Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde yer alan Pi Robotik Otomasyon A.Ş., yapay görme ve görüntü işleme alanında faaliyet gösteriyor. Pi Robotik; otomotivden gıdaya, ulaşımdan tekstile pek çok sektörde 7/24 çalışan, gelişmiş yerli görüntü işleme sistemleri kuruyor. Pi Robotik, müşteri-lerinin sahasında ücretsiz keşif yapıyor ve uygulamalara yönelik projeler geliştiriyor. Firmanın geliştirdiği PiRox uygulaması düşük maliyetli yüksek performans sunar-ken, geliştirdiği yerli ve milli görüntü işleme yazılımı PiVision da ithal benzerlerinden üstün özellikleri ile öne çıkıyor.
MARKADAN BAĞIMSIZ
Geliştirdiği çözüm ve sistemler, geleneksel robot, PLC otomasyonlarının ötesinde; yapay görme, yapay zeka gibi ileri teknolojilerle destekleniyor. Markadan bağımsız endüstriyel standartlara sahip olmanın avantajını taşıyan yazılımları, Ar-Ge ve Ür-Ge ağırlıklı firma yapılanması, Pi Robotik’i benzersiz kılan başlıca özelliklerden. Bu özellikleri ile geliştirdiği İngiltere-Hollanda menşeli karanlık (insansız) fabrika, Covid-19 salgınında dünyada üretimini durdurmayan fabrikalardan oldu.
İstanbul Ticaret’in sorularını, Pi Robotik’in kurucusu Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Mehmet Ekin cevapladı.
ROBOTİK GÖRME
Pi Robotik’i tanıtır mısınız?
Pi Robotik’i, Mustafa Sarı ile 2019 yılının son çeyreğinde kurduk. İkimiz pek çok robotik otomasyon projesine imza attık, üst seviye robotik otomasyon çözümleri geliştirdik. Robotik otomasyon, yapay görme ve endüstriyel IoT alanında faaliyet gösteriyoruz. Robotik vision (robotik görme) odak noktamız. Robotik paletleme ve paketleme, robotik CNC besleme, robotik gazaltı kaynak, boyama sistemleri üretiyoruz. Kalite kontrol, hassas ölçme, baskı-yüzey inceleme, sayma, sınıflandırma gibi kamera ve görüntü uygulamaları, alma yerleştirme (pick and place) gibi robotik görme uygulamaları geliştiriyoruz.
Müşterilerimizin satış sonrası en çok ihtiyaç duyduğu hizmetler konusunda 7/24 açık Pi Robotik destek hattını kurduk. Çoğu sözleşmemizde mesafeye bağlı olarak 6 saat içinde saha desteği sunma garantisi de veriyoruz. Bir robot firmasının ulaşabileceği en üst seviyede dijitalleştik.
ENDÜSTRİYE TAM UYUM
Ürünlerinizin endüstriyel kullanım kolaylığı var mı?
Geliştirdiğimiz ürünleri tüm alternatif senaryoları düşünerek üretiyoruz. Bu amaca yönelik olarak ModBUS, M-BUS, ProfiBUS, CanBUS, TCP, UDP, Socket Communication, Web Services, RFC gibi tüm endüstriyel protokolleri tam destekliyoruz. Çalıştığımız kurum belirli bir altyapıda ise var olan yapımız ona uyum sağlıyor.
Buna rağmen kurum belirli bir altyapı sunmuyor ya da yeni başlamış ise mevcut en ileri teknolojiyi öneriyoruz. Şimdilik belki gündemlerinde olmayan ama ileride muhtemelen karşılaşacakları karanlık fabrika, big data, digital twin gibi konseptlere hazırlıklı olacakları sistemleri kuruyoruz.
KARANLIK FABRİKA UZMANI
‘Karanlık fabrika’ kavramını açıklar mısınız?
Karanlık yani insansız üretim yapılan fabrikalarda en küçük problemlere karşı bile önlem almış olmanız gerekiyor; çünkü ortada inisiyatif alacak insan yoktur. Her ihtimali düşünerek, tüm senaryolar ve öngörülmeyen durumlar için B planına sahip sistemler geliştiriyoruz. Sistem her koşulda üretime devam edebilmeli. Bu çok zor şartlar altında, palet beslemeden robotlu paletlemeye, ERP haberleşmesinden kameralı barkod okumaya pek çok karmaşık senaryoyu Pi Robotik uyum içinde hallediyor. Birden fazla robot kullanıldığı için robotların kendi aralarında haberleşerek iş dağılımı yapabilmesini, bir şeyler yanlış gittiğinde algılayıp çözüm bulabilmesini sağlıyoruz.
AVRUPA’DA OFİS HAZIRLIĞI
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Avrupa’ya ve ağırlıklı olarak Hollanda’ya ihracat, en büyük işlem hacmimizi oluşturuyor. Avrupa gibi normların ve kuralların çok katı olduğu bir kıtada ikinci, hatta üçüncü siparişleri alabilmemiz işimizi iyi yaptığımızın göstergesi. İhracatı bir adım ileriye götürerek Avrupa’da yapılanma çalışmalarına başladık. Yakın zamanda Hollanda Eindhoven High Tech Campus ofisimiz devreye giriyor. Yaptığımız başarılı sistemler, firmamıza ve Türk mühendisliğine güveni artırdı.
PİROX VE PİVİSİON’IN AVANTAJLARI
Tamamen özgün ve müşterinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yapıdalar.
Her iki yazılımda da özel ilaveler ve değişiklikler yapılabiliyor.
Her marka PLC, robot ve kamera ile rahatlıkla çalışabiliyorlar.
Türkçe ve kolay arayüzleri ile öğrenmesi ve devreye alınmaları çok pratik.
Müşterinin istediği her dilde destek verebiliyorlar.
Endüstri 4.0 uyumlu olarak çalışıyorlar.
Mevcut sistemlere (ERP) entegre edilebiliyorlar.
Bulut veri depolama gibi imkanlara sahipler.
OKUNAMAYAN BARKODLARA ÇÖZÜM
Pi Robotik’in en zor endüstriyel koşullarda bile 7/24 çalışacak 1D ve 2D barkod okuyucu çözümü geliştirdiği bilgisini paylaşan Mehmet Ekin, “Derin öğrenme destekli yapay görme yazılımımız, en zor okunan barkodları bile başarı ile okuyabiliyor” açıklamasını yaptı.
YABANCIYA FARK ATTI
Mehmet Ekin, “PiVison yerli ve milli bir görüntü işleme yazılımı olarak, yabancı benzerlerinden üstün özelliklere sahip. Görüntü kontrol, ölçme, hata bulma, eşleştirme, karekod barkod okuma, yüzey-baskı kontrolleri gibi ihtiyaç duyulabilecek tüm kameralı kontrol işlemlerini yapabiliyor” dedi.
YÜKSEK PERFORMANS
PiRox; robotlu paletleme paketleme hatlarında, robot ya da PLC bilgisi yani programlama becerisi gerektirmeden kullanılabiliyor. Müşteriler bu uygulama ile kendi dizilimlerini yapabiliyorlar, istedikleri yükleme şemalarını oluşturabiliyorlar. Robotik hat sonu paletleme alanında da yüksek teknoloji ile destek sunuyor, kısa bir eğitimin ardından müşteri ürün tanımlayabiliyor. Yerli yazılım düşük maliyet, yüksek performans avantajı sunuyor.
11 Ocak 2021 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi