istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Atıkları tasarlayarak kuyumculuğa hazırlanıyorlar

İstanbul Ticaret Odası tarafından desteklenen Küçükçekmece'deki Kuyumculuk Teknolojisi Meslek Lisesi öğrencileri, ambalaj atıklarından takı üretimi yapıyor.

Giriş: 28.01.2025 - 15:59
Güncelleme: 28.01.2025 - 15:59

Küçükçekmece'deki Kuyumculuk Teknolojisi Meslek Lisesi öğrencileri, evlerinden veya dışarıdan getirdikleri gıda ve eşya ambalajı gibi atıkları özenle takıya dönüştürüyor. İstanbul Ticaret Odası tarafından desteklenen lisenin öğrencileri, Sıfır Atık Projesi kapsamında önce bilgisayar ortamında takı tasarımı yapıyor, ardından bu tasarımları hayata geçiriyor. Atıkları kuyumcu titizliğiyle işleyip şekillendiren öğrenciler, hem doğaya katkı sağlıyor hem de yeteneklerini geliştiriyor.


TASARIMIN ÖNEMİ

Lise Müdürü Adalet Karakaş, okulun İstanbul Ticaret Odası tarafından desteklendiğini ve 400 çırak öğrencinin 4 gün işe, 1 gün okula gittiğini, yıl sonunda başarılı olmaları durumunda lise diplomasının yanı sıra ustalık belgesi aldıklarını belirtti. Mücevher denildiğinde akıllara altın ve pırlanta gibi değerli madenlerin geldiğini söyleyen Karakaş, “Bu projede önemli olanın tasarım olduğunu öne çıkarmak istedik. Kullanılan akasya fasulyesi çekirdeği ya da hurma çekirdeği aslında bir atık. Ama biz bunu işleyerek takıya dönüştürdük ve kullanılabilecek hale getirdik. Bu anlamda da sıfır atığa dikkati çekmeyi amaçladık” diye konuştu.


USTA YETİŞTİRİLİYOR

Kuyumculuk Teknolojisi Atölye Şefi Cemalettin Şen de tasarım eğitiminin hem teknolojik hem de el becerisine dayalı olarak verildiğini belirtti. Öğrencilerin sektöre donanımlı ve aranan elemanlar olarak katılmalarını hedeflediklerini belirten Şen, okulda çıraklık eğitimini tamamlayan bir öğrencinin diploma aldığında sektöre usta olarak adım atacağını söyledi.


Ülke genelinde geniş çaplı Sıfır Atık Projesi’nin hayata geçirildiğini anımsatan Şen, “Bu kapsamda öğrencilerimiz çeşitli malzemelerin ambalajlarından, kapaklarından yapılabilecek, daha önce tasarladıkları projeleri hayata geçiriyor. Kolye uçları, yüzükler, küpeler… Daha çok kolye üretiliyor. Öğrencilerimizin yaptığı ürünler belirli yerlerdeki sergilerde görülebiliyor. Daha önce bu ürünler İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bünyesinde de sergilendi” dedi.