Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Çalışanların ve öğrencilerin büyük bölümünü taşıyan servisçiler, plaka, araç, maliyet, fiyatlama konularını görüşmek üzere bir araya geldi. İstanbul Ticaret Odası Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi’nin Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde düzenlediği toplantıya katılan 200 sektör mensubu, gündemlerindeki konuları tartıştı.
65 BİN PLAKA
Toplantıda paylaşılan bilgiye göre, İstanbul’da L serisi plaka sayısı 60-65 bin civarında. Ancak dağıtımdan sonra 5-6 bin plaka hiç takılmadı. Geriye kalan 55 bin aracın 6-7 bini de pandemi döneminde satıldı. Satılan araçların plakaları da boşta bekliyor. Trafikte 40-42 bin servis aracı olduğu tahmin ediliyor. Ancak İstanbul’un ihtiyacını karşılamak için 50-55 bin araç gerekiyor. Sektör temsilcileri, atıl plakaların faaliyete geçmesi için yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi.
ASIL PANDEMİ ŞİMDİ
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) mensuplarının da yer aldığı toplantıda, sektör temsilcileri pandemi başladığında iş yapamadıklarını hatırlatarak, “Okullar açılınca araç, plaka ve belge sorunu ile karşı karşıya kaldık. Asıl pandemiyi şimdi yaşıyoruz” dedi. Sektör temsilcileri, bazı bölgelerde işçi ve öğrenci taşıma konusunda oluşan talebe cevap verilemediğini hatırlattı.
FİYATLANDIRMA
Fiyatlandırma konusunda bir uyarıda bulunan sektör temsilcileri, şunları dile getirdi: “Taşıma hizmeti için teklif vermeden önce hesabınızı iyi yapın. Şoför ücreti, araç maliyetleri, yakıt parası, amortismanlar, sigortalar derken ucuz fiyat verip ihale alacağım diyenler, zor durumda kalıyor. Rekabet serbest, ancak maliyetler bu seviyedeyken, zararına iş yapmak, birbirini ezmek hiç iyi olmaz. Bunun yerine iyi hesap yapmak ve birlik olmak zorundayız.”
KADEMELİ SAAT
Toplantıda, plaka konusundaki güncel durum dışında sektörü kurtaracak en ideal çözümün ‘kademeli saat’ olduğu vurgulandı. Sektör temsilcileri, “Trafikte sabah akşam aynı saatlerde tıkanıyoruz. Şayet herkesi aynı saatlerde işe başlatmaktan vazgeçersek, hem trafik rahatlar hem yakıt hem zaman tasarrufu olur. Kademeli saat, ihtiyaç duyulan servis aracı sayısını da azaltır. Bu konuda kamudan ve işletmelerden somut adımlar bekliyoruz” diye konuştu.
ARTIŞ TALEBİ
Toplantıda uyarı ve önerilerin dışında, planlanan çalışmalar hakkında da bilgi verildi. Sektör temsilcileri şu bilgileri paylaştı:
* Okullardaki etütler için de ücret konulması istenecek.
* Şubat ayında fiyat güncellemesi talep edilecek.
* Özel okullardaki fiyat tarifesini farklı bir şekilde yapılandırmak için adımlar atılacak.
SEKTÖR MENSUPLARINA MESAJLAR
* Taşıma sözleşmelerinizi 6 ay sonra fiyat değiştirebilecek şekilde hazırlayın.
* Kendiniz için de fesih hakkı tanıyın.
* Yarı yıl tatilinde ücret yenileme talep edin.
* Asgari ücretin bir anda yüzde 30-40 artabileceğini hesaplayarak teklif verin.
* Akaryakıt fiyatındaki artışla ilgili güncelleme maddelerini koymayı unutmayın.
* Şoförler 1-2 ay çalıştıktan sonra ücret artışı istiyor, bunları da hesaba katın.
* Sektörün etik çizelgesi olmalı. Herkes etik kurallara uyacağını taahhüt etmeli.
29 Kasım 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı