HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İkinci bir ülkeye yerleşebilme esnekliğine sahip olmak, yapacağı yatırımlarda söz konusu ülkenin vatandaşı gibi bürokratik engellerle karşılaşmamak pek çok yatırımcının beklentisi. Dünyanın en küçük ülkeleri arasında yer alan Malta, bu kolaylığı sağlayan ülkelerin başında geliyor. Belli şartları sağlayan yatırımcılara AB vatandaşlığı veren Malta, AB komisyonu onayıyla vatandaşlık veren tek ülke konumunda.
SINIRSIZ DÜNYA
Hem Afrika hem de Avrupa’ya bağlantısı ile dikkat çeken ada ülkesi Malta, yatırımla birlikte, beyin gücü ve tecrübe çekmek için iki yıldır Malta Bireysel Yatırımcı Programı’nı uyguluyor. Programa göre Malta Yerel Kalkınma ve Sosyal Fonu’na 650 bin Euro’luk bir hibe desteği sağlamak ve 5 yıllık bir süre için yıllık 16 bin Euro kira bedelli bir gayrimenkul kiralamak ya da 350 bin Euro tutarında bir gayrimenkul satın almak gerekiyor. Programı benzerlerinden ayıran en önemli özellik kısa sürede sonuçlanıyor _olması. Malta Bireysel Yatırımcı Programı ile verilen vatandaşlık sayesinde yatırımcılar 160 ülkeye vizesiz seyahat imkânına kavuşuyor. Ayrıca bu hakkı elde eden yatırımcılar vatandaşlık haklarını nesilden nesile aktarabiliyor.
ÇİFTE VERGİ YOK
Programla ilgili bilgi veren Malta Bireysel Yatırımcı Programı ve Vatandaşlık Birimi CEO’su Jonathan Cardona, Malta’nın vergi açısından da çok güvenli bir ülke olduğunu söyledi. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’na taraf olan Malta’nın bu kapsamda 27 ülke ile imzası bulunduğunu belirten Cardona, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen ‘Malta Bireysel Yatırımcı Programı ile AB Vatandaşlığı Edinimi ve Ticaret İmkânları’ isimli seminerde konuştu.
Malta’nın kaynak, sermaye, bilgi birikimi ve tecrübeye ihtiyacı olduğu için bu programı başlattığını söyleyen Cardona, “Malta GSMH açısından Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi. Aynı zamanda dünyanın en kuvvetli finansal sektörüne sahip 15. ülkesi. İlaç endüstrisinde ve turizmde yatırımcı çekmek istiyoruz” dedi.
KURULUŞ MALİYETİ DÜŞÜK
Malta’da şirket kuruluşu hakkında bilgi veren Avukat Şekip Hardal da Malta’da şirket kuruluş maliyetinin çok düşük olduğunu söyledi. Ayrıca kuruluş sürecinin hızlı olduğunu belirten Hardal, “Yabancı şirketler kuruluş esnasında ödedikleri vergileri geri alabiliyor” dedi. Hardal, “Malta’da işleri için vergi ödeyen yatırımcılar Türkiye’de vergi ödemekten muaf oluyor” diye konuştu.
İTO Genel Sekreter Yardımcısı Tezer Palacıoğlu’nun da katıldığı toplantıda Henley & Partners UK Londra Yönetici Ortağı Hakan Çörtelek, Henley & Partners Türkiye Direktörü Tolga Habali, US Freedom Capital Fund Texas Müdürü Kemal Önder de yatırımcılar için alternatif vatandaşlık konusunda sunum gerçekleştirdi.
