Avrupa Birliği (AB), dünya genelinden bilim insanlarının Avrupa'ya yerleşmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen ‘Bilim İçin Avrupa'yı Seç’ (Choose Europe for Science) programını kuvvetlendirecek. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, “Bilim insanları için Avrupa'ya giriş ve Avrupa'da kalma sürecini hızlandıracağız. Avrupa'ya göçü ‘daha kolay ve daha çekici’ hale getireceğiz” dedi.
ARAŞTIRMACILARI DESTEKLEMEK İÇİN PAKET
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen başta ABD olmak üzere dünya genelinden bilim insanlarının Avrupa'ya yerleşmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen ‘Bilim İçin Avrupa'yı Seç’ başlıklı etkinliğin kapanışında konuştu. Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Von der Leyen, 2025-2027 döneminde araştırmacıları desteklemek için 500 milyon Euro’luk bir paket önereceklerini duyurdu.
TEŞVİK EDİCİ ADIMLAR
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bilim insanlarını ve araştırmacıları Avrupa’ya çekmek için atılacak adımları şöyle sıraladı:
Paris'te düzenlenen toplantıda konuşan Von der Leyen, “Marie Curie'nin bir zamanlar yaptığı gibi, yurt içinde veya yurt dışında her araştırmacıya, bilimde bir hayat hayal eden her genç kıza ve erkeğe mesajımız açıktır. Bilimi seçin. Avrupa'yı seçin” değerlendirmesinde bulundu.
“Bilimin, Avrupa'daki geleceğimizin anahtarını elinde tuttuğuna inanıyorum” diyen von der Leyen sağlıktan iklime güncel küresel zorlukları ele almak için Avrupa'nın giderek bilime daha fazla odaklanacağını söyledi.
FRANSA 100 MİLYON EURO AYIRACAK
Toplantıya von der Leyen ile birlikte katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da uluslararası araştırmacıları Fransa'ya çekmek için ek 100 milyon Euro kaynak ayıracaklarını açıkladı.
AVRUPA BİLİMSEL ÇIKTIDA KAÇINCI SIRADA?
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Avrupa halihazırda dünyanın en yüksek ikinci bilimsel çıktısına sahiptir. Hepimiz bilimin pasaportu, cinsiyeti, etnik kökeni veya siyasi partisi olmadığı konusunda hemfikiriz” dedi.
AVRUPA’DAKİ ARAŞTIRMACILARIN SAYISI
AB Komisyonu Başkanı, konuşmasında, Avrupa’da ne kadar araştırmacı var sorusunun cevabını da verdi. von der Leyen şunları söyledi: “Dünyadaki toplamın dörtte birine denk gelen 2 milyondan fazla araştırmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Yeşil teknoloji, sağlık, ekonomi, işletme ve sosyal bilimlerde lideriz.
Havacılıktan otomotiv mühendisliğine, robotiğe, biyoteknolojiden ilaçlara kadar geleceğimiz için çok önemli olan bilimsel araştırma ve teknoloji alanlarında mükemmeliz. Parçacık fiziğinden moleküler biyolojiye ve uzay araştırmalarından nükleer füzyona kadar, dünya standartlarında bir araştırma altyapımız var. Bu, Avrupa'yı temel araştırmalarda lider yapıyor.”