Cuma, 22 Kasım, 2024
Koronavirüs salgını sonrası hızlı ekonomik toparlanma, düşük karbonlu kaynakların artan talebe yetişememesi ve doğalgaz fiyatlarındaki rekor artışların elektrik üretiminde kömürü daha rekabetçi kılması, kömür talebini artırdı. Kömürden elektrik üretiminin 2019 ve 2020’deki düşüşlerden sonra bu yıl yüzde 9 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor. Dünyadaki toplam kömür talebinin ise yüzde 6 büyüyeceği öngörülüyor.
ÇİN’İN PAYI YÜZDE 50
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yıllık raporu Kömür 2021’e göre, kömür talebindeki artışın ekonomik büyüme ve hava şartlarına bağlı olarak 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı hesaplanıyor. Küresel kömür talebinin 2 yıl bu seviyede kalması bekleniyor. Öte yandan bu yıl sonu itibarıyla kömürden elektrik üretiminde Çin’in payının yüzde 50 olacağı ve ülkenin üretiminin yüzde 9 artacağı hesaplanıyor. Hindistan’da ise kömürden elektrik üretiminde yüzde 12 büyüme bekleniyor. Söz konusu rakamlar, her iki ülkede de kömürden elektrik üretiminde tüm zamanların en yüksek seviyesi anlamına geliyor. Kömürden elektrik üretiminin ABD’de ve Avrupa Birliği’nde yüzde 20 artacağı öngörülürken, bu piyasalarda gelecek yıldan itibaren üretimde düşüş bekleniyor.
DOĞALGAZ KRİZİNİN ETKİSİ
Bu yıl içindeki gelişmelere bakıldığında, Avrupa’da hızla yükselen toptan doğalgaz fiyatları, elektrik üretim santrallerinin kömüre yönelmesine yol açtı. Kömür ve karbon emisyonu fiyatları da artmasına rağmen doğalgazdaki sıçramanın gerisinde kalarak kısa dönemli de olsa maliyet açısından daha avantajlı hale geldi. Avrupa Birliği’nin Emisyon Ticaret Sistemi’nde (ETS) gösterge karbon emisyon lisans ücreti, yılbaşından bu yana iki kata yakın yükseldi. Avrupa Birliği’nde havaya salınan karbondioksit gazını azaltma hedefiyle kurulan ETS, elektrik üretim santralleri ve sanayi fabrikalarından havaya saldıkları ton başına belirli bir ücret topluyor. İlave karbon emisyonu maliyeti nedeniyle iki yıldan uzun bir süredir doğalgaz çevrim santralleri kömürle çalışan elektrik santrallerinden daha avantajlı durumdaydı. Ancak fiyatlardaki yükselme ile bu durum temmuz ayından itibaren değişti. Almanya’da yılın ikinci çeyreğinde linyit ve taş kömürü ile üretilen elektrik 28 terawatt saat iken, üçüncü çeyrekte 35.1 terawatt saate yükseldi. Enerji uzmanları taş kömürü ve linyitin önümüzdeki birkaç çeyrekte daha doğalgazdan avantajlı olmayı sürdüreceğini belirtiyor.
ÇİN’İN 11 AYLIK KÖMÜR ÜRETİMİ 3.67 MİLYAR TON
Çin’de kömür üretimi, kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 4.6 artarak rekor seviyeye ulaştı. Pekin’in maden şirketlerinden kış ısınma sezonunda yeterli enerji tedarikini sağlamak için üretimi hızlandırmasını istemesi, artışta etkili oldu.Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, kasım ayında ülkenin kömür üretimi, ekim ayına göre 357.09 milyon tondan 370.84 milyon tona çıktı. Yıllık bazda üretim yüzde 4.6 arttı.Yılın ilk 11 ayında Çin’de kömür üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.2 artarak 3.67 milyar tona ulaştı.
IEA’DAN KÜRESEL KARBON EMİSYONLARI MESAJI
Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan IEA Başkanı Fatih Birol, kömürün küresel karbon emisyonlarının en büyük kaynağı olduğunu anlatarak, “Bu yıl kömürden elektrik üretimindeki tarihi yüksek seviyeler, dünyanın emisyonları düşürme çabalarında, yoldan ne kadar uzak olduğunun endişe verici bir göstergesi. Kömür kaynaklı emisyonları adil ve güvenli bir şekilde düşürmek için güçlü ve acil politikalar olmadan, küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlandırmak için çok küçük bir şansımız olacak. O şansımız da kaldıysa” diye konuştu.
27 Aralık 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe