Avrasya’nın standart merkezi

Giriş: 22.04.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ile İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan başkanlığındaki iki ayrı heyet TSE Gebze Kalite Kampüsü’nü ziyaret etti. İTO ve İSO’dan sektör temsilcileri, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ile birlikte tesisteki laboratuvarları gezerek, uzmanlardan bilgi aldı.

HABER: OSMAN KUVVET

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE), Türkiye’nin gözbebeği kurumlarından biri olduğunu söyledi. İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu’nun başkanlık ettiği sektör temsilcileri ve İstanbul Sanayi Odası heyetleriyle birlikte TSE Gebze Kalite Kampüsü’nü ziyaret eden Büyükdede, “TSE’yi inceledikçe, potansiyelinin ve kabiliyetinin büyüklüğünü daha yakından gördük. Çünkü TSE, standart ve testler için uluslararası arenada akredite kurumlar arasında en büyüğü” dedi.

ANKARA’DA YENİ TESİS

TSE Gebze Kalite Kampüsü’nün bir benzerinin Ankara’da kurulacağını söyleyen Büyükdede, “Yeni kampüs için Temelli’de 300 dönümlük bir yer tahsis edildi ve güzel bir proje hazırlandı. TSE’yi bu proje ile uluslararası standart merkezi, hatta daha büyüğü yapma gayretindeyiz” dedi.

ULUSLARARASI KİMLİK

Büyükdede, “İmkanlarımız ve altyapımız buna müsait. Yeterli uzman kadromuz da var. Bu projeyi hayata geçireceğiz. SGS, TÜV NORD, TÜV SÜD gibi uluslararası etkinliği olan yerli ve milli standart merkezi kurmuş olacağız” şeklinde konuştu.

KALİTE VE GÜMRÜK

Gebze’deki laboratuvarları gezen Büyükdede, TSE’nin standardizasyon, test, ölçme ve belgelendirme faaliyetlerinin iş dünyası ve dış ticaret için önemine işaret etti. Büyükdede, “Buradaki gücümüzün ne olduğunu önce sanayicilerin bilmesi gerekiyor; çünkü burası sanayicilerin, ticaret dünyasının yeri. Burası sizin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor” dedi. Türkiye’ye giren ürünlerin kontrol ve denetimlerini TSE ile yaptıklarını ifade eden Büyükdede, “Bu anlamda TSE, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın mihenk taşı ve arkasındaki güç. Burası gümrükteki malzemelerin kontrolü için var. Ürettiğimiz ürünlerin standartlara uygunluğunu görmek için var” şeklinde konuştu.

ENSTİTÜDEN SANAYİYE TANITIM ATAĞI

Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, “Günümüzde en çok kullanılan kavramlardan ikisi iletişim ve algıdır. İletişime dayalı bilginin etkisini ve karşı tarafın algısını göz ardı etmek mümkün değil. Biz de TSE olarak sanayicilerimize, iş insanlarımıza, standardizasyon çalışmalarımızı ve laboratuvar hizmetlerimizi tanıtmak istiyoruz. Enstitünün iş dünyasına tanıtılmasına yönelik programlar, İstanbul başta olmak üzere sanayinin ağırlıkta olduğu illerde sürdürülecek” dedi. Sanayide ve ticarette standartlara uyum bilinci arttıkça, piyasadaki ürünlerin kalitesinin daha da yükseleceğine dikkati çeken Şahin, “TSE, idari ve teknik kapasitesini ülkemizin potansiyeli ve hedefleri ölçüsünde geliştiriyor” diye konuştu.

PİYASA DENETİM KAPASİTESİ ARTIRILACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, piyasaya girecek ciddi miktarda ürünü, test etmek için topladıklarını söyledi. Büyükdede, “Piyasa denetimini ileri seviyelere getirmek istiyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde elimizdeki imkanlara neler ekleyebiliriz ve size ne gibi katkıda bulunabiliriz diye çalışıyoruz ve bu yönde sizin katkılarınızı önemsiyoruz. Bu hedef dahilinde, TSE’nin kendi imkanlarının yanı sıra, üniversitelerin laboratuvar kabiliyetlerinden de yararlanmak için anlaşmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu. Hasan Büyükdede, TSE’nin, iş dünyasının arkasındaki güç olduğuna dikkat çekti.
Büyükdede, “Sizlerin doğru ve kaliteli ürünleri yakalayabilmesi buranın iyi ve hızlı servis vermesine bağlı” dedi. TSE’ye en fazla sahip çıkması gereken kurumların İTO ve İSO ile üyeleri olduğunu ifade eden Büyükdede, İstanbul’un yanı sıra Kocaeli ve Tekirdağ’daki üyelerin de en yoğun hizmet alan kuruluşlar olduğunu söyledi.

İTO’YA TEŞEKKÜR

TSE’nin daha fazla küresel etkinliğe sahip, dünya çapında bir standart kurumu olması için çalıştıklarını belirten Büyükdede, “Buralar, sizler varsanız var. Sizleri davet edip TSE’nin gücünü ve kabiliyetini göstermek istedik. Bunun için tanıtımlar ve görüşmeler yapıyoruz. Bu anlamda İTO’ya ve İstanbul Ticaret Gazetesi’ne de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İHRACATA DESTEK

  • TSE laboratuvarlarında yılda yaklaşık 30 bin deney, 10 bin kalibrasyon, bin gözetim-muayene raporu hizmeti veriliyor.
  • TSE laboratuvarları, elektrikli ürünlerde uluslararası ve Avrupa’da etkin IEC-CB, CCA CENELEC, HAR, KEYMARK ve ENEC kurumları ile akredite.
  • Suudi Arabistan’a ihracatta SASO enerji ve su verimliliği konusunda dünyada en kapsamlı onaylı laboratuvar hizmeti sunuluyor.
  • Katar’a ihracatta Qatar Civil Defence ve ASHGHAL onaylı laboratuvar hizmetleri ile ihracatçıların eli güçlendiriliyor.