Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Yeni tip koronavirüs (Kovid–19) salgını ile birlikte tüketicilerin dikkati ve dolayısıyla harcama eğilimleri çevrim içi platformlara doğru yöneldi. Ayrıca o dönemdeki kısıtlamalar da alışveriş merkezi işletmelerini olumsuz etkilerken, perakende sektörü de bu durumdan yara aldı.
Geçmiş dönemlerde de sorun olan alışveriş merkezleri ve markalar arasındaki ortak giderlerin şeffaf açıklanmaması, pandemi ile birlikte tekrar sorun olarak gündeme geldi.
Konuyla hakkında Alışveriş Merkezleri Hakkındaki Yönetmeliğin birinci bölümündeki 11’inci maddeye dikkat çeken UFRAD Franchising Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Madde şöyle ‘Ortak kullanım alanlarına ilişkin elektrik, su, ısınma, yenileme niteliğinde olmayan bakım-onarım, güvenlik ve temizlik gibi belirli dönemlerde tekrarlanan ve alışveriş merkezinin aynına ilişkin olmayan ortak giderler, alışveriş merkezindeki perakende işletmeler ile alışveriş merkezi yönetimi tarafından oy birliğiyle bir gider paylaşım usulü belirlenmemiş olması durumunda perakende işletmelerin satış alanlarının alışveriş merkezinin satış alanına oranı ölçüsünde paylaştırılır. Müştereken belirlenen gider paylaşım usulü en fazla beş yıl süreyle uygulanır.”
Markaları ve AVM’leri karşı karşıya getiren bu durum karşısında bir an önce şeffaf davranılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Aydın, “Bu konuda giderlerini şeffaf açıklayan AVM yönetimlerini tenzih etmek gerekir. Ortak giderlerle ilgili açıklama yapmayan AVM’ler ile ilgili konunun Ticaret Bakanlığı gündeminde olduğunu biliyor ve takip ediyoruz, hukuki yaptırımların da bir an önce gerçekleştirilmesini diliyoruz. Özellikle haksız rekabete yol açan, yabancı yatırımcıların işletmesinde olan AVM’lerdeki, baskı altına alıcı aşırı yüksek fiyatların bir an önce son bulmasını istiyoruz. 2016'dan bu yana bu durum hâlâ devam ediyor fakat artık yasaları mutlaka uygulamalıyız” diye konuştu.
YENİ NORMAL YENİ YAKLAŞIM GEREKSİNİMİ GETİRDİ
Pandemiyle birlikte gelişen dijitalleşme sürecine, alışveriş merkezlerinin ve markaların da hızla uyum sağlaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Aydın, “Salgının ardından Kovid-19'un hayatımızın her alanını etkilediğini kabul etmek gerekir. Bu noktada dijital dönüşümleri tercihten çok artık zorunluluk olarak yeni iş modelleriyle düşünmeliyiz. Perakendenin yeni normali, tüketicilerin tercihlerine yönelik yeni sistemlere hazırlıklı olmalı. Dijital teknolojilerle birlikte alışveriş merkezleri, tüketiciler ve markalar arasında temel hizmet anlayışında hızlı, kaliteli ve etkin bir iletişimin geleceği öngörülüyor. AVM’lerin ve markaların yeni dijital çözümlere adapte olmaları önem arz ediyor. Değişime adapte olamayan markalar ve AVM’ler işlevini kaybederek sektördeki yerini koruyamayacak” dedi.
10 Eylül 2021 Cuma
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma