tatil-sepeti

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Brüksel’de mülteci krizini görüştü. Görüşmede Suriyeli mültecilerin durumunun iyileştirilmesi konusunda Türkiye-AB Ortak Eylem Planı da ele alındı. Plan, Türkiye’den AB’ye olan mülteci akışını yavaşlatacak mekanizmalar geliştirilmesini, buna karşılık Türkiye’nin göç konusunda üstlendiği sorumlulukta desteklenmesini öngörüyor.

Öte yandan Türkiye, planın ayrıntılarıyla ilgili olarak AB ile görüşmelerini sürdürüyor. Bu çerçevede Türkiye’ye göç sorununda maddi destek, vize sorunu, geri kabul anlaşması ve müzakere fasıllarının açılması süreci de gündemde bulunuyor.

VİZE SERBESTİSİ

AB Komisyonu Başkanı ​Jean-Claude Juncker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Brüksel ziyaretinde görüştüklerini hatırlatarak, Türkiye ile prensipte mutabık kaldıklarını belirtti. Juncker, Türkiye ile AB Komisyonu arasında varılan anlaşmayla ilgili olarak şöyle konuştu: “Bu anlaşmanın iki hedefi var: Mültecilerin Türkiye’de kalması ve Avrupa’ya gelmelerinin engellenmesi. Bu da sağlandı.”

Juncker, mali yardıma dair görüşmelerin ise devam edeceğini belirterek, vize serbestisi hakkında da, “Bu konuda çok net olmak isterim. Türk ortaklarımızla vize serbestisini hızlandırma konusunda anlaştık. Ancak bu, temel kriterlerden uzaklaşacağımız anlamına gelmiyor. Türkiye için başka bir kriter olmayacak. 2016 baharında ilerlemeyi ele alacağız” diye konuştu.

YARDIM VE FASILLAR

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, AB ülkelerinin mülteciler için harcanmak üzere Türkiye’ye 3 milyar Euro yardım yapılmasını ele aldıklarını açıkladı. Merkel, Avrupa Liderler Zirvesi’nin ardından, “Liderler, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini canlandırma ve yeni fasılların açılması üzerinde anlaştı” yorumunu yaptı. Zirvede alınan kararlar kapsamında mültecileri geri gönderebilme ve sınırları korumada daha aktif role sahip olacak Frontex’ten yapılan açıklamada, son 9 ayda AB ülkelerine 710 bin mültecinin giriş yaptığı belirtil-mişti. Üye ülkeler, 160 bin mültecinin çeşitli AB ülkelerine dağıtılması konusunda uzlaşsa da sadece 19 ülke bu konuda adım atmış, toplam 120 bin mülteci bu ülkelere yerleştirilmişti. AB ülkeleri, soruna kalıcı çözüm için Türkiye’nin yardımını hayati görüyor.

ZAMAN ALACAK

Avrupa Birliği Bakanı Beril Dedeoğlu, AB’nin Türkiye’nin mültecilerle yakından ilgilenmesi karşısında etkilendiğini ve hakkı olan talepleri konusunda ikna olduğunu, ancak bunun zaman alacağını belirtti. Dedeoğlu, AB ile varılan mutabakat ile ilgili şöyle konuştu: “Açılmaya hazır nitelikte 15. Enerji, 17. Ekonomik ve Parasal Politikalar, 23. Yargı ve Temel Haklar, 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, 26. Eğitim ve Kültür ve 31. Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları olmak üzere 6 faslın açılmasını önerdik” dedi. Dedeoğlu, en açılabilir faslın 17. Ekonomik ve Parasal Politikalar başlığı olduğunu, 24. faslın sığınmacı kriziyle de yakından ilgili olduğunu vurguladı.

AB’NİN TAVRI DOĞRU DEĞİL

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, müzakereler sonrasında, mülteci krizi ile mücadelede kullanılmak üzere 3 milyar Euro yardımın kabul edildiğini söyledi. Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestliği diyaloğunun hızlandırılması ve 5 başlığın müzakerelere açılması karşılığında Türkiye’nin, mülteci krizi ile mücadelede aktif rolü almayı kabul ettiğini belirten Zeytinoğlu, şöyle konuştu:

“50 yıldır Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerini yakından takip eden bir sivil toplum örgütü olarak, sadece vize sorununun değil, 2015’te 10’uncu yılını geride bırakmaya hazırlandığımız Türkiye-AB üyelik müzakereleri sürecinin de mülteci krizi ile mücadele pazarlığında Avrupa tarafından koz olarak kullanılmasını doğru bulmuyorum.”

Açılması öngörülen başlıklara da dikkat çeken Zeytinoğlu, “Bugün masada Enerji; Yargı ve Temel Haklar; Adalet, Güvenlik ve Özgürlük; Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları ile Ekonomik ve Parasal Politika başlıklarının açılması var. Hatırlayacaksınız, uzun bir süredir hem Türkiye hem de AB tarafında bu başlıkların açılması çağrısı yapılıyordu. Fakat bu çağrılar maalesef ki olumlu sonuçlanmamıştı” dedi.

23 Ekim 2015 Cuma

Etiketler : Gündem