avrupa ve ABD pazarı mobilyada ilk 5’e girebilme anahtarı

Avrupa’nın en büyük mobilya fuarı olan ve 3 milyar dolarlık ihracat hacmi oluşturmayı hedefleyen İstanbul Mobilya Fuarı, 1.000’den fazla katılımcı firma ve 3 binin üzerinde markaya ev sahipliği yaptı.

Giriş: 30.01.2023 - 17:08
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Fuarda, dünyada ilk 5’e girmeyi hedefleyen sektörün, söz konusu hedefe Avrupa ve ABD’ye ihracatı artırarak ulaşabileceğine dikkat çekildi. 

 

Avrupa’nın en büyük mobilya fuarı olan ve 3 milyar dolarlık ihracat hacmi oluşturmayı hedefleyen İstanbul Mobilya  Fuarı-IIFF, mobilya sektörünün önemli aktörlerini, 24-29 Ocak tarihlerinde bir araya getirdi. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. (Tüyap) ve Mos Fuarcılık A.Ş. işbirliğiyle gerçekleştirilen fuar, İstanbul Fuar Merkezi (İFM) ile Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde eş zamanlı olarak 1.000’den fazla katılımcı firma ve 3 binin üzerinde markaya ev sahipliği yaptı. 


200 ÜLKEYE İHRACAT


Yaklaşık 140 bin ziyaretçinin hedeflendiği fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, mobilya  sektörünün 4 milyar doların üzerindeki ihracatıyla cari açığı azalttığını belirtti. Sektörün, belirlediği hedeflerle dünyada ihracatta ilk 5’e girmeye aday olduğunu söyleyen Turagay, “Özellikle üretim, tasarım başarısıyla 200 ülkeye ihracat yapıyor. İhracat pazarlarını çeşitlendiren sektörümüzün geleceği çok parlak. Mobilya sektörünün önemli ihracat pazarları arasında olan AB’nin, dış satımdaki payı düşük. AB ülkelerine ihracatı artıracak önemli projeler devreye alınmalı. ABD pazarında da potansiyel büyük ve bu ülkeye ihracatı artırmak gerekiyor” dedi. 


E-İHRACATA ODAKLANMALI


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye’nin hemen her bölgesinde 40 bine yakın üretici bulunduğunu ve hedefin dünyanın ilk 5 ihracatçısı arasına girebilmek olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: 


“Bunun için de dünyadaki gelişmeleri yakından takip edebilmeliyiz. İşte, e-ticaret bunun en güzel örneği. 2026’ya kadar dünyada e-ticaret hacminin 5 trilyon doları geçmesi bekleniyor. Yani çok ciddi bir pazar sektörümüzü bekliyor. Ancak Türkiye’nin e-ihracattan aldığı pay çok düşük. Mobilya sektörümüz de ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri’ programını kullanarak sınır ötesindeki müşterilere odaklanmalı. ABD, 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ve parası olan bir pazar. Dünyada ilk 5 arasına girmek istiyorsak ABD pazarına açılmadan olmaz.”


ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNDE DÖRDÜNCÜYÜZ


MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise mobilya sektörünün son 10 yılda global pazarlarla rekabet ederek önemli bir mertebeye ulaştığını, en çok ürün çeşitliliğiyle üretim yapan ABD, Çin ve İtalya’nın ardından 4’üncü ülke konumuna yükseldiklerini bildirdi. Bu yılki ihracat hedeflerini 6 milyar dolar olarak açıklayan Güleç, “Cumhuriyet tarihinin en büyük fuarını açtık ve bir rekora imza atarak, 200 bin metrekarelik alana ulaştık. Firmalar 28 salonda son koleksiyonlarını sergileyip 2023 trendini belirleyecek. Dünya trendleri artık İstanbul’da belirlenecek” dedi.  


Güleç, mobilya sektörünü dijital olarak dünyaya açacak Heartmade Furniture (www.heartmadefurniture.com) platformunu kurduklarını ve bu platform sayesinde mobilyacıların 365 gün dünyaya ulaşabileceklerini kaydetti. 


AVRUPA’DA 100 MİLYAR DOLARLIK BİR POTANSİYEL VAR


İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Avrupa’nın en büyük fuarını açtıklarını belirterek, “Bu fuar, o kadar büyük ki, İstanbul’un iki önemli fuar merkezinde eş zamanlı düzenleniyor. Bu durum bize iki gerçeği gösteriyor. Birincisi, mobilya sektöründe yıllardan beri var olan potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirip çağın şartlarına uyarladık. İkincisi ise fuarcılık altyapımızı sektörlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak büyüklüğe eriştirmek artık zorunluluk haline geldi” dedi.  Mobilyada Avrupa’da büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Avdagiç, şöyle konuştu: “Bizim en etkili pazarımız olan Almanya’da payımız yüzde 1.5 yani 450 milyon dolar. Hollanda ve İtalya’da da oranlar bu seviyede. Bize çok yakın bir pazar olan Avrupa’da 100 milyar dolarlık bir potansiyel var. Sektörün ortak satış ve lojistik merkezleri ile bu payı büyütmesi gerekiyor. Mobilya artık geometrik büyümeli. Bu fuar da çok yüksek miktarlı ihracata kapı açacak.”