YATIRIMCIYA MİNİMUM BÜROKRASİ
Malta İstanbul Başkonsolosu Franklin Aquilina, Malta’nın yatırımcı çekmek için önemli projeleri olduğunu söyledi. Aquilina, Malta’nın en önemli özelliğinin stratejik konumu olduğunu belirterek, “Turizm ürünlerini geliştirmek için yoğun çabamız var. İnternet oyunları, lojistik de diğer öne çıkan sektörlerimizden” diye konuştu. Aquilina, şu bilgileri verdi: “Yatırımcı minimum bürokrasi ile işlerini halledebiliyor. Gerekli yasaları çok hızlı yapıyor ve hayata geçiriyoruz. Ülkemiz AB’de en kolay iş yapılan ülke konumunda. Sağlık, eğitim, havacılık, turizm ve lojistik gibi sektörlerde işbirliği yapmak istiyoruz.”
İŞTE PROGRAMIN ŞARTLARI
NE GETİRİYOR?
HANGİ ÜLKELER VATANDAŞLIK VERİYOR
Dünyada yatırımcı çekmek için cazip fırsatlarla vatandaşlık veren ülkelerden bazıları şöyle:
KARAYİP ÜLKELERİ
Antigua & Barbuda
Karayip Denizi’nde bulunan 7 bin adadan müteşekkil Karayipler’de 25 ülke bulunuyor. Bunların 15’i kendi aralarında Avrupa Birliği’ne benzer bir yapı içerisinde. Bu bölgede yer alan vatandaşlık programlarının başında Antigua ve Barbuda geliyor. Yatırımcıların bu şartlardan birini sağlaması gerekiyor:
NE GETİRİYOR?
St Kitts & Nevis
Burada uygulanan program aynı zamanda vatandaşlık programlarının en eskisi konumunda.
ŞARTLARI NELER?
NE GETİRİYOR?
Dominika
Karayipler’in küçük ülkesi Dominika da 1991’den bu yana yatırım karşılığında vatandaşlık imkânı sunuyor.
ŞARTLARI NELER?
NE GETİRİYOR?
British Commonwealth üyesi olan Dominika vatandaşlığı, 90’dan fazla ülkeye vizesiz seyahat etme özgürlüğü sunuyor. Buna Schengen ülkeleri de dahil.Ülkede ikamet etmeyenlere vergi yükümlülüğü bulunmuyor.
OTURMA İZNİNİ BEKLEYEN DE VAR
Avrupa’da yer alan ülkeler de yatırımla birlikte birkaç yıl oturum yapan girişimcilere vatandaşlık hakkı sunuyor.
Türkiye’nin sınır komşusu Bulgaristan, 250 bin Euro yatırım veya 300 bin Euro’luk gayrimenkul alımı karşılığında oturma hakkı verirken, birkaç yıl içerisinde de vatandaşlık hakkı tanıyor. Makedonya’da 400 bin Euro yatırım yapan ve ülke vatandaşlarına istihdam sağlayanlara vatandaşlık fırsatı sunuyor, 40 bin Euro değerinde gayrimenkul alanlara da oturma izni veriliyor. Yunanistan 250 bin Euro, Macaristan 300 bin Euro, Portekiz 500 bin Euro gayrimenkul yatırımı ve birkaç yıl oturumdan sonra vatandaşlık hakkı veriyor.
İngiltere’de ise farklı yatırımlarla birlikte 6 yıl oturumdan sonra ikinci bir vatandaşlık almak mümkün.
ABD VE KANADA
ABD’de bölgelere göre 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arası yatırım yapanlar, ikamet hakkı kazanıyor ve gerekli süreçleri tamamlayınca da vatandaşlık hakkı elde ediyor. Kuzey komşusu Kanada’da ise 400 bin dolarlık yatırım yapanlara ve yüksek mevduat sahibi olanlara, vatandaşlık yolu açık oturma izni sağlanıyor.
ALMANYA’YA 250 BİN EURO
Avrupa’nın lokomotif ekonomisi Almanya’da 250 bin Euro sermayeli iş kurup, Alman vatandaşları istihdam edildiği takdirde oturma izni alınabilirken, zamanla vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor.
YATIRIMCI VİZESİ ÇOK PAHALI
Avusturalya’da ise 4.7 milyon dolarlık yatırımla önemli yatırımcı vizesi alınarak bölgeye yerleşilebiliyor.